23 Eylül 2024 Pazartesi

DİSK gelirde ve vergide adalet talebiyle 11 kentte eyleme geçiyor

DİSK, "Gelirde adalet, vergide adalet ve insanca yaşayacak bir ücret" talebiyle 8-25 Aralık tarihleri arasında 11 kentte eylem düzenleyeceklerini açıkladı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), "Gelirde adalet, vergide adalet" kampanyası kapsamında Ankara'da bulunan Genel-iş sendikasının merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Basın metnini okuyan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, gelirde adalet, vergide adalet ve insanca yaşanacak bir ücret için Türkiye'nin dört bir yanında ayağa kalktıklarını söyledi.

Yüksek enflasyonla alım gücünün hızla eridiği, adaletsiz vergilerle ekmeğin küçüldüğü, Cumhuriyet tarihinin en ağır bölüşüm krizi yaşanırken 2024 yılı asgari ücret müzakerelerinin başladığına dikkat çeken Çerkezoğlu, asgari ücretin sadece asgari ücret alanların meselesi olmadığını vurguladı.

'ASGARİ ÜCRET TÜM ÜCRETLERİ ETKİLİYOR'
Asgari ücretin tüm işçi sınıfını ilgilendirdiğini vurgulayan Çerkezoğlu, "Çünkü asgari ücret tüm diğer ücretleri etkilemektedir. İşsizlik Sigortasından, kıdem tazminatına kadar birçok hakkımız asgari ücretten etkilenmektedir" dedi. Açlık sınırının 14 bin, yoksulluk sınırının 45 bin lira olduğuna işaret eden Çerkezoğlu, asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığına işaret etti. Asgari ücretin sembolik olmadığını belirten Çerkezoğlu, işçilerin yarıdan fazlasının asgari ücret civarında bir ücret aldığını söyledi.

"Bu ülkenin kaynakları, bu ülkede hepimizin çalışarak ürettiği toplam değer 85 milyonun insanca yaşaması için yeterlidir. Yeter ki tercihler değişsin, yeter ki zihniyet değişsin" diyen Çerkezoğlu, vergide adalet kanun tekliflerinin tüm partilerin oy birliğiyle Meclis'ten geçirilmesi çağrısında bulundu.

'ASGARİ ÜCRET ORTALAMA ÜCRET HALİNE GELDİ'
Çerkezoğlu, atılması gereken adımları şöyle sıraladı:

🔹"Ülkemizde asgari ücretin ortalama ücret haline geldiği unutulmamalıdır.
🔹Milyonların asgari ücrete mahkûm edilmemesi için sendikal hakların kullanımının önündeki tüm engeller ve barajlar kaldırılmalı, toplu pazarlık kapsamı genişletilmelidir.
🔹Gerçek dışı resmi enflasyona göre, hiçbir zaman tutmayan hedeflenen enflasyona göre ücret artışları kabul edilemez.
🔹Asgari ücret yüksek enflasyon koşullarında yılda dört kez belirlenmelidir.
🔹Bir evde iki kişi çalıştığında gelirleri yoksulluk sınırını aşmalıdır.
🔹Asgari ücret, uluslararası standartlara uygun şekilde, işçinin ailesi ile birlikte geçinebileceği bir ücret olmalıdır.
🔹Asgari ücret sonrası ilk vergi dilimine uygulanacak oran yüzde 10'a düşürülmelidir.
🔹Vergi dilimleri artırılmalıdır. Çalışanların yıl içerisinde sanki zengin olmuşlar gibi bir üst vergi dilimine girmeleri kabul edilemez.
🔹En düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir.
🔹Özel sektördeki işçilerle kamu işçileri arasında ayrım yapmak Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırıdır. Asgari ücret en düşük kamu işçisi ücreti ve en düşük memur maaşı dikkate alınarak hesaplanmalıdır."

'ASGARİ ÜCRET GERÇEK DIŞI VERİLERE GÖRE BELİRLENEMEZ'
Gerçek dışı TÜİK verileriyle halkın kandırılmaya çalışıldığına işaret eden Çerkezoğlu, "Hedeflenen enflasyon veya TÜİK enflasyonu civarında bir ücret artışı, işçilerin alım gücünü daha da düşürmek, milyonları daha da yoksullaştırmak anlamına gelecektir. DİSK açısından bu durum asla ve asla kabul edilemez" dedi.

Asgari ücretin yılda dört kez güncellenmesi gerektiğinin altını çizen Çerkezoğlu, "Döktüğümüz alın terinin karşılığı bile olmayan ücretlerimizi enflasyonun nedeni olarak gösterenlere, daha fazla vergi toplamak için hemen işçilerin cebine göz dikenlere sesleniyoruz: Dönün etrafınızdaki şirketlerin kar oranlarına, doyuramadığınız bankalarınızın bilançolarına bakın! Yaşanan ekonomik sıkıntıların bedelinin ödemesi gerekenler, evine ekmek götürme mücadelesi verenler değil kasalarını tıka basa dolduranlardır" ifadelerini kullandı.

11 KENTTE EYLEM
11 Aralık'tan itibaren DİSK olarak "Gelirde adalet, vergide adalet ve insanca yaşayacak bir ücret" talebiyle ülkenin dört bir yanında eyleme geçeceklerini kaydeden Çerkezoğlu, şöyle devam etti: "8 Aralık'ta Ankara'da, 11 Aralık'ta Edirne'de, 12 Aralık'ta Kırşehir'de, 13 Aralık'ta Mersin'de, 14 Aralık'ta Antalya'da, 15 Aralık'ta İzmir'de, 19 Aralık'ta Artvin'de, 20 Aralık'ta Eskişehir'de, 21 Aralık'ta Kocaeli'de, 22 Aralık'ta Bursa'da ve 25 Aralık'ta İstanbul'da meydanlarda umudu büyüteceğiz. Evet Ankara'ya yola çıkarken 'Bu yolda yalnız yürümeyeceğiz' demiş ve milyonların taleplerinin, umutlarının, yüreklerinin bizlerle beraber olduğunu söylemiştik. Şimdi kent kent dolaşacak ve bizimle beraber olan yüreklerle buluşacağız. Gelirde adaleti, vergide adaleti, ülkede adaleti, insanca yaşanacak ücret hakkımızı kol kola, omuz omuza direne direne kazanacağız!"