21 Eylül 2024 Cumartesi

Cumartesi Anneleri polisin saldırısına rağmen eylemlerini gerçekleştirdi

Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Meydanı'nda yapacağı 700. hafta eylemi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yasaklandı. Yasak sonrası polis Cumartesi Annelerine saldırdı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.
Gözaltında kaybedilen yakınlarının hesabını sormak için 700 haftadır Galatasaray Meydanı'nın oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri'nin 700. haftaki eylemleri Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklandı.
 
Alana giden görevlilere oturma eyleminin yasaklandığını belirten polis, görevlileri alandan çıkarttı.
 
Komisyon görevlilerinin polisler görüşmesi sürerken, polis Galatasaray Meydanı'na yığınak yaptı. Eylemin gerçekleştirilmesi halinde müdahale edileceği yönünde polisler anons geçti.
 
699 HAFTA OTURDUK 700. HAFTADA DA OTURACAĞIZ
 
Cumartesi Anneleri yasak kararını twitter hesabından şu ifadelerle duyurdu:
"Emniyet görevlileri kaymakamlığın 700. hafta oturmamızı yasakladığını bildirdi. Biz, her durumda 699 hafta bu meydanda oturduk. Bu hafta da oturacağız."
 
ÇOK SAYIDA GÖZALTI
 
Eylemin yasaklanmasının ardından alanı kapatan polis, alanda toplanmak isteyenlere saldırdı. Cumartesi İnsanlarından Leman Yurtsever, Maside Ocak, Besna Tosun, Sebla Arcan, Faruk Eren, Cihan Aktaş, Ali Ocak, Hasan Karakoç, Gamze Elvan, Özge Elvan, Cihan Gülünay, Kenan Yıldız, Ruşa Sabur, Fecri Çalboğa, Cüneyt Yılmaz, Jiyan Tosun, Lezgin Özalp, Levent Gökçek, Özer Oymak, Sinan Tekdemir, Süleyman Benli, Koray Kesik, Sinan Arslan, Osman Akın, Hasan Akbaba, Deniz Koç'un da olduğu 47 kişi gözaltına alındı.
 
Hasan Ocak'ın annesi Emine Ocak'ta işkenceyle gözaltına alındı. Tepkiler üzerine Emine Ocak serbest bırakıldı. Emine Ocak bırakıldıktan sonra "Ne istiyorlar bizim çocuklarımızdan" diyerek tepki gösterdi.
 
KARANFİLLERE EL KONULDU
 
Polis, Cumartesi Anneleri'nin alana getirdiği kırmızı karanfillere de el koydu. Kayıp yakınları ise polis engeline "Kahrolsun faşizim" ve "Katilleri tanıyoruz" sloganları ile karşılık verdi. Anneler "Evlatlarımızın akıbetini sormak nasıl suç olur" diyerek saldırıya ve engellemeye tepkilerini dile getirdi.
 
Alanda çekim yapan gazeteciler ise polis tarafından egelleniyor. 
 
'SÜLEYMAN SOYLU'NUN EMRİYLE YASAKLANDI'
 
Cumartesi Anneleri'nin eyleminin yasaklanmasının ardından İçişleri Bakanı'nı arayan Sezgin Tanrıkulu eylemin bizzat Süleyman Soylu'nun emriyle yasaklandığını belirtti.
 
HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli'nin yasaklanan alana gelmesiyle polis biber gazıyla saldırdı.
 
Polisin saldırısına rağmen oturma eylemi yapan HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, HDP Milletvekilleri Oya Ersoy, Hüda Kaya, Ahmet Şık, Züleyha Gülüm, Garo Paylan, Erkan Baş, Saruhan Oluç, Ayhan Bilgen, CHP Millevtekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Ali Şeker ESP İstanbul İl Başkanı Pınar Türk, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Esengül Demir, ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ve çok sayıda kişiye biber gazıyla polis saldırdı.
 
Saldırı sonrası Hazzo Pulo Pasajı'nda bekleyen Cumartesi Anneleri'ne polis kalkanlarla ve biber gazıyla saldırdı.
 
'TEK BAŞIMA DA OLSA O MEYDANDA OTURACAĞIM'
 
Müdahalenin ardından aynı zamanda bir Cumartesi Annesi olan Buldan açıklama yaptı. Gözaltılara tepki gösteren Buldan, "Annelerin sessiz çığlığından korkan bir ülke yaratıldı. Bu kadar büyük bir ahlaksızlık yapılamaz. Bizler 700 haftadır çocuklarımızın kemiklerini arıyoruz. Çocuklarımızın kemiklerini bulana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Bugün tek başıma dahi olsam o meydanda oturacağım" dedi.
 
'ÖLMEK VAR DÖNMEK YOK'
 
Polisin müdahalesine tepki gösteren gözaltında kaybedilen Murat Yıldız'ın annesi Hanife Yıldız, "Yeter artık siz bizden ne istiyorsunuz katiller yargılansın istiyoruz. Ölmek var dönmek yok. Katiller. Yeter be. Bu insanlardan ne istiyorsunuz" dedi.
 
Cumartesi Anneleri yasağa rağmen eylemlerini gerçekleştirerek 701. haftaya çağrı yaptı.