25 Eylül 2024 Çarşamba

Dersim'de miting: Bu kadim inanç sizi gönderecek

Yeşil Sol Parti'nin on binlerin katıldığı Dersim mitinginde konuşan Çiğdem Kılıçgün Uçar, "14 Mayıs'ta biz, hepimiz kazanacağız. Kutsallarımızı bombalayan, tahrip eden tek adam rejimi gidecek" dedi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), Dersim'de on binlerin katılımıyla miting düzenledi. Kent merkezinde bulunan Seyid Rıza Meydanında gerçekleştirilen mitinge, Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Kürdistan Komünist Partisi temsilcisi Mustafa Korkmaz, Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) temsilcisi Mesut Tek, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) temsilcisi Evrim Konak ve milletvekili adayı Ayten Kordu katıldı.

Miting öncesi heyet onlarca araçtan oluşan konvoyla karşılanırken, halk da büyük bir coşkuyla heyeti selamladı. Konvoy sonrası miting alanına "Jin, jiyan, azadi" sloganıyla yürüyerek geçildi.

Miting alanında açılan "Gülistan'sız 1095 gün geçti. Unutturmayacağız" ve "Hep kavgaydı yaşamımız. İnsanlığın savaşçıları özgürlüğü yaratıyor" pankartları dikkat çekti.

TEK: BİRİNCİ YÜZYILI TEKRARLAMAMAK İÇİN OYLAR YEŞİL SOL'A
Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde ve Maraş merkezli depremlerde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşuyla başlayan mitingde ilk sözü PSK temsilcisi Mesut Tek aldı. Tek, "Hem hükümet he de muhalefetin bir bölümü bu seçimde 'Cumhuriyet'in ikinci yüzyılı' mottosunu kullanıyor. Oysa biz geçen yüzyılının bize neye mal olduğunu iyi biliyoruz. Munzur Çayı'nda kan aktığını, katliamlara uğradığımızı biliyoruz. O zaman görevimiz bu ikinci yüzyıl söyleminde bulunanlara bir ders vermektir. O da biz Kürtlerin birinci yüzyılda yaşadıklarını yaşamamak için gidip Yeşil Sol Parti'ye oy vermektir" ifadelerini kullandı.

KORDU: REJİMİ HEP BERABER GÖNDERECEĞİZ 
Yeşil Sol Parti Dersim milletvekili adayı Ayten Kordu, yüz yıllık bir inkar siyasetiyle karşı karşıya olduklarını söyledi. Tarihi bir süreçten geçildiğine işaret eden Kordu, "Halklarımızın sorunlarına ortak çözüm getirmek için mücadele etmeye devam edeceğiz. Dersim'de işsizlik, göç ve yoksulluk var. Kimliğimizi, dilimizi inkar var ama biz Emek ve Özgürlük İttifakı ve Yeşil Sol Parti olarak 14 Mayıs'ta tarihi seçimi sonuçlandıracağız. Bu rejimi hep beraber göndereceğiz" dedi.

AKDENİZ: NE YAPARLARSA YAPSINLAR, GİDECEKLER
14 Mayıs seçimlerinin her türlü provokasyona karşı zaferle sonuçlanacağını vurgulayan EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, "Hiç korkmayın. Ne yaparlarsa yapsınlar, gidecekler. Ülkenin dört bir yanında Yeşil Sol Parti'nin seçim bürolarına, arabalarına yapılan saldırıları kınıyoruz. Altlarındaki halı kayıyor. Bu iş ilk turda bitmeli" ifadelerini kullandı.

UÇAR: KADİM ALEVİ İNANCI SİZİ GÖNDERECEK
Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, Erdoğan'ın Alevilerden "tür" diye bahsetmesine tepki göstererek, "Şuradan ifade edelim, sizin ferasetiniz Alevi halkının kadim inancını Kürt halkının kadim kimliğini anlamaya yetmedi, yetmeyecek. Bu kadim inanç sizi gönderecek" dedi.

İktidarın kaybedeceğini anladığı için saldırı ve hakaretlerini arttırdığını vurgulayan Uçar, ülkenin kendileriyle demokratikleşeceğini kaydetti. "Yeşil Sol Parti mücadelemizde yeni bir durak. Ama bu mücadele sizin mücadeleniz. Bu mücadelenin her sözünde, bu mücadelenin her ilmeğinde sizin emeğiniz var" diyen Uçar, bu yüzden kazanacaklarını söyledi.

'YEŞİL SOL PARTİ MECLİS'TE GÜÇLÜ OLMALI'
Yeşil Sol Parti'nin Meclis'te güçlü olması gerektiğinin altını çizen Uçar, bu sayede katliamlara ilişkin gerçek bir yüzleşme ve hakikatin sağlanabileceğini, cezasızlıkla ödüllendirilen kadın cinayetlerine karşı Kadın Bakanlığı'nın kurulabileceğini, demokratik cumhuriyetin sağlanabileceğini ifade etti.

Diyanet'in Türk ve Sünniliğin konfor alanlarını yaratırken diğer halklar ve inançları reddettiğine işaret eden Uçar, "Bu ülkede sadece Sünniler yaşamıyor. Birçok inanç yaşıyor. Bu inançlara eşit yaklaşmayan bütün zihniyetler kaybetmek zorunda" dedi. Cemevlerini Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlayan kararı eleştiren Uçar, AKP-MHP iktidarına karşı en büyük mücadelelerden birini veren Alevilerin zapturapt altına alınmaya çalışıldığını belirtti.

'GENÇLER MÜŞAHİT OLMALI'
Seçime sayılı günler kaldığını söyleyen Uçar, gençlere çağrıda bulunarak, "Sandık sorumluluğu çok kıymetli. Öncelikli olarak sandık güvenliği seçim güvenliği demek. Her birimizin gidip oyumuzu kullanması demek. Bu oy geleceğimize verdiğimiz oy. Genç arkadaşlarımızdan da sorumluluk alarak müşahit olmalarını istiyoruz. En yerelden genele sizi hiçbir şüphede bırakmayacak seçim güvenliğini aldık ama biz sizinle birlikte yapmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

14 Mayıs'ta kadınların ve gençlerin kazanacağını dile getiren Uçar, şöyle devam etti: "14 Mayıs'ta biz, hepimiz kazanacağız sevgili arkadaşlar. Bunlar gidecekler değerli arkadaşlar. Kutsallarımızı bombalayan, tahrip eden tek adam rejimi gidecek. Hızır'ın davarını katletmek için ABD'den avcı getiren bu iktidar kaybedecek. Cumartesi Anneleri'ne Galatasaray Meydanı'nı AYM'nin kararına rağmen açmayan bu iktidar gidecek. Evine soğan, patates alamayan bu halka karşı kendileri Avrupa'da mağaza kapatıp alışveriş yaptıkları için gidecekler bunlar. Depremde can kurtarmak yerine masa başında hesap yaptıkları, halka çadır sattıkları için bunlar gidecekler. Hep birlikte göndereceğiz sevgili halkımız."

Miting, konuşmaların ardından Aryen Kom'un ezgileriyle son buldu.