24 Eylül 2024 Salı

DİSK uyardı: Hak gaspları sürdükçe demokratik direniş meşrudur

Kıdem tazminatının gaspına ve zorunlu BES'e ilişkin açıklama yapan DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Hükümeti uyarıyoruz: işçiler kriz koşullarında giderek ağırlaşan bir yaşam mücadelesi verirken, işsizlik yangını memleketi sarmışken, kıdem tazminatına ve işçilerin cebine el uzatmanın karşısında her türlü demokratik direniş meşru bir hak olacaktır" dedi.
DİSK, kıdem tazminatının fona devredilmesi ve Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) zorunlu hale getirilmesine ilişkin Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nde basın toplantısı düzenlendi.
 
DİSK Yönetim Kurulu Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TUİK) dün açıkladığı verilerin işsizlik ve istihdamda açıkça felakete gidildiğini belirtti, bu durumun daha da vahip hale geleceğini söyledi. Çerkezoğlu, Türkiye'nin yüksek enflasyon ve yüksek işsizliğin gölgesinde ağır bir ekonomik kriz yaşadığına dikkat çekti.
 
'İŞSİZLİK TIRMANIŞA GEÇTİ'
 
Çerkezoğlu, ekonomik krizin istihdamda yarattığı tahribatın çok net görüldüğünü, bunun sanayi üretiminde ve büyümede yaşanan gerilemenin sonucunda oluşan işsizliğin tırmanmasından kaynaklandığını kaydetti. Çerkezoğlu, Türkiye'nin istihdam yaratma kapasitesinin krizle beraber ciddi şekilde gerilediğine de işaret etti.
 
'TÜRKİYE TARİHİNDE REKOR RAKAM'
 
Çerkezoğlu, verilere göre son bir yılda işsiz sayısının 1 milyon 259 bin kişi arttığını, Ocak 2018'den 2019'a kadar işsizliğin 3,9 puan arttığını ve toplam işsiz sayısının resmi rakamlara göre 4 milyon 668 bine ulaştığını söyledi. DİSK-AR tarafından yapılan araştırmaya göre hesaplanan geniş tanımlı işsiz sayısının 7 milyon 552 bine yükseldiğini, geniş tanımlı işsizlik oranının ise yüzde 22,1 olarak hesaplandığını kaydetti. 
 
Ocak 2018'den Ocak 2019'a geniş tanımlı işsiz sayısının 1 milyon 150 bine yükseldiğini de anımsatan Çerkezoğlu, Türkiye tarihinde bunun bir rekor olduğunun altını çizdi.
 
'ZORUNLU BES İLE GEÇİM SIKINTISI ARTACAK'
 
Çerkezoğlu, Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES), zorunlu hale getirilmesiyle, ücretlere yeni bir yük getirildiğini söyledi, bunun özellikle düşük ve orta gelirliler için kayıp olduğunu ifade etti. Çerkezoğlu, kriz koşullarında geçim sıkıntısının daha da artacağını vurguladı.
 
EMEKLİLİĞİ ZORLAŞTIRACAK GİRİŞİM
 
Çerkezoğlu, Bakan Albayrak'ın "emeklilerin geçim kaygısı olmayacak" diye sunduğu zorunlu BES'in işçilerin gelirlerinin tırpanlanması anlamına geldiğini ifade etti, bunun Emeklilikte Yaşa Takınılanlar (EYT) sorununun çözümünün reddi anlamına geldiğini de işaret etti.
 
Çerkezoğlu, "Bakan Albayrak'ın sunduğu program krizden çıkış için gerçekçi ve adil hedefler içermek bir yana krizin faturasını emekçilere ve halka yüklemeyi öngörmektedir. Hükümeti kıdem tazminatının fona devri, zorunlu BES ve reform adı altında sosyal güvenlik haklarını kısıtlayacak adımlar atmaması konusunda uyarıyoruz" diye belirtti.
 
'EMEĞİN HAKLARINI KORUYACAK ÖNLEMLER ALINMALI'
 
"Ekonomik krizden çıkış için öncelikle demokratik hukuk devletini tesis edecek adımların atılması, krize karşı emeğin haklarını koruyacak sosyal politika önlemlerinin alınması gerekiyor" diyen Çerkezoğlu, kıdem tazminatı ve sosyal güvenlik haklarını sonuna kadar savunacaklarını vurguladı.
 
Çerkezoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı: "Ülke yangın yerine dönmüştür. Ülkenin en acil gündemi işsizliktir. Hükümet kıdem tazminatına göz dikmeyi bırakıp işsizliğe odaklanmalıdır.
Krizden çıkış için ilk adım demokratik hukuk devleti ilkelerine dönülmesidir. Hukukun olmadığı yerde, adaletin olmadığı yerde krizden çıkış mümkün değildir. Krizden çıkış için, işsizlikle mücadele için sosyal politikalara ihtiyaç vardır. Hükümeti uyarıyoruz: işçiler kriz koşullarında giderek ağırlaşan bir yaşam mücadelesi verirken, işsizlik yangını memleketi sarmışken, kıdem tazminatına ve işçilerin cebine el uzatmanın karşısında her türlü demokratik direniş meşru bir hak olacaktır."
 
Çerkezoğlu, tüm işçi ve emekçileri işsizliğe, zamlara, kıdem tazminatının gaspına ve zorunlu BES'e karşı 1 Mayıs'ta alanlara çıkmaya çağırdı.