21 Eylül 2024 Cumartesi

Diyarbakır Barosu 140. kez Tahir Elçi için adalet istedi

Diyarbakır Barosu, Tahir Elçi için adalet talebiyle 140. kez Diyarbakır Adliyesi önünde oturma eylemi yaptı.
Diyarbakır Barosu, Sur'da Dört Ayaklı Minare önünde öldürülen başkanları Tahir Elçi için adalet talebiyle 140. kez Diyarbakır Adliyesi önünde eylem gerçekleştirdi. Kürtçe ve Türkçe "Seni unutmayacağız" yazılı pankart açıldı.
 
HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş'ın da destek verdiği eylemde konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Ahmet Özmen, "Diyarbakır Barosu olarak tam 140. haftadır burada sevgili Tahir Elçi'nin katillerini ve arkasındaki karanlık odakların yargı karşısına çıkarılmasını talep ediyoruz. Ama ne yazık ki alçakla gerçekleştirilen bu cinayetin üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen henüz soruşturma dosyasında şüpheli sıfatıyla ifadesi alınmış kimse bulunmamakta. Tahir Elçi bütün yaşamını adalet, barış ve demokrasi mücadelesine adadı. Tahir Elçi adaletin, vicdanın ve barışın sesi oldu. Faili meçhul cinayetlerin, köy yakma davalarının avukatı oldu" dedi.
 
Elçi'nin birçok insan hakkı ihlallerini ortaya çıkardığınıve ne yazık ki alçakça bir şekilde katledildini ifade eden Özmen, "Biz Diyarbakır Barosu olarak bu soruşturma dosyası aydınlana kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha dile getirmek istiyoruz" diye belirtti.
 
HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş ise Türkiye'de haktan hukuktan yana olan bütün demokrasi güçleri ve hukukçuların, Tahir Elçi'nin nasıl katledildiğini çok iyi bildiklerini ifade ederek, "Bütün ayrıntılar göz önünde. Söylenmedik, talep edilmedik bir husus kalmadı. Fakat hükümet ve devlet yetkilileri üç maymunu oynamaya devam ediyor" dedi.
 
'ELÇİ'Yİ UNUTTURAMAZSINIZ'
 
Cezasızlığın bir devlet politikası olarak devam ettiğini kaydeden Beştaş, "Canlı yayında bir cinayet olarak tarihe geçen Dört Ayaklı Minarenin altındaki cinayetin, faillerinin bilinmediğini ya da bulunamadığını kime anlatabilirler ki. Herkes bu failin 24 saat için de tespit edilebileceğini bilir. İlk dönemde hükümet yetkilileri üst düzeyde açıklamalar yaparak, biz failleri yargı önüne çıkaracağız dediler. Ama biz Roboski'den, Suruç'tan, 10 Ekim'den ve daha birçok katliam dosyasından bu sözleri biliyorduk. Tahir Elçi tüm hukuki hayatında cezasızlıkla mücadele etti. Ancak kendi dosyası da aynı akıbete uğratılmak isteniyor. Tahir Elçi'yi unutturamazsınız" diye konuştu. 
 
'ERDOĞAN BİR AÇIKLAMA YAPSIN'
 
Hükümetin ve Erdoğan'ın cinayeti gündemlerine almasını isteyen Beştaş, "Hükümet ve Erdoğan Tahir Elçi konusunda derhal bir açıklama yapsın. 'Faili bulamıyoruz, deliller yeterli değil, biz bu işi yürütemiyoruz' desin. Ama bu konuda konuşsun. Biz faillin kim olduğuyla ilgili değiliz. Fail kim olursa olsun, ister kolluk gücü, ister sivil, ister başka bir kimlikte, bizim tek bir talebimiz var. Bu fail bulunsun ve yargı önüne çıkarılsın. Tüm barolara da, bir baro başkanın faillerinin bulunması konusunda yeterli tutumu göstermeye çağırıyorum" şeklinde konuştu.
 
Konuşların ardından grup, 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi.