20 Eylül 2024 Cuma

DEDAŞ'ın sorumluluklarını yerine getirmemesine ilişkin soru önergesi

Diyarbakır Çınar ile Mazıdağı'nda gerçekleşen yangınlarda yaşamını yitiren insanların, katledilen hayvanların failinin DEDAŞ olduğunu kaydeden DEM Parti Milletvekili Otlu, Meclis'e DEDAŞ'ın sorumluluklarını yerine getirmemesine ilişkin soru önergesi verdi. 

Diyarbakır Çınar ile Mardin Mazıdağı ilçeleri arasında 20 Haziran 2024 tarihinde, gece çıkan yangın sonucunda 15 kişi yaşamını yitirdi, 78 kişi yaralandı. Yangında, yüzlerce küçükbaş hayvan telef oldu. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Dairesi Başkanlığı, 66 kilometrelik alanın yangından etkilendiğini belirtti.

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) ise yangının "anız yangını" olduğunu iddia ederken, tanıklardan olan ve "elektrik tellerinden çıktı" diyen İ.E. hakkında suç duyurusunda bulundu. Ancak Elektrik Mühendisleri Odası  Diyarbakır Şubesi, Çınar ile Mazıdağı ilçeleri arasında çıkan yangına dair yaptığı inceleme sonucunda; yangın bölgesinde anız olmadığını, iletim hatlarında birçok noktada eklerin ve liflenmelerin olduğunu, direkteki OG sigortalarının yerinde olmadığını, bunun yerine iletkenlerle bypass edildiğini, bu bağlantıların gevşeklikten dolayı arka sebebiyet verebileceğini, hatların geçtiği güzergahlarda yangına karşı bir önlem alınmadığını, şebekelerin bakım onarımının yapılmadığını, teknik işletme sorumluluğu hizmetlerden yararlanılmadığını açıkladı. Diyarbakır Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturmada çıkan ön raporda, yangının elektrik kaynaklı olduğu tespiti edildi.

DEDAŞ'ın hukuksuz ve keyfi uygulamaları; altyapı yatırımlarını yapmaması ve sorumluluklarını yerine getirmemesi nedeniyle yıllardır birçok mağduriyetlere neden olduğunu kaydeden Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu, DEDAŞ'ın elektrik dağıtımı ve buna bağlı işlemlerinin, kamusal denetime tabii olmasına karşın etkin denetimlerin yapılmadığına dikkat çekti. 

DEM MİLLETVEKİLİ ÇİÇEK OTLU'DAN SORU ÖNERGESİ
Otlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın derhal yanıtlaması üzerine Meclis'e soru önergesi verdi. Otlu, şu soruları yöneltti:
🔹"Elektrik dağıtım şebekesini güvenli bir şekilde işletmekle yükümlü olan Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. elektrik verdiği hattın tekniğe uygun olarak yapılmasını neden sağlamamaktadır? İletim hatlarının yenilenmesi neden yapılmamaktadır?
🔹2023 yılında DEDAŞ aynı elektrik tellerinin bulunduğu bölgede yangın çıktığı, köylülerin kendi imkanıyla yangını söndürdüğü Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
🔹DEDAŞ'ın sorumluluğunun raporlarla, mahkeme kararlarıyla sabit olmasına rağmen bir çözüm üretilmemesi nedeniyle yangının ve ölümlerin meydana geldiği iddiasına ilişkin açıklamanız var mıdır?
🔹Yangın çıkan alanda iletim hatlarında birçok noktada eklerin ve liflenmelerin olduğu, direkteki OG sigortalarının yerinde olmadığı, bunun yerine iletkenlerle bypass edildiği, hatların geçtiği güzergahlarda direklerin etrafında yangına karşı bir önlem alınmadığı Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir? Yangın çıkan alanda gerekli incelemeler yapılmakta mıdır?
🔹Bakanlığınız denetleme ve düzenleme yetkisini neden kullanmamaktadır? Neden DEDAŞ'ın sorumluluklarını yerine getirmesi sağlanmamaktadır?
🔹DEDAŞ'ın etkin denetimini yapmayan kamu görevlileri hakkında soruşturma açılacak mıdır?
🔹Yangına neden olan elektrik tellerini bu şekilde bırakan DEDAŞ yetkilileri hakkında herhangi bir idari işlem yapılmış mıdır?
🔹Ormanları, tarım alanlarını, halk sağlığını ve güvenliğini tehlikeye atan durumlara karşı özel dağıtım şirketleri etkin bir şekilde denetlemekte midir?
🔹DEDAŞ hakkında Bakanlığınıza son 5 yılda kaç şikayet yapılmıştır? Şikayetler işleme alınmış mıdır?"