25 Eylül 2024 Çarşamba

Diyarbakır Barosu'ndan iktidara 'vesayetten vazgeçin' çağrısı

Diyarbakır Barosu, Tahir Elçi İnsan Hakları Kürsüsü'nde kayyum atamaları ve Türkiye'de yaşanan insan hakları ihlallerine dikkat çekerek, iktidarı, yargı üzerinde vesayet kurmaktan vazgeçmeye çağırdı.

Diyarbakır Barosu, Tahir Elçi'nin faillerinin bulunması için her hafta Diyarbakır Adliyesi önünde düzenledikleri "Tahir Elçi İnsan Hakları Kürsüsü"nün 202'nci etkinliğini gerçekleştirdi. Elçi'nin fotoğrafının bulunduğu ve üzerinde "Em te ji bir nakin/Seni unutmayacağız" yazılı pankartın açıldığı etkinliğe, Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Muhlis Oğurgül ve çok sayıda avukat katıldı. Tahir Elçi İnsan Hakları Kürsüsü'nün bu haftaki konusu ise kayyumlar ile yasama, yürütme ve yargının bağımsızlık sorunu oldu.
 
Etkinlikte konuşan Diyarbakır Barosu yöneticisi Muhlis Oğurgül, Elçi'nin soruşturma dosyasında herhangi bir ilerlemenin kaydedilmediğini belirterek, "Tahir Elçi'nin faillerini bulun ve gereğini yapın. Vakit kaybetmeden bu utanca son verin" dedi. 

Bölgede belediyelere atanan kayyumların demokrasiye güveni azalttığına dikkat çeken Oğurgül,  genç nüfus işsizliğinin yurttaşları intihara sürüklediğini, kolluk görevlilerinin yurttaşlara pervasızca eziyet ettiğini, farklı inanç ve kimliğe sahip yurttaşların ayrımcılığa maruz kaldığını, Kürt meselesinin çözümsüzlüğünün her yıl yüzlerce insanın yaşamını yitirmesine neden olduğunu ifade etti.

"Yargı üzerinde vesayet kurmaktan vazgeçin" diyerek iktidara çağrıda bulunan Oğurgül, "Göreviniz olan sorunları çözün" diye konuştu.

Anadilde eğitim hakkı yasalaşmadığı için sokakta Kürtçe konuşan insanların öldürüldüğüne işaret eden Oğurgül, dokunulmazlığı olan milletvekillerinin cezaevinde suçsuz bir şekilde tutuklu olduğunu kaydetti.

'BAĞIMSIZLIĞINIZI VE TARAFSIZLIĞINIZI KORUYUN'
Oğurgül, maden ocaklarında yaşamını yitirenlerin, Roboski'de öldürülen 34 yurttaş, Uğur Kaymaz, Ceylan Önkol, Berkin Elvan, Nihat Kazanhan gibi yaşamını yitirenlerin faillerinin yargılanmadığını, KHK'lerle işinden edilen yurttaşların davalarının karara bağlamadığını, güvenlik soruşturması gerekçesiyle insanların yıllarca işsiz kaldığını, gözaltına alınan yurttaşların işkenceye maruz kaldığını ortaya çıkaran avukatlara kısıtlama getirildiğini, haber yaptıkları için gazetecilerin tutuklandığını, AİHM ve AYM kararlarının yerine getirilmediği için yargıya güvenin azaldığını belirtti. Oğurgül, Yargıya çağrıda bulunarak, "Yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını koruyun ve vicdanınıza uygun bir şekilde  adalet dağıtın" diye çağrıda bulundu.
 
Etkinlik 5 dakikalık oturma eylemiyle son buldu.