22 Eylül 2024 Pazar

'Direniş yeni saldırıları püskürttü'

ACTIT, açlık grevi ve ölüm orucu direnişlerini değerlendiren söyleşi düzenledi. Söyleşide açlık grevi direnişine Paris'ten ses veren Özkan Özdemir ile yazar Ziya Ulusoy, direnişin saldırıları püskürttüğünü kaydetti.
Paris'te ACTİT (Türkiyeli Göçmen İşçiler Kültür Derneği), süresiz açlık grevi ve ölüm orucu direnişinin zafer ile sonuçlanmasını değerlendiren söyleşi düzenledi. Söyleşiye AvEG-Kon üyesi H. Özkan Özdemir ve yazar Ziya Ulusoy, katıldı. 
 
Direnişe katılım kararını anlatan Özdemir, direnişinin gelişimi, talepleri, yaşanan süreç ve kazanımları üzerine değerlendirme yaptı. Açlık grevi direnişinin öznesi olduklarını vurgulayan Özdemir, Avrupa’da yaratılan direniş mevzisinin ideolojik, politik ve pratik kazanımlarının olduğunu belirtti. 
 
Özdemir, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Tüm kazanımların üzerinde esasen ideolojik kazanım yüksek olmuştur. Faşizmin biat ettirme saldırılarına karşı direnilebileceğini ve kazanımlarla çıkılabileceğini pratik biçimde göstermiştir. Siyasal kazanımlarımızın esas yansımasını önümüzdeki süreçte daha iyi göreceğiz. Artık açlık grevi ve ölüm oruçlarının sadece tutsakların yürüteceği bir eylem biçimi olmaktan çıkmıştır. Direniş bu eylem biçiminin yeri ve zamanı geldiğinde dışarıda da yapılabileceğini göstermiştir.” 
 
Yazar Ziya Ulusoy ise “Açlık grevi direnişi demokratik güçlere yönelik, zindan saldırılarına, tasfiyeciliğe karşı beraberinde bir kısım mücadeleyi harekete geçirdi ve faşizmi geriletti” dedi. Kazanımların daha sonraki mücadelenin tutuşmasına bir sıçrama tahtası ya da basamak rolü oynayabileceğine dikkat çeken Ulusoy, “Direniş faşizmi geriletti halkı kısmen olsa da mücadeleye seferber etti” diye konuştu. 
 
Ulusoy, “Fakat bu daha geniş halk kitlelerini etkilemediği anlamına gelmiyor. Her şeyden önce biz haklarımızı ancak mücadele ederek alabiliriz ve bu direniş bunu tekrar gösterdi. Faşist diktatörlük, sömürgecilik ne kadar saldırgan olursa olsun onu geriletmeyi başarabiliriz. Bu direniş tek tip elbise gibi saldırıları şimdilik püskürttü” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
 
Süresiz açlık grevi komitesi adına yapılan konuşmada ise başta Leyla Güven olmak üzere tüm direnişçiler selamlandı ve feda eylemcileri anıldı.
Söyleşi, Gurup Piya’nin seslendirdiği ezgiler eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.