19 Eylül 2024 Perşembe

Devrimci Kızılbaşlar Hareketi: Kerbela'dan Gazi'ye bu isyan bizim

Gazi ayaklanmasının 23. yılı dolayısıyla açıklama yayınlayan Devrimci Kızılbaşlar Hareketi, "Kerbela'dan Gazi'ye bu isyan bizim" dedi.
Devrimci Kızılbaşlar Hareketi (DKH), İstanbul Gazi Mahallesi'nde 12 Mart 1995'te gerçekleştirilen devlet katliamına karşı halkın günlerce süren ayaklanmasının 23. yılı dolayısıyla açıklama yayınladı.
 
"Kerbela'dan Gazi'ye bu isyan bizim" başlıklı açıklamada, Kerbela'da İmam Hüseyni ve yoldaşlarının katledilmesinden bu yana yüzyıllardır Alevi Kızılbaş inancının egemenlerin zulmünden, katliamlarından payını aldığı ifade edildi.
 
Bu katliamların en bilenlerinden birisinin 12 Mart 1995'te İstanbul Gazi Mahallesi'nde yaşandığını kaydedilen açıklamada, "Kürt Kızılbaş Alevi nüfusunun yoğun yaşadığı bir mahalle olan Gazi Mahallesi'nde 12 Mart akşamı iki kahvehane ve bir pastanenin kontrgerilla tarafından taranması sonucu 76 yaşındaki Alevi dedesi Halil Kaya yaşamını yitirmiş birçok insan yaralanmıştı. Saldırıyı haber alan emekçi Gazi halkı binler olup sokaklara döküldü. Katillerin bu saldırı ile amaçladığı Alevi-Sünni çatışması devrimcilerin müdahalesi sonucu boşa çıkartılmıştı. Katiller camide değil karakoldaydı ve amaçları belli idi" denildi.
 
GAZİ'DE 16 KİŞİ KATLEDİLDİ
 
Gazi halkının sokağa dökülmesinden sonra devletin Gazi Mahallesi'nde sokağa çıkma yasağı ilan ettiğini hatırlatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bu sırada mahalleli tarafından kurulan bir komite, 4 maddeden oluşan isteklerini sıralamıştı. Bunlar; cenazelerin teslim edilmesi, sokağa çıkma yasağının kaldırılması, gözaltına alınanların serbest bırakılması, asker ve polisin mahalleden çekilmesiydi. Talepler reddedilince yine şiddetli çatışmalar yaşandı. Kitlenin üzerine açılan ateş sonucu 16 mahalleli katledildi. Onlarda can yaralandı. Gazi de suçüstü yakalanan devlet üst üste 'provokasyon' açıklaması yaparak sorumluluğu üstünden atmaya çalışsa da katiller belli idi."
 
AYAKLANMA EMEKÇİ MAHALLELERE YAYILDI
 
Gazi Mahallesi'nde yaşanan katliamını protesto etmek için birçok emekçi semtte kitlesel gösteriler düzenlendi. Bunlardan biri de aynı Gazi Mahallesi gibi Alevi Kızılbaş halkının yoğun olarak yaşadığı 1 Mayıs Mahallesi'yde. Burada yürüyüşe geçen mahalle halkına polis tarafından 30 Ağustos İlköğretim okulunun içerisinden açılan ateş sonucu 5 mahalleli hayatını kaybettiğini kaydeden DKH, "22 canın katledilmesinden sonra devletin öfkesi henüz bitmiş değildi. Ayaklanmaya öncülük edenlerden Hasan Ocak 21 Mart 1995'te kaçırıldı. Ailesi yoldaşları ve Demokratik kamuoyunun mücadelesi sonucu işkence yapılmış cansız bedeni kimseler mezarlığından alınarak Gazi Mahallesi'nde yapılan binlerce kişinin katıldığı bir yürüyüş ile Gazi mezarlığına defnedildi" dedi.
 
POLİSLERE ÖDÜL GİBİ CEZA VERİLDİ
 
Katliamdan bir süre sonra başlayan hukuki süreç devlet tarafından sürüncemede bırakıldı. Dava sözde güvenlik gerekçesi ile Trabzon'a alındı. Aileler mahkemeye gidip gelirken otobüsleri taşlandı, linç edilmek istendi. Birkaç polis aldığı ufak tefek cezalar ile ödüllendirildiği belirtilen açıklamada, "Bu coğrafyada yüzyıllardır sistematik olarak katliamlara tabi tutulan bizler Kızılbaş Alevileri olarak Kerbela'da Yezid'e ve ordusuna aman etmedik boyun eğmedik, bundan sonrada boyun eğmeyeceğiz" diye vurgulandı.
 
Devrimci Kızılbaşlar Hareketi açıklamasının devamında şunları kaydetti:
"Dün nasıl ki Maraş'ta, Gazi'de 1 Mayıs Mahallesi'nde katliamlara karşı birlik olduk sokaklara döküldük ve kontrgerilla eli ile katledilmeye direndiysek.
 
"Bugün bizleri IŞİD, El Nusra, ÖSO adı altında radikal İslamcı ırkçı barbar çeteler tarafından Suriye'de ve Irak'ta Rojava'da, Türkiye ve Kürdistan'da katliamlarla terbiye etmek isteyenlere karşı da direneceğiz!
 
DİRENECEĞİZ, TESLİM OLMAYACAĞIZ
 
"Kerbela'dan Gazi'ye nasıl direndik teslim olmadıksa, bugünde direneceğiz, teslim olmayacağız. Kızılbaş Aleviler'e dönük her türlü saldırı imha ve asimilasyon politikalarının önünde Hüseynice direneceğiz. Bugün siyasallaşmış İslam'ın Ortadoğu'daki temsilcisi olan AKP ve onun güdümündeki çetelere karşı Gazi ve 1 Mayıs halkı gibi set olmaktan bir an bile çekinmeyeceğiz.
 
"12 Mart Gazi 15 Mart Ümraniye katliamlarında katledilen canlarımızı anıyoruz. Anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. Katillerden hesap soracağız!"