25 Kasım 2024 Pazartesi

Dilşat Canbaz: Kanal İstanbul Projesi halk sağlığına zararlı

Kanal İstanbul Projesi ile ilgili meclis araştırma önergesi veren HDP İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz Kaya, projenin tanıtımında yer alanların aksine projenin fay hatlarını tetikleyeceğini, içme suyunu kirleteceğini ve kanser riskini artıracağını belirtti.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz Kaya, Karadeniz ve Marmara Denizi'ni birleştirmeyi amaçlayan Kanal İstanbul projesinin doğal çevreye, insan sağlığına; ekonomik, sosyal ve siyasal hayata etkilerini araştırmak amacıyla Meclis araştırması önergesi verdi.
 
Kaya, nüfus, sanayi, çarpık kentleşme, orman arazilerinin tahribatı gibi birçok faktörün İstanbul üzerinde arttırdığı tahribat yetmiyormuşçasına, ‘devasa' projeler olarak servis edilen, İstanbul'un ve bir iç deniz olan Marmara Denizi'nin yıkımına, yok olmasına neden olabilecek girişimler tüm ekoloji ve kent kurumlarının uyarılarına rağmen hayata geçirilmek istendiğini belirtti.
 
FAY HATTINI ETKİLER
 
"Kanal projesi, İstanbul ve çevresi için ciddi risk faktörlerini barındırmaktadır. İstanbul, Kuzey Anadolu Deprem hattı üzerinde yer almaktadır. İl, 17 Ağustos 1999 depreminde ağır bir kentsel bedel ödemiştir. 17 Ağustos Marmara depreminde resmi kayıtlara göre toplamda 17 bin 480 kişi yaşamını yitirmiştir. Kanal İstanbul, deprem riski yüksek olan bölgeler üzerinde yapılmak istenmektedir. Kanal alanında derinlemesine yapılacak bir çalışmanın İstanbul üzerindeki aktif fay hatlarını etkileme olasılığının yüksek olduğu uzmanlar tarafından dile getirilmektedir" diyen Kaya, projesi, şehrin doğal/ekolojik dengesini de alt üst edeceğini söyledi.
 
SU KAYNAKLARINA ZARAR VERECEK
 
3. havalimanı ve köprüsü ile geniş ormanlık arazilerin tahrip edilip betonlaşmaya açıldığını ve Kanal İstanbul Projeyle birlikte İstanbul'un yeraltı ve yer üstü su kaynakları yok oacağını vurgulayan Kaya, "Proje, Küçükçekmece Gölü'nü tamamen yok ederken, Terkos Gölünü besleyen su kaynaklarına zarar vererek onun da yakın zamanda yok olmasına neden olacaktır" diyerek "Marmara denizindeki artan kirlilik nedeniyle deniz yüzeyinin 150 metre, Karadeniz'de ise 100 metrenin aşağısında canlı yaşamı yoğunluğu oldukça alt sevilerdedir. Karadeniz, Tuna nehri havzasında yer alan ülkelerin sanayi atıklarını yoğun olarak akıttığı bir denizdir" diyen Kaya, projenin Marmara denizini, gelecekte bir ölü denize dönüştürme riskiyle taşıdığını ve Marmara bölgesinde kanser oranlarında yükseliş olacağını kaydetti.
 
AKP HALKI ALDATIYOR
 
"Kanal İstanbul; doğal bitki örtüsüne, hayvan yaşamına, güvenli ve sağlıklı barınma hakkına, insan sağlığına yönelik geri dönülemez zararlar verecektir." diyen Kaya, projenin tanıtımında yer alan, olumlu algı yaratma çabalarına karşı gerçeğin hiç de AKP tarafından belirtildiği gibi olmadığını belirtti.