30 Eylül 2024 Pazartesi

Dikili ve Bergama'yı tehdit eden altın madeni için kapasite artırımı istendi

Çukuralan Altın Madeni'nin üçüncü kez kapasite artırımı talebine ilişkin ÇED raporu keşfi yapıldı. Dikili Çevre Platformu, bölgenin tamamenin ölmesine neden olacak ve yöre halkının sağlığını tehdit edecek bu işletmenin faaliyetinin derhal durdurulmasını istedi. 

İzmir'in Dikili ilçesindeki Çukuralan köyünde altın madeninin üçüncü kez kapasite artırımı talebine ilişkin açılan dava kapsamında ÇED raporu keşfi yapıldı.

Keşfe mahkeme heyetiyle birlikte Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) Dönem Sözcüsü Berna Babaoğlu Ulutaş ve Avukat Arif Ali Cangı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı temsilen avukat Esra Okumuş, Bergama Çevre Platformu Başkanı Erol Engel, Bergama Çevre Platformu'ndan avukat Serdar Sinan, Dikili Kültür ve Çevre Platformu'ndan avukat Doğu Işık ve bilirkişiler katıldı. Keşifte maden atık sularının arıtıldıktan sonra nereye deşarj edildiği konuşuldu. Avukatlar bu sulardan numune alınarak ağır metal analizi yapılmasını istedi.

Öte yandan keşfe katılmak isteyen Dikili ve Bergama halkı Covid-19 salgını gerekçe gösterilerek alana alınmadı.

CANGI: İŞLETMENİN DAHA DA GENİŞLEMESİ BÖLGEYİ ÖLDÜRECEK
Keşif ile ilgili konuşan Avukat Arif Ali Cangı, işletmenin bölgede geri dönüşü olmayacak şekilde tahribat yarattığı ve ekosistemi bozduğunun çıplak gözle görüldüğünü söyledi. İşletmenin daha fazla genişleyerek devam etmesinin, sadece bulunduğu alana değil tüm bölgenin yeraltı-yüzeysel sularını, ormanın olumsuz etkileyeceğinin altını çizen Cangı, "Gerek bilirkişi gerekse mahkemenin yeni dönemin koşullarına göre değerlendirme yapmasını, bölgenin tamamen ölmesine yol açacak faaliyetleri durduracak kararlar vermesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

‘BU FAALİYET ARTIK DURDURULMALIDIR'
Dikili Çevre Platformu (DİKÇEP), Bergama Çevre Platformu ve Burhaniye Çevre Platformu (BURÇEP), maden alanı önünde açıklama yaptı. DİKÇEP Sözcüsü Yasemin Özbek, Çukuralan'da altın maden sahasının Madra Barajı'nın göl alanında olduğunu belirtti. Daha önceki kapasite artışları ile ilgili açılan davalarda mahkeme kararında bu duruma dikkat çekildiğini söyleyen Özbek, maden atık sularının deşarj edildiği Çökek deresinin doğal sit ve mesire yeri olan yaklaşık beş kilometre güneyindeki Kültür ve Tabiat Varlığı olan Nebiler şelalesi olduğunu aktardı.

Alanı işaret eden Özbek, "Buradan Ovacık'a taşınan cevherle yöre köylülerinin sağlığını da tehdit eden bu faaliyet artık durdurulmalıdır" dedi.

NE OLMUŞTU?
Çukuralan Altın Madeni, 2017 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığa başvurdu ve 3'üncü kez kapasite artışı istedi. Talebi değerlendiren bakanlık ÇED olumlu kararı verdi. Bergama Belediyesi'nin önceki dönem yönetimi ve EGEÇEP ve bölge halkı karara karşı dava açtı. Yargılama neticesinde projenin Madra Barajı ve Nebiler Şelalesi'ne yakınlığına dikkat çekilerek iptal kararı verildi. İptal kararı üzerine Bakanlık 2009/7 sayılı genelgeyi devreye soktu ve yeni bir ÇED süreci başlattı. Süreç ile ilgili maden sahasında yeniden keşif yapıldı.