20 Eylül 2024 Cuma

Cumartesi Anneleri Mehmet Zeki Doğan için adalet istedi

1004. hafta eyleminde bir kez daha Galatasaray Meydanında yan yana gelen Cumartesi Anneleri, 7 Haziran 1994'te Hakkari'de özel harekat timleri tarafından kaçırılıp kaybedilen Mehmet Zeki Doğan için adalet istedi.

Cumartesi Anneleri 1004. hafta eyleminde bir kez daha Galatasaray Meydanını çevreleyen bariyerlerin önünde yan yana geldi. Gözaltında kaybedilenlerin fotoğraflarının ve karanfillerin taşındığı eylemde basın açıklamasını Aysel Ocak okudu.

37 yaşındaki Mehmet Zeki Doğan'ın Hakkari/Çukurca'da yaşadığını ve Çukurca Lisesi'nde hizmetli olarak çalıştığını belirten Ocak, özel harekat timlerinin 7 Haziran 1994'te liseye baskın düzenlediğini, kapıyı kırıp içeri girerek gece nöbetindeki Mehmet Zeki Doğan'ı panzere bindirip götürdüğünü söyledi.

'ZAP SUYU KENARINDA KIYAFETLERİ VE KAN İZLERİ BULUNDU'
Olaya tanık mahallelilerin haber vermesiyle ailesinin Doğan'ın kaçırıldığını öğrendiğini aktaran Ocak, Çukurca halkının da katılımıyla kapsamlı bir arama faaliyeti yürütüldüğünü vurguladı. "Tanık beyanlarından yola çıkarak yapılan arama sonucu Çukurca'ya 5 km mesafede boşaltılmış olan Narlı Köyü civarındaki Zap Suyu kenarında Mehmet Zeki Doğan'ın ayakkabıları ve ceketi bulundu. Giysilerin olduğu yerde kan izleri de vardı. Ancak aramalar sonuçsuz kaldı, Mehmet Zeki Doğan'a ulaşılamadı" diyen Ocak, okul yönetimi ve Milli Eğitim Müdürlüğü'nün Doğan hakkında herhangi bir girişimde bulunmadığına işaret etti.

'30 YILDIR BAŞINA GELENLERİ ÖĞRENEMEDİLER'
Ailenin "Mehmet Zeki Doğan gözaltına alındıktan sonra öldürülüp Zap Suyu'na mı atıldı?" sorusunun cevapsız kaldığını vurgulayan Ocak, şöyle devam etti: " Devlet Mehmet Zeki Doğan'ın yaşam hakkını kamu gücünün müdahalesine karşı koruma yükümlülüğünü yerine getirmedi. Olayın kanıtlarını saptamak, maddi gerçeği açığa çıkarmak, fail ve sorumluları tespit etmek ve cezalandırmakla görevli makamlar, suçun cezasız kalması yönünde bir tavır sergiledi. Ailesi 30 yıldır evladının başına gelenleri öğrenemedi. Kaç yıl geçerse geçsin Mehmet Zeki Doğan için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten; devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz."

DOĞAN AİLESİ: ADALET İSTİYORUZ
Ardından Mehmet Zeki Doğan'ın kardeşi Emirhan Doğan'ın gönderdiği mektup Kemal Gökhan Gürses tarafından okundu. Mektupta şu ifadeler yer aldı:

"Ağabeyim Çukurca Lisesi'nde hizmetli kadrosunda çalışıyordu. 7 Haziran'da okulda gece nöbetindeydi. Olaya tanıklık edenler bize geç saatlerde Özel Harekat timlerinin okula bir baskın yaptığını ve ağabeyimi gözaltına alarak zırhlı bir araçla götürdüklerini söylediler.

Çukurca halkı ile birlikte ağabeyimi her yerde aramaya başladık. Bu sırada Narlı köyünden insanlar bize Zap Suyu kenarında giysi bulduklarını haber verdiler. Hemen oraya gittik. Bulunan ayakkabı ve ceket abime aitti. Ceketin cebinde iki paket sigarası duruyordu. Su kenarında kan izleri vardı.

Ailemizin ve Çukurca halkının tüm çabalarına rağmen cenazemizi bulamadık. Hukuki başvurularımızdan da sonuç alamadık. O gün bu gündür ağabeyimi öldürüp Zap Suyu'na mı attılar şüphesini taşıyoruz. Annem Hayat Doğan ve babam Cemal Doğan, ağabeyimden bir haber alamadan aramızdan ayrıldı. Ailesi olarak 30 yıldır ağabeyimi arıyoruz. Gerçeği bilmek istiyoruz. Bize bu acıları yaşatanların yargılanarak cezalandırılmasını istiyoruz. Adalet istiyoruz."

Eylem, Galatasaray Meydanına karanfillerin atılmasıyla son buldu.