DİSK'ten İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Haklarımız için mücadeleye devam edeceğiz
Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine ilişkin açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu "Haklarımız için mücadeleye devam edeceğiz" dedi.
DİSK Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine ilişkin "Haklarımız için mücadeleye devam edeceğiz" başlıklı açıklama yaptı.
11 Mayıs 2011'de İstanbul'da imzalandığı için İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen ve Türkiye'nin ilk imzacısı olduğu "Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadele Hakkındaki Avrupa Konseyi Sözleşmesi"ni yürürlükten kaldırmaya yönelik girişimleri kabul etmediklerini belirten Çerkezoğlu, "Kadına yönelik şiddeti önlemek, kovuşturmak ve ortadan kaldırmak için düzenlenmiş, TBMM tarafından oy birliğiyle kabul edilen bir uluslararası sözleşmenin bir gece yarısı kararnamesiyle ortadan kaldırılması Anayasa'ya ve her türlü evrensel demokratik ilkeye aykırıdır" diye kaydetti.
Kadınlar toplumsal hayatın bütününde çok derin bir eşitsizlik ve adaletsizlik ile karşı karşıya olduğu vurgulayan Çerkezoğlu, "Pandemi ile birlikte bu eşitsizlik ve adaletsizlikler derinleşti. Hem kadınların ev içerisindeki yükü arttı, hem kadına yönelik şiddette ciddi şekilde bir artış oldu, hem de kadınlar çalışma hayatından daha fazla çekilmek zorunda kaldı" dedi.
Covid-19 etkisiyle geniş tanımlı kadın işsizliği yüzde 43'lere ulaştığını, neredeyse her iki kadından birisinin işsiz olduğuna dikkat çeken Çerkezoğlu, "Türkiye'de kadının istihdama katılımı yüzde 26 düzeyine geriledi. Yani her dört kadından biri çalışabiliyor. Ve bu eşitsizlikler kadına yönelik şiddeti, kadın cinayetlerini giderek daha fazla arttırıyor. Böylesi bir süreçte kadınlar açısından bu eşitsizlikleri, adaletsizlikleri giderecek politikalar hayata geçirmek gerekirken İstanbul Sözleşmesinin tartışmaya açılması ve daha sonra da yürürlükten kaldırılması asla kabul edilmez" diye belirtti.
Bu ülkede kadınların İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasına değil, şiddete karşı bu sözleşmenin etkin bir şekilde uygulanmasına ihtiyacı olduğunun altını çizen Çerkezoğlu, "İstanbul Sözleşmesi'nin kaldırılmasını değil aksine kadına yönelik her türlü şiddetin kaynağı olan toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı daha etkin önlemler alınmasını, İstanbul Sözleşmesi'nin ve 6284 sayılı Yasa'nın uygulanmasını talep ediyoruz. Çalışma yaşamındaki şiddetin önlenmesi için ILO'nun 190 sayılı sözleşmesinin kabul edilmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu "Başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere haklarımızı koruyan ve geliştiren her türlü yasaya, emeğimize, bedenimize, ülkemize ve geleceğimize sahip çıkmak için omuz omuza mücadeleye devam edeceğiz" dedi.