22 Eylül 2024 Pazar

Derik'te 14 direniş şehidini binler uğurladı

Til Temir-Serêkaniyê hattında işgale karşı direnişte ölümsüzleşen DKP/BÖG, DKP/Birlik ve DSG savaşçıları Derik'te binlerce kişinin katıldığı törenle son yolculuklarına uğurlandı. Törende şehitlerin mücadelesini devam ettirme ve işgale karşı direnişi büyütme sözü verildi.

İşgale karşı onur ve özgürlük direnişinde ölümsüzleşen DKP/Birlik MK Üyesi Özge Aydın (Ceren Güneş), DKP/BÖG MK Üyesi Göze Altunöz (Aynur Ada) ile DKP/BÖG savaşçısı Yasin Aydın (İmran Fırtına) ile DSG savaşçıları Ebdulselam Hesen (Harûn Çiya), Sefqan Mûsa (Sefqan Dêrik), Masûm Mecid (Botan), Melik Mihemed (Botan Ceger), Sabrî Ebdulrehman (Xebat Dêrik), Besil Şawêş (Mîtan Qehreman), Îbrahîm Hesen (Egîd Dêrik), Ridwan Mihemed (Kortayî Amed), Rohlah Tirnsa (Şahan Melekşah), Cîhan Atîk (Bahoz) ile Türkiye-Rusya devriyesini protesto ederken katledilen Serxwebûn Elî, Dêrik'te bulunan Şehîd Xebat Şehitliği'nde düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı.

Cenazeler Şehîd Hogir Hastanesi'nden alınarak yüzlerce araçlık konvoyla şehitliğe getirildi. Ağıtlar ve direniş sloganlarının birbirine karıştığı törene, DSG, YPG-YPJ, MLKP, KKÖ, DKP/BÖG, DKP/Birlik, TKP/ML TİKKO, MKP ve TKEP/L savaşçılarının yanı sıra Özerk Yönetim, TKŞ, PYD, TEVDEM'in yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

'TESLİMİYETİ KABUL ETMEDİK, TARİHİ DİRENİŞİMİZİ YAZACAK'
Törende Özerk Yönetim adına konuşan Heyfa Erebo, şehit ailelerine ve tüm Kuzey ve Doğu Suriye halklarına başsağlığı diledi. Türkiye'nin ve desteklediği çetelerinin işgal saldırısına tüm dünyanın sessiz kaldığına dikkat çeken Erebo, "Tarihi onur ve özgürlük direnişi bütün dünyaya insanlık dersi veriyor. Sadece 30 gün değil Rojava devriminin başladığı ilk günden bugüne kadar halklarımız ile birlikte ayaktayız. Biz dünyada herkesin korktuğu IŞİD terörüne karşı mücadele verdik. Bizim mücadelemiz bütün halkların mücadelesi haline geldi. Bugün burada bütün halklardan savaşçıları sonsuzluğa uğurluyoruz. Türk, Arap, Kürt halklarımızın evlatlarını sonsuzluğa uğurluyoruz. Cephelerde birlikte omuz omuza savaşan çocuklarımızı bugün bu şehitlikte sonsuzluğa uğurluyoruz" dedi.

İşgalin halkların mücadelesiyle boşa çıkaracağını vurgulayan Erebo, "İşgalciler ve dostlarının dayattığı teslimiyeti kabul etmedik. Yıllardır çetelere karşı direniyoruz. Bu halk hergün evlatlarını toprağa veriyor. Bu halk sonuna kadar Türk devletine de, onunla işbirliği yapanlara karşı da direnecektir" diye konuştu.

İşgale karşı cephelerde kahramanlık destanları yazıldığını dile getiren Erebo, "Kimse savaşın bittiğini düşünmesin. Şuan savaşçılarımız işgalcilere karşı büyük direniş ortaya koyuyorlar. Ayakta olmaya devam edeceğiz, tarih direnişimizi yazacak" şeklinde konuştu.

'ÜÇÜNÜN DE KAVGASINI EN İLERİYE TAŞIMAYA YEMİN EDİYORUZ'
DKP/Birlik adına konuşan Vural Ergin, "Bir kuş kanatlarını çırparak uçtu yuvasından. Yeni ve büyük bir serüvene girerken hiç tereddüt etmedi. Böylesi bir uçuşun, öylesi bir serüvenin en makul sonucudur zaten ölüm. Ama uçuşu unutanın kalbi kurusun. Ama uçuşu unutanın yüreği çatlasın" diye kaydetti.

Ceren Güneş'in mücadelesinin Muğla'da yoksul bir ailenin çocuğu olarak başladığını hatırlatan Ergin, "O uçuş, Rojava devrim mevzilerine değin bir hikayeyi anlatıyor bize. Bir savaşçı olarak 71 devrimciliğini bugünde yaşatan bir kadının hikayesini anlatıyor. Bugün Ceren yoldaşı anıyoruz. Minbic ve Rakka hamlelerinden tanıyoruz onu. Aynur ve İmran yoldaşla omuz omuza verdiği mücadelesinden tanıyoruz onu" diye belirtti.

Özge Aydın, Göze Altunöz ve Yasin Aydın'ın işgale karşı direnişte omuz omuza mücadele ettiğini ifade eden Ergin, "Aynur yoldaş da, İmran yoldaş da, Ceren yoldaş da açlığa, sömürüye, zulme ve ataerkilliğe karşı silahlı mücadelenin önderleridir. Üçünün de kavgasını en ileriye taşımaya, gökyüzünü fethetmeye yemin ediyoruz. Biz kazanacağız" diye konuştu.

'SAVAŞTIĞIMIZ HER KARIŞ TOPRAĞI ÖZGÜRLEŞTİRECEĞİZ'
Enternasyonal Özgürlük Taburu adına konuşan Torlak Pir Kurtuluş da "Bugün Türkiyeli devrimciler Aynur, İmran ve Ceren yoldaşlar ile birlikte 14 arkadaşımızı sonsuzluğa uğurluyoruz. Onlar Rojava devrimini savunmak için işgalci faşist Türk devleti ve onun beslediği çetelere karşı savaşırken Til Temir cephesinde ölümsüzleştiler" dedi. Şehitlerin son nefeslerine kadar mücadele ettiklerini dile getiren Kurtuluş şunları söyledi: "Tereddüt etmeden en ön cephelerde yerlerini aldılar. Deniz Gezmişlerden, Mahir Çayanlardan devraldıkları bayrağı Rojava topraklarına taşıdılar. Komutan Ulaş Bayraktaroğlu, Nubar Ozanyan ve Baran Serhat yoldaşlar gibi mücadelenin en önündeydiler. Kanlarımız bu coğrafyada yaşayan halkların kanıyla karıştı. Onlar tarihe sökülemeyecek çivi çaktılar. Biz enternasyonal savaşçılar Aynurların, İmranları, Cerenlerin devamcıları olarak söz veriyoruz ki savaştığımız her karış toprağı özgürleştireceğiz."

Konuşmaların ardından şehitlerin şehadet belgeleri okunarak ailelerine teslim edildi. Ardından cenazeler omuzlara alınarak, sloganlar ve ağıtlar eşliğinde son yolculuğuna uğurlandı.