23 Eylül 2024 Pazartesi

Derik ve Mexmur halkı hava saldırılarına tepki gösterdi

Diyarbakır'dan kalkan Türk devletine ait savaş uçakları, Mexmur ve Şengal'i yoğun biçimde bombaladı. Derik'te bölge elektrik istasyonu vuruldu. 

İşgalci Türk devleti, Güney Kürdistan'da bulunan Mexmur Mülteci Kampı ve Şengal ile Kuzey ve Doğu Suriye'nin Derik kentine bağlı bir köye hava saldırısı düzenledi. Yoğun savaş uçağı ve insansız hava aracı hareketliliği yaşanan Güney Kürdistan'da, Mexmur Kampı çevresi ile Şengal dağı etekleri yoğun biçimde bombalandı.

Diyarbakır 8. Hava Jet Üs Komutanlığı'ndan kalkış yapan uçaklar, Şengal'in ardından Xanesor ilçesine de iki hava saldırısı gerçekleştirdi. Şengal'de 3 saat süren hava saldırıları esnasında Geliyê Kersê, Barê, Şilo, Çilmira ve Şengal Dağı eteklerinde 20'den fazla bombardıman yapıldığı bildirildi.

İşgalci Türk devletine ait uçaklar, Şengal ve Mexmur ile eşzamanlı olarak Kuzey ve Doğu Suriye'nin Dêrik kentine bağlı Teqil Beqil köyünü de bombaladı. Saldırıda Koçerat ve Berav bölgelerine elektrik sağlayan Gir Kendal istasyonu vuruldu.

'TÜRK DEVLETİ DAİŞ'İN İNTİKAMI İÇİN BOMBALADI'
Türk devleti hava saldırıları tepkiyle karşılandı. Demokratik Toplum Hareketi (Tev-Dem) Eş Başkanı Xerîb Hiso, saldırıların DAİŞ'in Hesekê'te hezimetle sonuçlanan saldırısı ile bağlantılı olduğunu belirtti. Hiso, "QSD ile Kuzey ve Doğu Suriye halklarının Halkların Gürzü Hamlesi ile kazandığı zafer Türk
devleti için büyük bir darbedir. Bu DAİŞ'in yenilgisini kabul etmediği ve intikamını almaya çalıştığını gösteriyor" dedi.

DÊRİK HALKI: TÜRK DEVLETİ HALKIN YAŞAM KAYNAKLARINI HEDEF ALIYOR
Bombalanan Gir Kendal elektrik istasyonu önünde eylem yapan Dêrik halkı, hava saldırılarının Türk devletinin destek verdiği DAİŞ'in intikamının alınmaya çalışıldığını söyledi. Dêrik Meclisi Eş Başkanı Mihemed Ebdurehim yaptığı açıklamada, saldırı yapılan istasyonun geniş bir bölgeye elektrik sağladığına dikkat çekti. Ebdurehim, "Türk devleti halkın yaşam kaynaklarını hedef alıyor. Xiwêran'da başarısız olan DAİŞ'in intikamını Türk devleti alıyor. Dünya bu faşist saldırılara dur demeli. Bu güçler ya verdikleri sözleri tutsunlar ya da topraklarımızdan çıksınlar" dedi.

Rojava halklarının işgalci saldırılara karşı direnişi sürdüreceğinin altını çizen Ebdurehim, "Türk devleti ve ortakları iyi bilmelidir ki, ne yaparlarsa yapsınlar direnişimizi kıramayacaklar. Haklıyız ve biz kazanacağız" şeklinde konuştu.

MEXMUR HALK MECLİSİ: BU ZULMÜ VE İŞGALİ KABUL ETMİYORUZ
Türk devletinin hava saldırılarına tepki gösteren Mexmur Halk Meclisi Eşbaşkanı Yusuf Kara, herkesi saldırılara karşı ayağa kalkmaya çağırdı. Türk devletine hava saldırılarının hedefi olan Mexmur'da da halk eylem yaptı. Şehit Xogir Hastanesi önünde toplanan bölge halkı Türk devletini protesto etti. Mexmur Halk Meclisi Eşbaşkanı Yusuf Kara yaptığı konuşmada, saldırıların eşzamanlı gerçekleştirildiğine ve öncesinde elektriklerin kesilmesine dikkat çekti, "Bunlar tesadüf değil" diye konuştu. Kara şunları söyledi: "Bu saldırı kampın etrafında yapıldı, yaralılarımız var. Keşif uçakları hala kampın üzerinde uçuyor. Artık bu zulmü ve işgali kabul etmiyoruz."