23 Eylül 2024 Pazartesi

DEM Parti Gençlik Meclisi kongresi toplandı

DEM Parti Gençlik Meclisi'nin "Vejînek Ciwan" şiarıyla gerçekleştirdiği kongreye binlerce genç katıldı. Kongrede yeni yönetim belirlendi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Gençlik Meclisi'nin "Vejînek Ciwan" şiarıyla Diyarbakır'da topladığı 1. Olağan kongresine binlerce genç katıldı.

Geterler Düğün Salonu'ndaki kongre salonuna, Kürtçe "Kadınsız devrim olmaz", "Biz güneşi gördük artık karanlıktan korkmayız", "Sosyalizmde ısrar insan olmakta ısrardır", "Jin, jiyan, azadî", "Saksıda bir çiçek mi yoksa köklü bir ağaç mı olacaksın", "Özgür yaşama evet, köleliğe hayır", "Genç kadınlar faşizmin korkusu, mücadelenin öncüsüdür", "Asimilasyona ve inkara karşı genç diriliş" ve "Gençlik ruhuyla devrime" pankartları asıldı. Ayrıca sahneye de "Son muhteşem olacak" pankartı asıldı.

ABDULLAH ÖCALAN'A ÖZGÜRLÜK MESAJI
Kongreye katılan gençler, açtıkları pankart ve attıkları sloganlarla PKK lideri Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununun demokratik çözümü için mesajlar verdi. Gençler, "Bijî berxwedana zindanan" sloganlarıyla da cezaevlerindeki açlık grevi eylemine dikkat çekti. Ayrıca salondan sık sık "Bî serok jiyan nabe" ve "Bijî serok Apo" sloganları yükseldi.

'BU İRADE TECRİDİ KIRACAK'
Kongre, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenler için saygı duruşuyla başladı. Divan üyelerinden DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş, "Abdullah Öcalan'a özgürlük" talebiyle açlık grevinde olan tutsakların eylemine işaret ederek, "Özgürlük tutsaklarına, açlık grevinde olanlara selam yolluyoruz. Bugüne kadar hiç baş eğmedik ve eğmeyeceğiz. Örgütlülüğümüzü büyüteceğiz. Özel savaşla bizleri yok etmek isteyenlere güçlü cevabı buradan verip, örgütlülüğü büyüteceğiz" dedi.

'FAŞİZME İNAT BURADAYIZ'
DEM Parti Gençlik Meclisi üyesi Senem Eriş, bütün engellemelere rağmen kongrelerini gerçekleştirdiklerini söyledi, "Mücadelemiz önemli ve tarihi süreçlerden geçerken bu süreci değerli ve önemli kılan, Kürt halk önderi Abdullah Öcalan üzerinde sürdürülen ve dünya halklarına sirayet eden tecridi kırmak için yoldaşlarımızın girdiği açlık grevleridir. Tecrit kavramı bugün İmralı Hapishanesinde gittikçe derinleşmekte. Faşist AKP-MHP rejimi mutlak tecridi ve psikolojik işkenceyi her zamankinden daha fazla dayatmakta" dedi.

"Bu gençler tecridi kıracak mı" sorusunu yönelten Eriş, "Mücadelenin, paradigmanın sonu geldi safsatalarına inat buradayız, diz çökmedik, boyun eğmedik. Bu kongre, bu coşku, bu inanç, bu irade tecridi de kıracak, faşizmi de yerle bir edecek. Bir kez daha anladık ki Kürt halkının mücadelesi karşısında duracak hiçbir güç yoktur. Bu kongre gençlik mücadelesinin yeni bir başlangıcı yeni bir adımıdır" diye konuştu.

'BİZE DÜŞEN KAZANMAKTIR'
Gençlik Meclisi üyesi Mehmet Halis Saykan ise, yeni dönemde gençliğin temel rolünün "tecridi parçalamak" olduğunu belirterek, "Bize düşen kazanmak, kazanmak, kazanmaktır" dedi.

Kongreye, Danimarka Genç Kızıl Yeşiller Alman Sol Gençlik örgütü, Norveç Sosyalist Genç Parti, Anakbayan Avrupa ve Filipin Hareketi mesaj gönderdi, "Enternasyonal dayanışma ve mücadele ortaklığıyla kazanabiliriz" diye vurguladı.

BAKIRHAN'DAN 'ÇÖZÜM' MESAJI: BUYURUN İMRALI'YA
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan kongrede Kürtçe konuşma yaptı. Gençlerin mücadeledeki önemine dikkat çeken Bakırhan, "Öncülerimiz 'genç başladık, genç başaracağız' demişti. Siz bizlerin umudusunuz. Sizinle başımız diktir. Sizin büyük direnişiniz umutlarımızı büyütüyor. Gençler, asimilasyona, işsizliğe, onursuzluğa karşı direniyor. Bu kongrenin Gençlik Meclisimizin büyümesine vesile olacağını umuyoruz" dedi.

Gençlerin mücadelesinin Şerzan Kurt, Mazlum Doğan, Ali Çiçek, Berkin Elvan, Ali İsmail Korkmaz, Suruç'ta katledilen 33 Düş Yolcusu, Medeni Yıldırım ve Ceylan Önkolların mücadelesi olduğunu vurgulayan Bakırhan, "Gençlerin mücadelesi, kadınların, yoksulların, ezilenlerin, hak arayanların, özgürlük arayanların mücadelesidir. Sizler, sömürüye karşı toplumu, Kürtleri, Alevileri, ezilenleri, emekçileri ve kadınları savunan bir aydınlıksınız, güneşimizsiniz" diye belirtti.

'GENÇLİK UMUTTUR'
"Dünyanın neresinde bir gençlik mücadelesi varsa sistemler en başta gençlere yöneliyor" diyen Bakırhan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Çünkü gençlik adaletsizliğin ve sömürünün karşısında dik duran bir dağdır, bir bariyerdir. Gençlik umuttur. Gençlik inattır. Gençlik sömürüye karşı olduğu müddetçe korkuları devam edecek. Çok önemli bir süreçten geçiyoruz. Gençlik mücadelesi, bu önemli süreçte hakkımızı ve hukukumuzu savunmamız, dilimize ve kültürümüze sahip çıkmamız için bize nefes olacaktır. Onun için bugün Türkiye ve Kürdistan'ın dört yanından buraya gelen gençlerimiz çok iyi bilsinler ki onlar var oldukça, bizleri yok sayan sömürü düzeni kaybetmeye mahkumdur. Siz gençler var olduğunuz müddetçe Kürtler onurlu bir şekilde Kürt olduklarını söylemeye devam edeceklerdir."

Gençliğin örgütlenmesini engellemeye, dağıtmaya çalışanların, gençlerden korktuğunu vurgulayan Bakırhan, "Bizler Mazlumların, Mahirlerin, İboların, Ali Çiçeklerin, Şerzan Kurtların, Şırnak'ta katledilerek panzerin arkasında sürüklenen Hacıların (Hacı Lokman Birlik) sesi soluğu olmaya devam edeceğiz. Bizlere hayal satan bu sistem karşısında halkımızın umudu, hayali ve geleceği olmaya devam edeceğiz. Bugün bütün baskılara ve engellemelere rağmen bu salonda ortaya koyduğunuz bu coşku, direnç, onurlu duruş bizlere umut oldu. Ezilenlere umut oldu" diye konuştu.

'ÇATIŞMALARDA YAŞAMINI YİTİRENLER EMEKÇİLERİN ÇOCUKLARI'
Yaşanan çatışma ve savaşlarda gençlerin yaşamını yitirdiğini hatırlatan Bakırhan, "Dün yine çatışmalarda gencecik insanlar yaşamını yitirdi. Bir de çıkıp yaşamını yitiren gençlere üzüldüklerini belirtiyorlar. 'Vatan' diyorlar, 'Sakarya' diyorlar, 'millet' diyorlar. Ama kendi çocukları, kendi gençleri ne Zap'ta ne de başka bir yerde bu çatışmaların içerisinde değil. Yaşamını yitirenler, emekçilerin, yoksulların çocuklarıdır. Evinde sobası yanmayanların ve kombisini yoksulluktan dolayı açmayanların çocuklarıdır" diyerek egemenlerin savaş politikalarının emekçi gençlerin ölümüne neden olduğuna işaret etti.

"Samimiyseniz buyurun gelin, bu sorunu birlikte çözelim" çağrısında bulunan Bakırhan, "Biz DEM Parti olarak, Kürt meselesinin demokratik yollarla çözülmesi için elimizden gelen bütün sorumluluğu üstlenmeye hazırız. Ama siz buna inanıyor musunuz? Siz çatışmaların bitmesini istiyor musunuz? Siz gençlerimiz yaşamını yitirmemesini istiyor musunuz? Buna çok emin değiliz" diye ekledi.

Sorunun çözümünün İmralı'da, Abdullah Öcalan'da olduğuna işaret eden Bakırhan, "2015 yılında Türk ve Kürt gençleri yaşamını yitirmesin diye, Kürtler eşit yurttaşlar olsun diye, bu topraklarda kardeşçe birlikte yaşayalım diye bir irade ortaya çıktı. Hadi buyurun hodri meydan; tekrar sizi diyaloğa, müzakereye, Kürt sorununun demokratik çözümüne davet ediyoruz. Bu konuda DEM Partiye, vekillerimize, değerli halkımızın üzerine düşen sorumluluğumuzu da layıkıyla yerine getireceğiz" dedi.

İktidara ve Türkiye'deki siyasi partilere samimiyet çağrısı yapan Bakırhan, "Başta hükümet olmak üzere Türkiye'deki bütün siyasi partileri samimiyete davet ediyoruz. Bugün bu salonda gençlerimizin ortaya koymuş olduğu demokratik barışçıl bir Türkiye için, demokratik bir cumhuriyet için varsa üzerimize düşen bir görev yapacağımızı da belirtmek istiyorum" diye konuştu.

'GENÇ BAŞLADIK GENÇ BAŞARACAĞIZ'
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan sözlerini şöyle sürdürdü: "Genç başladık, genç başaracağız. Buna emin olabilirsiniz. Bu sadece bir slogan değildir. Haklı mücadelesi olan, hakkını arayan bir halk için aynı zamanda yol gösterici bir slogandır. Dolayısıyla gençlerin olduğu, gençlerin örgütlendiği, gençlerin mücadeleye aktif olarak katıldığı bir sistemde emin olun ki sırtımız yere gelmeyecektir. Bu ülke demokratikleşecektir. İnsanlar yaşamını yitirmeyecektir. Bu ülkenin geleceğini talan edenler, çarçur edenlerden bir gün hesap sorulacaktır. Siyasette siz örgütlü ve güçlüyseniz biz var olabilir, bu meseleleri çözebiliriz. Siz siyasette aktif katılırsanız, biz başarılı oluruz. Onun için siz değerli genç arkadaşlarımı aynı zamanda siyasete de aktif katılmaları gerektiğini belirtmek istiyorum."

Gençlere yerel yönetimlere aday olma çağrısında bulunan Bakırhan, gençliğe karşı vahşetle, zulümle, hapishanelerle baş edemeyenlerin uyuşturucu, fuhuş, kriminal işlere bulaştırma çabasında olduğunu söyledi. "Direngen Kürdistan coğrafyasında uyuşturucunun girmediği yer kalmadı, uyuşturucu kullanımının 10 yaşın altına düştüğü bir dönemde gençlere büyük bir görev ve sorumluluk düşüyor. Geçmişte bizim sokaklarda uyuşturucu satılmıyordu, torbacılar yoktu, çeteler giremiyordu. Geçmişte toplumumuzu zehirleyen ne bir insan ne bir hareket vardı" diyen Bakırhan, gençleri uyuşturucuya karşı mücadeleye davet etti.

Gençlerin geçinemediği için okullarını terk ettiğini, iş-aş bulamadıkları, sistemin kirli politikalarından dolayı büyük bir umutsuzluğa kapıldığını ve göç yollarına düştüğünü hatırlatan Bakırhan, "Genç olanın yolu mültecilik değil, Avrupa yolları değil" dedi. Bakırhan, "Gençlik dediğin, doğasına, toprağına, kimliğine, partisine, önderliğine, halkına sahip çıkar. İktidar ve sistemin korktuğu en önemli mevzi sizin mevzinizdir. Onun için daha güçlü ve örgütlü olmamız gerekiyor" çağrısında bulundu.

BAYINDIR: GENÇLİK RUHUYLA ÖCALAN'IN ÖZGÜRLÜĞÜ SAĞLANIR
Kongrede söz alan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır da, faşist iktidarın, gençliğin devrimci ruhundan korktuğunu söyledi. "Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan 'Bütün dünya da gelse bu gençlere diz çöktüremez' diyor. Bu ruh, mücadele ve direniş amacına ulaşırsa Kürt halk önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit gençlerin öncülüğünde kırılır, fiziki özgürlüğü sağlanır" diyen Bayındır, hapishanelerde süren açlık grevlerini hatırlatarak, bu yükü özgürlük tutsaklarının omuzuna bırakılmaması gerektiğini vurguladı. Bayındır'ın, "Bu yükü özgürlük tutsaklarının omuzuna bırakmayıp, kendi omuzlarımıza alarak mücadeleyi sonuca ulaştıracağımıza dair söz veriyor musunuz" sorusuna, gençler, alkış ve sloganlarla yanıt verdi.


 
DEM PARTİ GENÇLİK MECLİSİ YÖNETİMİ BELİRLENDİ
Konuşmalar ve faaliyet raporunun okunmasının ardından tek listeyle seçime gidildi. Yeni yönetimde yer alan isimler şöyle: Senem Eriş, Livan Orman, Edanur İbrahimoğlu, Elif İnan, Mehmet Halis Saykan, Oğuzhan Özbay, Helin Koçak ve Özcan Teker. Gençlik Meclisi Eş Sözcüleri ise daha sonra kamuoyuna açıklanacak.