22 Eylül 2024 Pazar

Dersim 8 Mart'ında Gülistan Doku'nun akıbeti soruldu

Dersim'de kadınlar, 8 Mart dolayısıyla Seyit Rıza Meydanında bir araya geldi. Burada yapılan konuşmada, "Gülistan Doku'ya ne olduğunu hala bilmiyoruz. Buradan tekrar sesleniyoruz; soruşturma şeffaf ve adil şekilde yürütülsün, şüpheli kişiler gerçeği açığa çıkaracak biçimde soruşturulsun" denildi. Açıklamanın ardından kadınlar, Tunceli Valiliği'ne yürüdü. Yürüyüşe Gülistan Doku'nun ablası ve annesi de katıldı.

Dersim Kadın Platformu, "Krize, şiddete, eşitsizliğe karşı örgütlü mücadele" şiarıyla Seyit Rıza Meydanında bir araya geldi. "Yaşasın Kadın Dayanışması", "Aşağı bakmadık bakmayacağız" ve "Jin Jiyan azadi" sloganları attılar.

Açıklama öncesi kentte alınan 30 günlük eylem yasağını eleştiren HDP Dersim İl Eşbaşkanı Nurşat Yeşil, "Lebaleb kongre ve miting düzenleyenlere pandemi yasağı yok ama biz kadınlara ve emekçilere gelince pandemi bahane ediliyor" dedi.

'ÖNCE KADINLAR GÖZDEN ÇIKARILIYOR'
Platform adına açıklamayı yapan Dilek Kurban, "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü, etkilerini ağır biçimde yaşadığımız pandeminin yıl dönümünde karşılıyoruz" diyerek "Dünyanın her yerinde kadınların yaşamları, politik, ekonomik ve sosyal hakları aynı sömürü çarkının, kapitalizmin derinleştirdiği eşitsiz koşulların cenderesinde. Güvencesiz, kuralsız hale getirilen çalışma koşullarına en çok kadınlar mahkûm ediliyor. Tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan Covid-19 salgınında patronlar ve iktidar, önce kadınları gözden çıkarıyor. Kadınlar 8 Mart'ı mücadele ve dayanışma ruhuyla kazandığı haklarının ellerinden alınmaya çalışıldığı, ekonomik krizin, yoksulluğun, şiddet ve istismarın giderek arttığı koşullarda karşılıyor" dedi.

'KADINLARIN ÜZERİNDEKİ BASKI VE SÖMÜRÜ KATMERLENDİ'
Patronların ve hükümetin pandemiyi fırsata çevirdiğini ifade eden Kurban, "Kısa çalışma, ücretli izne çıkarılma, evden çalışma ve hatta işten atmada ilk akla gelen kadın işçilerdi. İlimizde bulunan, çeşitli devlet teşvikleri ile açılan ve kadınların istihdamını artırdıklarına dair epeyce reklamı yapılan fabrikaların hemen hepsi kapandı, kadın işçilere yine evlerinin yolu göründü. Esnaf yanında çalışan kadın işçiler ise pandemi dolayısıyla yaşanan kısıtlamalardan nasibini aldılar. Pandemi ile birlikte artan işsizlik ve ekonomik krizin faturası biz emekçi halklara kesilirken holdingler, patronlar kârlarını kâr katıp büyümeye devam ettiler ediyorlar" diye konuştu.

'DOKU SORUŞTURMASI ŞEFFAF YÜRÜTÜLSÜN'
Türkiye'de her gün en az 3 kadının katledildiğini belirten Kurban, "Kadınlar en yakınlarındaki erkekler tarafından fiziksel, psikolojik, cinsel şiddete uğruyor, kaybediliyor, intihar denilerek son derece şüpheli ölümlerle yaşamları çalınıyor. Kadınların mücadelesinden korkanlar, bizleri evlere hapsetmeye çalışanlar, sadece mücadelemize, haklarımıza ve hayatlarımıza değil, bedenlerimize de saldırıyor. Kentimizde bilhassa genç kadınlara yönelik cinsel suçlar, tehdit ve tacizler günde güne artıyor. Genç kadınlara, üniversiteli kız kardeşlerimize zarar vermek isteyen her kim varsa bilsin ki bizler kız kardeşlerimizin yanında, faillerin tam karşısındayız. Kentimizde bir yılı aşkın süredir kendisinden haber alınamayan kız kardeşimiz Gülistan Doku'ya ne olduğunu hala bilmiyoruz. Buradan tekrar sesleniyoruz; soruşturma şeffaf ve adil şekilde yürütülsün, şüpheli kişiler gerçeği açığa çıkaracak biçimde soruşturulsun, 'Dicle'nin kenarında kurdun kaptığı bir koyun bile benim mesuliyetimdedir' diyenler, bu mesuliyetin gereğini yerine getirsin" çağrısında bulundu.

Platform adına kadınların taleplerini aktaran Kurban, bu talepleri şöyle sıraladı: 
🔹Her kadına güvenceli iş sağlansın!
🔹Eşit işe eşit ücret sağlansın!
🔹İşyerinde şiddeti, ayrımcılığı ve mobbingi önleyen düzenlemeler yapılsın!
🔹Kod 29 ile damgalanmaya hayır, işten çıkarmalar yasaklansın, kod 29 kaldırılsın !
🔹Kadın istihdamında tek seçenekmiş gibi sunulan esnek-güvencesiz-kayıt dışı ve taşeron çalıştırmaya, kiralık işçilik uygulamasına son verilsin!
🔹İşyerinde şiddeti, ayrımcılığı ve mobbingi önleyen düzenlemeler yapılsın!
🔹KHK'ler iptal edilerek haksız hukuksuz yere işten çıkarılan tüm emekçiler görevlerine iade edilsin!
🔹Cezaevlerinde çıplak aramaya son verilsin!
🔹7/24 açık, ana dilde hizmet veren kreşler açılsın, kadın veya erkek olduğuna bakılmaksızın en az 50 çalışanın bulunduğu iş yerlerinde gündüz bakım evi ve kreşler açılsın!
🔹Gülistan Doku bulunsun! Akıbeti açığa çıkarılsın, sorumlular yargılansın!
🔹Kadınlar için daha fazla yoksulluk, şiddet, göç ve ayrımcılık anlamına gelen savaş politikaları son bulsun.
🔹İstanbul Sözleşmesi'nin iptali şiddetin önünü açmaktır: Sözleşme uygulansın!
🔹İyi hal indirimi kaldırılsın.

Açıklamanın ardından Gülistan Doku'nun ablası Aygül Doku söz alarak Gülistan Doku soruşturmasında herhangi bir sonuç alınamasına, kardeşinin bulunamamasına tepki gösterdi. Aygül Doku elinde kardeşinin fotoğrafıyla Valiliğin 8 Mart dolayısıyla yer altı çarşısı üzerindeki fotoğraf sergisine giderek "Gülistan'ın fotoğrafı neden burada yok? Fotoğrafı burada olması gerek" diyerek kardeşinin fotoğrafını etkinlik alanına bırakıp ardından annesiyle savcılık önüne kadar yürüyeceğini ve orada bir açıklama yapacağını dile getirdi.

KADINLAR VALİLİĞE YÜRÜDÜ
Yapılan açıklamanın ardından kadınlarla Gülistan Doku'nun annesi Bedriye Doku ve ablası Aygül Doku'nun da katılımıyla Tunceli Valiliğine yürüyüş düzenledi. Abla Aygül Doku, Valilik önüne Gülistan'ın fotoğrafını ve karanfil bıraktı. Vali Ali Özkan ile görüşmek için oturma eylemi yapan Gülistan'ın ailesine valinin yerinde olmadığı söylendi.

Burada konuşan Aygül Doku, bir buçuk yıldır Gülistan'ı aradıklarını söyledi. Bu süre içerisinde Gülistan'ın kaybedilmesinin sorumlusu Zeynal Abakarov'un 24 saat bile gözaltına alınmadığını belirten Doku, "Bugün Dünya Kadınlar Günü değil mi? Ben de Tunceli İl Savcılığına, Türkiye'nin adaletine şunu diyorum: Siz bir buçuk yıldır Gülistan Doku'yu korumadınız, bir buçuk yıldır faili, koruyorsunuz. Bu karanfilleri size bırakıyorum. Bu da sizin utancınız olsun" sözleriyle tepki gösterdi.

Ailenin tepkisinin ardından savcılık, Gülistan'ın ablası ve annesi ile görüştü.

ÇAKPERİ KÖYÜNDE 8 MART KUTLAMASI
Dersim'in Ovacık ilçesine bağlı Çakperi köyünde Sosyalist Kadın Meclisleri'nin (SKM) çağrısıyla köy meydanında toplanan kadınlar 8 Mart kutlaması yaptı.