20 Eylül 2024 Cuma

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu: Önlenebilir ölümler son bulsun

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, son dönemde kaya düşmesiyle iki kişinin hayatını kaybetmesine tepki göstererek, gerekli önlemlerin derhal alınmasını istedi.

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, Dersim-Pülümür karayolunda seyir halinde bulunan bir araca kaya parçası düşmesi sonucu Deniz Doğan'ın hayatını kaybetmesi ve iki kişinin de yaralanmasına ilişkin basın açıklaması düzenledi.

Seyit Rıza Meydanında düzenlenen basın açıklamasında "Vadilerimizde önlemler alınsın, önlenebilir ölümler ve yaralanmalar son bulsun" pankartı açıldı.

Basın açıklamasını okuyan İlhan Öner, ocak ayında da Ovacık karayolunda bir araca kaya düşmesi sonucu Ekber Soylu'nun hayatını kaybettiğini hatırlattı. Dersim'de son 6 ay içerisinde meydana gelen bu can kayıplarının sebebinin tedbirsizlik olduğunu vurgulayan Öner, devletin, yaşam hakkının korunması için gerekli tedbirleri almakla sorumlu olduğunu kaydetti.

'KAYA DÜŞME TEHLİKESİ GÜNCELLİĞİNİ KORUYOR'
Dersim'in doğal güzelliği, derin vadileri, dağları ve kayalık alanları sebebiyle Ovacık ve Pülümür vadilerindeki karayollarından her yıl binlerce insan geçtiğini kaydeden Öner, şöyle devam etti: "Yerelde yaşayan ve il dışından gelen misafirlerle birlikte binlerce insanın Pülümür ve Ovacık karayolunu kullandıkları dikkate alındığında, kaya düşme tehlikesinin coğrafyamızda yaşayan insanlar üzerinde yarattığı hayati tehlikenin büyüklüğü rahatlıkla anlaşılabilecektir. Son yaşanan olayla birlikte bu tehlikenin önlem alınmadıkça her gün güncelliğini koruyacağını, önümüzdeki süreçte bu tehlikenin giderek artacağını ve buna paralel olarak yeni can kayıplarının olabileceğini buradan yetkililere hatırlatmak istiyoruz. Bu karayollarını araçları ile veya yaya olarak kullanan herkes her gün bu tehlike ile karşı karşıyadır. İfade ettiğimiz sorun hayati öneme sahip olduğundan yetkililerin bu önem ve duyarlıkla soruna yaklaşmalarını ve bir an evvel önlem almalarını bekliyoruz."

'DERHAL GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMALI'
Bir daha benzer can kayıplarının yaşanmasını istemediklerini ifade eden Öner, yetkililerin derhal gerekli arazi çalışmalarını yapmasını, kaya düşme tehlikesi olan alanların tespit edilmesini, gerekli önlemlerin alınmasını istedi. Alınacak önlemler sırasında doğal yaşama zarar verilmemesi gerektiğini vurgulayan Öner, "Benzer kazaların tekrar yaşanmaması için düşen kaya parçalarının yarattığı sorunların çözümüne ek olarak bu yolların aydınlatılmış, geniş ve güvenli hale getirilmesi de gerekmektedir. Her iki vadi boyunca, araçların güvenliği için koruyucu bariyerler oluşturulmalı, akşam sürüşleri için yollar aydınlatılmalı ve kimi yerlerdeki tehlikeli derecedeki dar yol ve virajlar gözden geçirilerek sürüş için güvenli hale getirilmelidir" dedi.

Öner, şöyle devam etti: "Dersim Emek ve Demokrasi Platformu olarak, genç kardeşimiz Deniz Doğan'ın yaşamını kaybettiği olayın son olay olmasını diliyor, bir canımızı daha kaybetmeye tahammülümüzün kalmadığını buradan hatırlatmak istiyoruz. Dünya kültürel mirası listesine girebilecek ölçüde nadide özelliklere sahip coğrafyamızın, önlenebilir doğa olaylarının insan yaşamına son vermesiyle bilinen bir coğrafya olmasını istemiyoruz."