20 Eylül 2024 Cuma

Diyarbakır binlerce kişi polis barikatlarını yıktı belediyeye yürüdü 

Diyarbakır'da binlerce kişi dün akşam eylem yaptı. barikatları aşarak, belediye önüne yürüdü. DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, "Erdoğan-Bahçeli kayyımlarına geçit vermeyeceğiz" derken, DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar da "Haksızlığa asla boyun eğmeyen bir halkımız var. Buradayız bütün belediyelerimizin önünde bize ait olanı korumaya devam edeceğiz" dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Hakkari Belediyesi'ne kayyum darbesine karşı dün akşam Diyarbakır'da yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, Barış Anneleri, TJA, TUAY-DER, MEBYA-DER ve kitle örgütü temsilcileri de katıldı.

Ofis semti AZC Plaza önünde toplanan binlerce kişi polis ablukasına alınarak yürüyüş engellenmeye çalışıldı. Zılgıt, alkış ve "Lê Amedê" şarkısıyla engellemeyi protesto eden kitle, "Direne direne kazanacağız", "Bijî berxwedana zindanan", "Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek", "Colemêrg ya me ye, şaredarî ya me ye", "Dem dema me ye, şaredarî ya me ye", "Kayyum darbe ye, em kayyım naxwazin", "Sokaklar bizim, saraylar sizin", "Halka değil, gaspçılara barikat", "Gaspçılar defolun, Kürt halkı burada", "Berxwedan jiyane", "Gaspçı kayyım, Kürdistan'dan defol", "Bijî berxwedane gelê Kurd" sloganlarıyla bekleyişini sürdürdü.

Ardından binlerce kişi, polis barikatını aşarak, belediye önüne yürüdü. Yürüyüşte de kayyum karşıtı sloganlar haykırıldı.

UÇAR: KÜRTLERİN KARŞISINDA OLAN HERKES KAYBETTİ
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önüne gelen kitleye seslenen DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, Hakkari'deki kayyum darbesinin devamının gelmesine izin vermeyeceklerini söyledi. Kayyumun hırsızlık, darbe, talan ve yolsuzluk demek olduğunu vurgulayan Uçar, "Bu politikalarını Kürdistan'da yeniden yapmalarına izin vermeyeceğiz ve hep birlikte mücadele edeceğiz. İktidarın 31 Mart'tan beri yeni yol arayışları var. Amed'den iktidara şunu diyoruz; 31 Mart seçimlerden almanız gereken mesajı almadınız. Yüz yıllık tarihte Kürtleri karşısına alan iktidarlar oldu ama hiçbiri devam edemedi Kürtlerin karşısında. Kürtlerin karşısında olan herkes kaybetti" dedi.

'AKP'YE EN GÜÇLÜ CEVABI VERECEĞİZ'
Polis ablukasını halkın inancıyla aştıklarını vurgulayan Uçar, kayyumun AKP'nin sonunu getireceğini söyleyerek şunları ekledi. "Bitmek istiyorsa saygı duyup direnişimizi daha da büyüteceğiz. Ayın üçünden beri Colemêrg'de ciddi bir abluka var. Herkes bilsin ki kayyum politikalarına, tecrit politikalarına, haksızlığa asla boyun eğmeyen bir halkımız var. Buradayız bütün belediyelerimizin önünde bize ait olanı korumaya devam edeceğiz. Ayın 13'ünde saat 15'te kayyuma karşı ses çıkaran bütün halkımızla birlikte Colemêrg'te olacağız. AKP'ye en güçlü cevabı vereceğiz. Bu daha başlangıç en güçlü sözümüz ve eylemlerimizle olmamız gereken yerde olmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

BAYINDIR: ERDOĞAN-BAHÇELİ KAYYUMUNUZA GEÇİT VERMEYECEĞİZ
DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır da Diyarbakır halkının polis barikatlarını aşan iradesini "Her bijî Amed" diyerek selamladı. Hakkari halkına baş eğmeyecekleri, geri adım atmayacakları, iradeye sahip çıkacakları sözünü verdiklerini vurgulayan Bayındır, "Erdoğan, Bahçeli kayyumlarına geçit vermeyeceğiz. Türk ve Kürt halkı bu kirli politikaya izin vermeyecek. Direndik direnmeye devam direneceğiz. Onlar yenilecek. Mutlaka kazanacağız" dedi.

TAŞKIRAN: KAYYUM REJİMİNİ YIKACAĞIZ
ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran da, "Bize ait olanları elimizden alanlara izin vermeyeceğiz. Umudumuzu yeniden çalmalarına izin vermeyeceğiz, tek yumruk olup belediyelerimizi geri vermeyeceğiz. Amed umut olacak, tıpkı bugün olduğu gibi direneceğiz ve kazanacağız. Kayyum rejimini yıkıp geçeceğiz" diye konuştu.

Binler belediye önünde halaya durdu. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önündeki nöbet eylemi, direniş şarkılarıyla devam etti.