23 Eylül 2024 Pazartesi

Dersim halkı RES projesine karşı çıktı

Dersim'de Pülümür'e yapılması planlanan RES'e ilişkin bir araya gelen halk, RES projesini reddetme kararı aldı.

Melborn şirketi tarafından Dersim'in Pülümür ilçesinde yapılması planlanan rüzgar enerjisi santrali (RES) projesinin iptali için Dersim Kent Koruma Kurulunun çağrısıyla halk toplantısı düzenlendi.

Toplantıya bölge halkının yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı. Toplantıda halk projeye kesin bir biçimde itiraz ederken, 21 Aralık'ta projeye dair firma yetkilileri tarafından yapılacak bilgilendirme toplantısının engellenmesi için de karar çıktı.

Olası projenin yapılması durumunda büyük bir doğa katliamı yaşanacağı, bölgede küçükbaş hayvancılık ve arıcılığın yok olacağı, insan ve canlıların, su yataklarının ve doğanın zarar göreceği kaydedildi.

TMMOB Dersim Temsilciliği'nden yapılan açıklamada da, Dersim'in böyle bir enerji ihtiyacı olmadığına dikkat çekilerek, bu projelerle üretim kapasitesinin üzerinde enerji üretilip rant sağlandığına dikkat çekildi. Bu noktada kamu yararının gözden çıkarıldığına işaret edilen açıklamada, bunun neoliberal politikaların bir uzantısı olduğu vurgulandı.