23 Eylül 2024 Pazartesi

DEM Parti: Maraş Katliamında yitirdiklerimizi unutmadık, unutmayacağız

Maraş Katliamının 45'inci yıl dönümüne ilişkin açıklama yapan DEM Parti, "Türkiye, geçmişindeki utançlarla yüzleşmeden, Aleviler, Kürtler ve bu toprağın zenginlikleri olan tüm azınlıklara karşı işlenmiş katliam ve tertipler açığa çıkarılmadan, sorumluları tarih karşısında mahkum edilmeden demokratikleşemez" ifadelerini kullandı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Halklar ve İnançlar Komisyonu Eşsözcüleri Yüksel Mutlu ve Mahfuz Güleryüz, Maraş Katliamının 45'inci yıl dönümüne ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

19-25 Aralık 1978 tarihlerinde Maraş'ta Alevilere, Kürtlere ve devrimcilere yönelik katliamda resmi sayılara göre 105, tanıklara göre yüzlerce kişinin katledildiği, binlerce kişinin ise yaralandığı ifade edilen açıklamada, yüzlerce ev ve iş yerinin talan edildiği, hayatta kalanların ise göçe zorlandığı hatırlatıldı.

'MARAŞ'IN DEMOGRAFİK YAPISI DEĞİŞTİRİLDİ'
"Bu kıyım sonucunda demografik yapısı değiştirilen Maraş önemli oranda Alevisizleştirildi. Derin devlet organizasyonu olan bu katliamın arkasındaki güçler açığa çıkarılmadı. Siyasi ve fiili sorumluluğu bulunan katliamın planlayıcıları tüm delillere rağmen yargılanmadılar. Maraş katliamı davası mağdurlarının 3 avukatı faili meçhul cinayetlerine kurban gitti. Bu katliamın faili olarak müebbet cezası alan caniler dahil yargılanan katillerin tamamı salıverildi" denilen açıklamada, bugün Alevilerin Maraş'ta katliamda yitirdiklerini anmasına dahi izin verilmediğine dikkat çekildi.

'45 YIL GEÇMESİNE RAĞMEN SORUMLULAR ORTAYA ÇIKARILMADI'
Katliamın üzerinden 45 yıl geçmesine rağmen katliamın sorumlusu olan güçlerin açığa çıkarılmadığı, yaşanan acılarla yüzleşilmediği dile getirilen açıklamada, "Adaletin yerini bulması için devlet başta Aleviler olmak üzere bu katliamın kurbanı olan tüm kesimlere karşı bir özür borçludur. Maraş'ta katledilen canların birçoğunun cesetleri yığınlar halinde toplu mezarlara gömüldüğünden, ailelerin bugün halen başlarında acılarını yaşayacakları mezar yerleri bile yoktur. TBMM bünyesinde kurulacak Hakikat ve Adalet Komisyonu, Maraş Katliamı ve tarihimizdeki tüm insan hakları ihlallerini ve insanlık suçlarını aydınlatmak için önemli bir adım olacaktır" ifadeleri kullanıldı.

'GEÇMİŞLE YÜZLEŞMEDEN DEMOKRATİKLEŞME SAĞLANAMAZ'
AKP-MHP iktidarının katliam gerçeklerinin ortaya çıkarılmasını engellediğine işaret edilen açıklama, şöyle devam etti: "Türkiye, geçmişindeki utançlarla yüzleşmeden, Aleviler, Kürtler ve bu toprağın zenginlikleri olan tüm azınlıklara karşı işlenmiş katliam ve tertipler açığa çıkarılmadan, sorumluları tarih karşısında mahkum edilmeden demokratikleşemez. Yeni katliamlar yaşamamak için, Maraş'ın unutturulması yönündeki girişim ve çabaları asla kabullenmeyeceğiz. Maraş'ta yakınlarını yitirilen canlarımızın her daim yanlarında olmaya devam edeceğiz. Maraş'ta, yitirilen canların acısını içimizde yaşıyor, anıları önünde saygıyla eğiliyoruz."