25 Eylül 2024 Çarşamba

Direnişin kalesi Diyarbakır'dan mesaj: Ampülü patlatacağız

Diyarbakır'da gerçekleşen Yeşil Sol Parti'nin final mitinginde adı bile anılmayan ülkenin yurtseverliğini yaptıklarını, asla boyun eğmeyeceklerini kaydeden halklar, "Amed Kürdistan'dır, Kürdistan burada" dedi. Ezilenlerin kavgasının 14 Mayıs'tan sonra da devam edeceğinin kaydedildiği mitingde özgürlük yürüyüşünün bitmeyeceği vurgulandı. Öte yandan Kürdistan'dan oy isteyen CHP'ye ise "haddinizi bilin" denildi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), seçimlere bir gün kala kentlerde final mitinglerini gerçekleştirdi. Diyarbakır'daki mitingin adresi Yenişehir ilçesindeki İstasyon Meydanı oldu. On binler parti bayraklarıyla süslenen miting için erken saatlerde alana akmaya başladı. Coşkunun hakim olduğu alanda sık sık "Bijî serok Apo" ve "Jin, jiyan, azadî" sloganları yükseldi, coşku sürekli yükseldi.

'ADI BİLE ANILMAYAN ÜLKENİN YURTSEVERLİĞİNİ YAPTIK'
Gençler ve kadınların yoğun olduğu miting alanında "Adı bile anılmayan ülkenin yurtseverliğini yaptık, bizi durduramazsınız" ve "Git anlat onlara kardeş ampulü patlatacağız" pankartları dikkat çekti.

Miting, devrim ve özgürlük mücadelesine can verenler anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Daha sonra HDP, DBP ve Yeşil Sol Parti İl eşbaşkanları ve eş sözcüleri sahneye çıkarak halkları selamladı. Mitingdeki coşku, sahneden çalan "Diren ha Diyarbekir diren" şarkılarıyla doruğa ulaştı. Daha sonra partinin kent adayları alkışlar ve zılgıtlarla kitleyi selamladı.

Miting, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Beycan Taşdemir, PİA Genel Başkanı Mehmet Kamaç, PSK Genel Başkanı Bayram Bozyel, Azadî Partisi Genel Başkanı Ayetullah Aşıtî, KKP ve DDKD temsilcilerinin konuşmalarıyla devam etti.

ÖZTÜRK: AMED KÜRDİSTAN'DIR, KÜRDİSTAN BURADA
Söz alan DTK Eşbaşkanı ve Diyarbakır milletvekili adayı Berdan Öztürk, "Amed uyuma özgürlüğüne sahip çık" sloganları üzerine "Ben Amed ile gurur duyuyorum" dedi. 7 yıldır Kürtlerin inkar edildiğini ve Kürtçenin inkar edildiğini belirten Öztürk, alandaki kitleye işaret ederek, "Evet sonu görünmüyor. Siz en büyük cevabı verdiniz. Amed Kürdistan'dır, Kürdistan burada" dedi.

5 Nisan 2015 tarihinde PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin ağırlaştırıldığını belirten Öztürk, "Bu tecrit kalkacak. Bu sıradan bir tecrit değil. Sayın Öcalan barışın yoludur, demokrasinin yoludur. Bu tecridi neden ağırlaştırdılar Kürtleri iradesiz bırakacağız ve yok edeceğiz dediler. Gelin bakalım buraya" ifadelerini kullandı.

ÖZTÜRK'TEN CHP'YE HADDİNİZİ BİLİN
Öztürk, CHP'li adayların Kürdistan'da kendilerine oy verilmesine dair söylemlerine tepki göstererek, "Bizim tek bir oyumuz var o da Yeşil Sol Parti'ye verilecek oydur. Haddinizi bilin" dedi.

TAŞKIRAN: KAVGAMIZ 14 MAYIS'TAN SONRA DA DEVAM EDECEK
ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, "Zindanlarda, sokaklarda direnen yoldaşlarımıza merhaba. Biz büyük bir kavganın temsilcisiyiz. Ölümlerden, zulümlerden, soykırımlardan geçmiş bir halkın evlatlarıyız. Her yerde direnenlerin yoldaşlarıyız. Bizler özgürlük için mücadele edenleriz. Kim olduğumuzu unutmuyoruz. Yarın hiçbir şeyin sonu değil, başka bir başlangıç. Bizim kavgamız 14 Mayıs'tan sonra da devam edecek. Çünkü özgürlük birleşerek gelecek. Özgürlük yürüyüşümüz devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Bu sırada "Direne direne kazanacağız" sloganı yükseldi. Taşkıran, oylara ve sandıklara sahip çıkma çağrısı yaptı.

AŞITÎ: BU ZULÜM SONA ERSİN
Azadî Partisi Genel Başkanı Ayetullah Aşıtî, 14 Mayıs seçimlerinin önemine işaret ederek, "İslamiyet üzerinden bizi kandırıyorlar. Kuran-ı Kerim sadece bir dil, halk için değil. Tüm insanlık içindir. Ülkeyi yönetenler, insanlar arasında ayrım koyamaz" dedi. Aşıtî, tüm Ortadoğu'da özelde Türkiye'de din adı altında zulüm yapıldığını belirterek, "14 Mayıs'ta bu zulmün son ermesi umuduyla" diye kaydetti.

MAÇİN: TIPIŞ TIPIŞ GÖNDERECEĞİZ
Kürdistan Komünist Partisi'nden Nusrettin Maçin, AKP-MHP iktidarının, 8 yıldır ilkesiz, ahlaksız ve kirli bir savaş yürüttüğünü belirterek, "Sadece Bakur'da değil, Rojava'da, Başûr'da ve Paris'te; Kürtlerin nerede bir kazanımları varsa orada kirli bir savaş yürüttü. Şimdi Türkiye'nin ve Kürdistan'ın ekonomisini talan ettiler. Savaşa milyar dolarlar harcanıyor. Amed özgürleşmeden Ankara'da demokrasi olmaz. Kürdistan'ın özgürleşmesi bundan kaynaklı çok önemli. Bu seçimlerde AKP'yi tıpış tıpış göndereceğiz" ifadelerini kullandı.

BOZYEL: KÜRTLER KÖLELİĞİ KABUL ETMEDİ
PSK Genel Başkanı Bayram Bozyel, Lozan Antlaşmasının 100. yılında olduklarına dikkat çekerek, "Kürdistan bu antlaşmayla 4'te bölündü. Kölelik halkımıza dayatıldı. Ancak Kürt halkı hiçbir zaman baş eğmedi. Hiçbir zaman zulüm ve zorbalığa evet demedi. Köleliği kabul etmedi. Büyük bir onurlu mücadele yürüttü. Şimdi de zor ve zorbalık Kürt halkı üzerinde sürdürülüyor. Ancak bu Lozan sistemi de artık gün be gün yok oluyor" diye konuştu.

Bozyel, 4 parça Kürdistan'daki kazanımlarına işaret ederek, "Özgürlüğe hiç olmadığı kadar yakınız. Biz de savaş istemiyoruz, eşitlik, demokrasi ve özgürlük istiyoruz" diye kaydetti. Bozyel, Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması gerektiğini belirterek, "Kürtler eşitlik üzerinden federal bir sistemde diğer halklarla birlikte yaşasın istiyoruz. Bu insanı bir haktır. Kürtler özgürleşmeden, Türkiye halklarına demokrasi de yoktur ekmek de yoktur" dedi.

Bu sırada "Kürdistan faşizme mezar olacak" sloganları yükseldi.

AKIN: SARAY REJİMİ KORKUDAN KAYBETTİĞİNİ KABUL EDİYOR
Söz alan Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, miting meydanını işaret ederek  "O ağacın altında bütün muhalefet, bütün farklılıklar, ötekiler, ezilenler, kadınlar, gençler, emekçiler toplandı. Artık Saray’ın korkulu rüyası haline geldi. Siz onlardan daha güçlü olduğunuzu bir kez daha gösterdiniz. Saray rejimi korkudan artık kaybettiğini kabul ediyor. Dünden itibaren artık gideceklerini kabul ediyorlar. Göndermeye az kaldı. Haydi, yarın sandıklarda bir oyla göndereceğiz onları, var mıyız" diye sordu.

Akın, "Yeşil Sol Parti parlamentoda Demokratik Cumhuriyeti inşa edecek, barışı ve özgürlüğü getirecek. 100 yıllık tarihimizde yaşanmış olan tüm kötülüklerin tekrar yaşanmaması için sizler anahtar rol oynayacaksınız. Bizler de de Meclis’te bunun mücadelesini yürüteceğiz. Bunun için varız, birlikteyiz, güçlüyüz. İşte Amed’den ses veriyoruz. İyi ki varsınız, buradasınız! Tekrar sizlerden ayrılırken hoşça kalın, dostça kalın, mücadelede kalın diyorum. Her bijî Amed. An serkeftin, an serkeftin" dedi.

SANCAR: AMED KUMPAS DAVALARINI UNUTMUYOR
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da Kürtçe selamlayarak konuşmasına başladı. Tutsak siyasetçileri selamlayan Sancar, "Sizler kararınızı verdiniz elbette. Siyasi rehine olarak tutulan bütün yoldaşlarımız; bugün selamını burada dinlediğiniz Selahattin Demirtaş, Selçuk Mızraklı, Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak ve adlarını sayamadığım yüzlerce, binlerce yoldaşımız sizlerin oyları ve iradesiyle, sizlerin mücadelesiyle elbette özgürlüğe kavuşacaklar. Özgür günlerde burada el ele hep birlikte halay çekeceğiz, birlikte özgürlük şarkılarını söyleyeceğiz. Erdoğan geçen gün ‘Sevgili Kürt kardeşlerim sizler samimi gayretlerimizin en yakın şahitlerisiniz’ diyor. Evet, Kürt halkı yaptıklarınızın her birini çok iyi biliyor. Yaptıklarınızın şahididir, hiçbirini unutmuyor. Kayyımlar atadınız, Kürt halkının iradesinin üzerine çöktünüz. İrade gasbını unutmuyor Amed, şahittir. Sizin yaptığınız kötülüklerin şahididir Amed. Kumpas davalarını unutmuyor. Yoldaşlarımızı binlerle tutuklayarak cezaevlerinde siyasi rehine olarak tutmanızı unutmuyor Amed. Şahittir şahit" ifadelerini kullandı.

Halklara layık oymaya çalıştıklarını söyleyen ve on yıllardır biriktirdiği mücadeleyle gurur duyduklarını söyleyen Sancar, yarın kullanacak oylara aynı zamanda da sahip çıkacaklarını belirtti. Sancar, "Oylarımızı kullanacağız, oylarımıza sahip çıkmak için her birimiz sandık görevlisi gibi çalışacağız. İrademizi çaldırmayacağız" ifadelerini kullandı.