20 Eylül 2024 Cuma

DEM Parti heyeti yangından etkilenen köyleri ziyaret etti

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan'ın da yer aldığı DEM Parti heyeti Diyarbakır – Mardin arasında çıkan yangından etkilenen köyleri ziyaret etti. Bakırhan ve Hatimoğulları, DEDAŞ'ın afetin birinci sorumlusu olduğunu belirterek, bölgenin derhal afet bölgesi ilan edilmesini istedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ve DEM Partili belediye eşbaşkanları Diyarbakır ve Mardin arasındaki kırsal bölgede çıkan yangından etkilenen köyleri ziyaret etti. Yaşamını yitirenlerin ailelerini ve yaralıları ziyaret eden heyet, hayatını kaybedenlerin taziyelerine katıldı.

Heyet, ziyaretlerin ardından Mardin'in Mazıdağı'na bağlı Yücebağ köyünde açıklamalarda bulundu.

BAKIRHAN: BİR AN ÖNCE AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, ailelere baş sağlığı ve yaralılara şifa dileyerek sözlerine başladı. Yangının DEDAŞ'ın direk tellerinin yere düşmesiyle başladığına işaret eden Bakırhan, "Haraç almasını bilen, elektriği kapatan ama 40-50 yıldır onarmayan, halkımızın tüm uyarılarına rağmen hala bu bölgede odun direkler kullanan DEDAŞ bu cinayetin sorumlularındandır. Bunun araştırılması gerekiyor" dedi.

Bölgenin bir an önce afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğine işaret eden Bakırhan, yangının çıktığı ilk saatten beri DEM Partili belediye eşbaşkanlarının alanda olduklarını kaydetti. "Belediyelerimiz araç ve gereçleriyle birlikte yangın söndürme çalışmalarına katılmıştır. Ama bildiğiniz gibi, Saray medyası konuyu çarpıtmakla uğraşıyor. Helikopter iki Kürt gencini tespit ettiği zaman F 6'lar kalkar, onlarca helikopter kalkar. Ama burada saatlerce arazi yanıyor, içerisinde insanlarımız yanıyor, maalesef helikopter gelmedi" diyen Bakırhan, bu durumun peşini kesinlikle bırakmayacaklarını, halkla dayanışmaya da devam edeceklerini belirtti.

HATİMOĞULLARI: DEDAŞ BİRİNCİ SORUMLUDUR
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, baş sağlığı ve şifa dileyerek sözlerine başladı. "Buranın acilen afet bölgesi ilan edilmesi ve afet bölgesinin gerektirdiği şekilde burada halkımızın yaşadığı mağduriyetin giderilmesi birinci hedef olarak belirlenmelidir" diyen Hatimoğulları, toplumsal dayanışmayla yaşanan acıları hafifletebileceklerini kaydetti.

DEDAŞ'ın bu afetin birinci sorumlularından biri olduğunu dile getiren Hatimoğulları, kesin olmayan raporlara göre 55 bin dekarlık alanın yandığını ve bunun 22-23 bin dekarlık alanının da ekili arazi olduğunu belirtti. Yerel ve ekoloji platformlarının hazırladığı raporların bilirkişi raporu olarak kabul edilmesi gerektiğini vurgulayan Hatimoğulları, "Bugün Türkiye'nin en çok gündemde olan elektrik şirketi DEDAŞ'tır. Parlamentodaki kayıtlara baktığımızda, en fazla soru ve araştırma önergesi DEDAŞ hakkında verilmiştir. Çünkü DEDAŞ zaman zaman elektrikleri keserek halkımıza zarar vermiştir. Elektrik tellerinin tam 37 yıldır bu bölgede bakımları yapılmamıştır. Arkamızda bulunan şu incecik tahta direkler üzerine çekilmiş elektrik hatlarının bakımsızlığından bu yangınların yaşandığı aşikardır" dedi.

'ACILAR PAYLAŞARAK AZALIR'
DEDAŞ'ın bölgedeki bütün elektrik şebekesini bakım ve onarımdan geçirmesi gerektiğini dile getiren Hatimoğulları, bu yapılmadığı sürece DEDAŞ'ın burada çıkacak herhangi bir yangından birinci dereceden sorumlu olacağını vurguladı.

Hatimoğulları, şöyle devam etti: "Bizler de hem Ankara'da hem bölgede, hem merkezi siyasette hem de yerellerde yerel yönetimlerimizin bütün çabalarıyla değerli halklarımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Acılar paylaşarak azalır. Büyük bir toplumsal dayanışmayla, yaşanan bu büyük felaketi ve acıyı hep birlikte daha da küçültmemiz mümkün. Toplumsal dayanışma ağlarımız en güçlü şekilde bölgeye gelip incelemelerini yapmalıdır. Türkiye'nin her yerinden ekoloji hareketleri, bu alanın meslek odaları ve bilirkişileri buraya gelmeli, raporlarını tutmalı, bu dayanışmayı acılı halkımızla birlikte paylaşmalıdır."