24 Eylül 2024 Salı

Diyarbakır 'kayıp eylemi' Bedri Tan için eylem

Diyarbakır'da düzenlenen kayıp eyleminde '94 yılında kaybedilen Bedri Tan'ın hikayesi paylaşıldı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" eyleminin 762.'sini Bedri Tan için gerçekleştirdi. Koşuyolu parkı Yaşam Hakkı anıtı önünde düzenlenen eylemde, gözaltında kaybedilenlerin fotoğraflarının yer aldığı pankart ve fotoğrafları taşındı.

Bedri Tan'ın hikayesini ise İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp ve Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma Komisyonu Üyesi Avukat Berfin Elçi okudu. Elçi, şu ifadeleri kullandı: "Olay ile ilgili Bedri Tan ağabeyinin anlatım ve beyanlarına göre; 13 Eylül 1994 tarihinde Diyarbakır Merkez Komutanlığı'na bağlı askerler, akşam Saat 19.30'da evimize baskın yaptılar. Kardeşim Bedri Tan, Küçükkadı Köyü muhtarıydı. Baskında tüm aileyi bir odaya topladılar ancak kardeşim Bedri'yi karşı odaya alıp işkence etmeye başladı. Sesi bize geliyordu. Yarım saat sonra kardeşimi zırhlı bir araca bindirip götürdüler. Araca konunca gördük. Kardeşim ölmüştü ve odaya kusmuştu. Biz Jandarma Komutanlığına gittik. Kardeşimin evden alındığını söyledik. Orada bulunan bir astsubay 'Burada kimse yok gidin yol kenarlarına bakın' dedi. Daha sonra Hani Jandarma Merkez Komutanlığından cesedi bir torbanın içerisinde aldık. Dava açmamamız için bizi tehdit ettiler. Aksi taktirde sonumuzun aynı olacağını belirtiyorlardı. Hani Cumhuriyet Savcılığı da ölüm tutanağını 'bir çatışmada öldürüldü' şeklinde düzenlerken ifademiz dahi alınmadı."

Ardından, Bedri Tan ve diğer tüm kayıp ve faili meçhul siyasi cinayetlere kurban gidenler için bir dakikalık oturma eylemi yapıldı.