3 Ekim 2024 Perşembe

Dedeoğulları katliamı davasında reddi hakim talebi

Konya Katliamı Davası'nda reddi hakim talebinde bulunan avukatlar, iki dosyanın birleştirilmesi yönünde verilen ret kararının geri alınmasını istedi.

Konya'nın Meram İlçesi'nde 30 Temmuz'da Karslı Dedeoğulları ailesinden 7 kişiyi katleden ırkçı Mehmet Altun ve sanıklar Ali Çalık, Al Keleş, Ali Keleş (Lütfü oğlu), Ayşe Keleş, İbrahim Keleş, Lütfi Keleş, Ramazan Çalık, Veli Keleş ve Yahya Çalık'ın yargılandığı davanın 2'nci duruşması Konya 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.

Duruşmaya Özgürlük İçin Hukukçular Derneği'nin (ÖHD) Ankara, Diyarbakır ve Mersin şubelerinde çok sayıda avukatın yanı sıra Dedeoğulları ailesinin yakınları ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Konya İl ve ilçe yöneticileri katıldı. HDP Milletvekilleri Abdullah Koç ve Ali Kenanoğlu'nun da takip ettiği duruşmaya çok sayıda kişi katıldı.

Duruşmaya tetikçi Altun Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlanırken 5 tutuksuz sanık da salonda hazır bulundu.

Basının telefon ve bilgisayarlarının alınmasına izin verilmeyen duruşma kimlik tespitiyle başladı.

Duruşmada söz alan Dedeoğulları ailesinin avukatları 12 Mayıs'ta gerçekleştirilen saldırı dosyası ve katliam dosyasının birleştirilmesi yönündeki taleplerinin bir önceki duruşma reddedilmesine karşı konuştu. Avukat Atila Kart, polis ve savcılığın yapmadığı görevi mahkemeden beklediklerini belirterek, "Aynı gün açılmış bu iki dosyanın birleştirilmesi gerekiyor. Savcılık görev ve yetkisini kötüye kullanmıştır bunu elbette HSK'ya taşıyacağız. Birleştirilme yönündeki ret kararının geri alınmasını istiyoruz. Aksi durumda mahkeme tarafsız ve bağımsızlığını yitirmiş olacağından reddi hakim talebinde bulunuyoruz" dedi. Kart, 12 sayfalık reddi hakim gerekçelerini içeren dilekçeyi mahkemeye sundu. Çetin Dedeoğulları da reddi hakim talebine katıldığını beyan etti.

Ardından söz alan avukat Fırat Epözdemir de mahkemenin 12 Mayıs saldırısının Konya 8. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dosyanın iddianamesini istemeden aralarında bir bağ olmadığı kanısına nasıl varabildiğini sordu. Epözdemir reddi hakim talebi yineledi.

Mahkeme reddi hakim talebini görüşmek için duruşmaya 30 dakika ara verdi.