22 Eylül 2024 Pazar

Denizli'de bir kadın katledildi: Erkekler devletten güç alıyor

Boşanma aşamasında olduğu Erkan Sivrikaya tarafından katledilen Meral Sivrikaya için bir araya gelen Denizli Kadınlar Birlikte Güçlü, kadın katillerinin 6284 sayılı yasayı uygulamayanlar ve İstanbul Sözleşmesi'ni feshedenlerden güç aldığının altını çizdi. 

Denizli Kadılar Birlikte Güçlü, boşanma aşamasındaki Erkan Sivrikaya tarafından katledilen Meral Sivrikaya için Çınar Meydanı'nda bir araya geldi. 'Meral Sivrikaya isyanımızdır, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceğiz' yazılı pankartın taşındığı açıklamada kadınlar sık sık "Bir kişi daha eksilmeyeceğiz" "İstanbul Sözleşmesi yaşatır", "Kadınları değil katilleri engelle", "Jin jiyan azadi", "Kadınlar birlikte güçlü" sloganları attı.

Basın metnini okuyan Ebru Koç Acar, dünyada her gün en az 137 kadının katledildiğini söyledi. Acar, katledilen Sivrikaya'nın iki hafta önce evini terk ederek kızının yanında kalmaya başladığını dile getirdi. Failin barışmak bahanesiyle Sivrikaya'nın kızının evinde katlettiğini belirten Acar, "Buradan katliamları 'bir cinnet anı' diyerek normalleştirmeye çalışanlar bilmelidir ki kadınlar planlı bir şekilde tasarlanarak öldürülüyor. Kadınların evlerine kesici aletlerle, silahlarla, iplerle gidiliyor. Ama devlet ve temsilcileri kadın cinayetlerinin önünü almak, bireysel silahlanmayı bertaraf etmek yerine 'erkekler daha fazla öldürülüyor' argümanı ile karşımıza çıkıyorlar. Dünden bu yana 6 kadın erkekler tarafından katledildi. Rabia Doğan, Hatice Yıldız, Serpil Fikirli, Zilfinur Bakır, Nagihan Üste ve Meral Sivrikaya. Kimi boşanma aşamasında, kiminin uzaklaştırma kararı var" diye konuştu.

Kadınları katledenlerin 6284 sayılı yasayı uygulamayanlar ve İstanbul Sözleşmesi'ni feshedenlerden cesaret aldığını ifade eden Acar, "Kadın cinayetleri noktasında koruyucu, önleyici ve caydırıcı önlemler almak yerine kazanılmış haklarımıza saldıran, elimizde olanı da almaya çalışan, İstanbul Sözleşmesi'ni şeytanlaştırıp fesih edenlere sesleniyoruz; aile kurumunu toplumun en temel birimi haline getirip kadını da ailenin en fedakâr, en sadık bekçisi misyonuna indiremezsiniz. Sözde kadınların güvenliği için Kadın Üniversitesi kurmak isteyenlere sesleniyoruz; kadınların güvenliğini kadınları toplumdan soyutlayarak, ev işlerinin uzantısı olan derslerin verileceği üniversiteler kurarak sağlayamazsınız. Kadın çalışmaları ve LGBTİ+ kulüplerini kapatamazsınız" dedi.
 
Acar, katledilen tüm kadınlar için mücadele edeceklerini kaydetti.