24 Eylül 2024 Salı

DGD: Hukuk işlesin, kimse ölmesin

Yaklaşık 40 dernekten oluşan Doğu Güneydoğu Dernekler Platformu, Leyla Güven ve tutsakların sürdürdüğü açlık grevinin taleplerinin kabul edilmesini istedi, "Ölüm değil, çözüm" dedi.
Doğu Güneydoğu Dernekler (DGD) Platformu, Leyla Güven ve hapishanelerde binlerce tutsak tarafından sürdürülen açlık grevlerine ilişkin açıklama yaptı. Toplantıya, metne imza atan 40 yöre derneğinin yönetici ve temsilcileri katıldı.
 
Doğu Güneydoğu Dernekler Platformu Başkanı Abdülhakim Daş, açlık grevlerinin çözümü için devletin adım atmasını istedi.Barış sürecinin bitirilmesinden sonra ülkenin siyasal, sosyal ve ekonomik olarak krize sürüklendiğini belirten Daş, her alanda anti-demokratik uygulamaların, hukuksuzlukların arttığını kaydetti. 
 
İmralı'da Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması için Leyla Güven'in başlattığı açlık grevinin bugün binlerce tutsağın dahil olması ile devam ettiği hatırlatan Daş, Güven'in 160, ilk grupların 123 gündür direnişte olduğunu, 7 tutsağın ise yaşamlarına son verdiğini söyledi.
 
"Tecride karşı başlatılan açlık grevi bir hak talebidir ve intihar eylemi değildir" diyen Daş, açlık grevlerinin ölümlerle sonuçlanmasının vicdan sahibi herkes için kabul edilemez olduğunu vurguladı.
 
Direnişçilerin sağlığının kritik aşamaya geldiğini kaydeden Daş, bir an önce hapishanelere bağımsız sağlık heyetlerinin gönderilmesini istedi.
 
Direnişin taleplerinin hukuki ve insani olduğunu kaydeden Daş, şöyle devam etti: "Hiçbir şeyin yaşamdan daha kutsal olmadığını düşünen bizler, açlık grevlerini olası ölüm ve geriye dönüşsüz sakatlıklar yaşanmadan önce sona ermesi içni gerekli insani duyarlılığın gösterilmesini ve demokratik yollarla çözüme ulaşmasını istiyoruz. 
 
Mevcut iktidarın uluslararası hukuk ve kanunlar çerçevesinde davranarak tecridi kaldırmasını ve açlık grevlerini sonlandırmasını talep ediyoruz. Ülkemizde geçmişte yaşanan acı tecrübelerin tekrar yaşanmamasını için devlete çağrıda bulunuyoruz."
 
Basın açıklamasının ardından, bundan sonra yapılabilecekleri ilişkin bir tartışma yapıldı.