20 Eylül 2024 Cuma

Diyarbakır, Mardin ve Batman'da 1 Eylül mitingine çağrı

Diyarbakır, Mardin ve Batman'da 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle Diyarbakır'da yapılacak mitinge katılım çağrısı yapıldı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin İl Örgütü ve Batman Demokrasi Platformu bileşenler 1 Eylül Dünya Barış Günü Diyarbakır'da yapılacak mitinge katılım katılım çağrısı yaptı.
 
HDP Mardin İl Örgütü'nin yaptığı basın toplantısına Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Barış Anneleri, Emek Platformu, Kürt Yazlar Birliği, HDP ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il ve ilçe yöneticileri katıldı. Açıklamayı, HDP Mardin İl Eşbaşkanı Eylem Amak okudu.
 
1 Eylül günü Diyarbakır'da gerçekleştirilecek miting için saat 14.00'da Mazıdağı Üç Yol'dan yola çıkacaklarını söyleyen Amak, 3 Eylül'de ise Artuklu Diyarbakır Kapı Mahallesi'nden Cumhuriyet Meydanı'na yürüyüş yapılacağını ve Meydan ve Diyarbakırkapı Mahallesi arasında barış zinciri oluşturulacaklarını belirtti. Son olarak 4 Eylül günü saat 16.00'da Kızıltepe ilçesinde Mehmet Sincar'ın mezarı başında anma yapılacağını söyleyen Amak, Mardin halkına, eylem ve etkinliklere katılma çağrısı yaptı.
 
BATMAN'DAN 1 EYLÜL MİTİNGİNE ÇAĞRI
 
1 Eylül Dünya Barış Günü mitingine ilişkin Batman Demokrasi Platformu bileşenleri, Gülistan Caddesi'nde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, HDP milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Feleknas Uca, Necdet İpekyüz, Eğitim Sen Şube Başkanı Necati Dadak, SES Şube Eşbaşkanı Deniz Topkan, kayyum ile görevinden alınan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Sabri Özdemir katıldı.
 
Açıklamadan önce konuşan HDP Milletvekili Feleknas Uca, barış isteyenleri 1 Eylül'de alanlara çağırarak, "Bugün AKP ve MHP ittifakı halklara savaşı dayatmıştır. Bugün bu ittifak HDP'ye baskıları sürdürüyor ve milletvekillerini tutukluyor ama bunda başarılı olamıyor. Bugün aynı ittifak İmralı'da büyük bir tecrit uyguluyor. Bu tecrit aynı zamanda tüm Türkiye'ye, barışa uygulanmış bir tecrittir. 1 Eylül'de Diyarbakır'da tecride dur diyerek barışın sesini yükselteceğiz" dedi.
 
 
Ardından açıklamayı yapan SES Batman Şubesi Eşbaşkanı Deniz Topkan ise Diyarbakır'daki barış mitingine katılım çağrısında bulunarak, "Farklı milliyetlerden ve mezheplerden halkların birbirine karşı düşman edilmeye çalışıldığı bugünlerde 1 Eylül Dünya Barış Günü'nü sahiplenmek ve barış mücadelesinin tüm dünya halklarına mal etmek gibi önemli bir sorumluluğumuz var. Bu tarihi sorumluluğu yerine getirmek için barış ve demokrasi arayışları karşısında şiddeti tek çözüm yolu olarak dayatanlara karşı inadına barış inadına özgürlük talebimizi yükseltmek için içeride ve dışarıda barış mücadelesini devam edeceğiz" diye konuştu.
 
SAVAŞA DEĞİL EMEKÇİYE BÜTÇE
 
KESK'e bağlı Tüm Bel-Sen Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Baki Öndeş, savaşın halklara bir getirisini olmadığını, aksine barışın tüm insanlığa getirisinin olduğunu kaydetti. Yaşanan savaşın emekçiler üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çeken Öndeş, "Savaşa değil, emekçiye bütçe. Savaşın olmadığı ülkelerde, emekçilerin de yaşam koşullarının üzerindeki olumlu etkisi var. Demokratik ve huzurlu bir yaşam içerisinde yaşarız. Bunun için savaşa hayır, diyoruz" dedi.
 
Öndeş, "Ortadoğu'da Emperyalist güçlerin, kendi çıkarları doğrultusunda Ortadoğu'yu kana buluyorlar. Buraları, emperyalistlere peşkeş çekenler ise Ortadoğu'daki devletlerin iktidarlarıdır. Ortadoğu'da artık savaş istemiyoruz. Katliam istemiyoruz. Akan kanın durmasını istiyoruz. Bu süreçte barış elzemdir. Savaş iktidarlarına hayır diyoruz" diye konuştu.
 
TMMOB Diyarbakır İKK Sekreteri Doğan Hatun ise mitingin halkların barışa özlem haykırışı olacağını belirterek "Ortadoğu'da kanayan bir yara var. Herkesin evine doğrudan ve dolaylı bir şekilde bir teması vardır bu savaşın. Savaşın son bulmasını için yüksek bir ses çıkarmalıyız" dedi.