20 Eylül 2024 Cuma

Cumartesi Anneleri: Kayıplar bulunmadan bayram yaşayamayız

Her Cumartesi Galatasaray Meydanı'nda gözaltında kaybedilen yakınları için adalet arayan Cumartesi Anneleri, barış, adalet, eşitlik olmadan ve kayıpların failler bulunmadan bayramların yaşanamayacağını söyledi.
"Kayıplar bulunsun failler yargılansın" şiarıyla 690 haftadır Galatasaray Meydanı'nda oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri "Gerçek bayramlar için adalet, gerçek adalet için barış istiyoruz" diyerek eylemlerine devam etti. HDP İstanbul milletvekili adayı Hüda Kaya'da eyleme destek verdi.
 
Açıklamaya geçilmeden önce kayıp yakınları söz aldı.
 
BİZİM MÜCADELEMİZ SİZİN YÜZ KARANIZ
 
Gözaltında kayıpların ayyuka çıktığı utanç dolu bir döneminde kayıpları için adalet mücadelesi yürüttüklerini belirten Rıdvan Karakoç'un abisi Hasan Karakoç, "Yüzlerce defa kayıplarımızın öykülerini, kaybedenleri, failleri anlattık, var dediğiniz adaletinize göre suçluları yargılayın, hiçbir ana ağlamasın dedik. Ama sizde ne vicdan var ne de adalet" diyerek iktidarı eleştirdi.
 
Yakınlarını defnetmenin bile kendilerine çok görüldüğünü söyleyen Karakoç, şöyle devam etti: "Bugün bizde sevdiklerimizi ziyaret etmek isterdik ama kayıplarımızı anmak için buraya geldik. Bu bizim onur mücadelemiz ve insanlık görevimiz. Ama sizin de caniliğinizin ve insanlık suçunuzun kanıtı. Bizi 20 yıldır bizi bu meydanda mücadele etmeye mecbur bırakan zihniyete lanet olsun. Biz bayramı yaşamak yerine acılarımızla buradayız. Biz bu meydanı terk etmeyeceğiz ama size de rahat vermeyeceğiz. Siz bu mücadelenin yüz karası ile yaşayacaksınız."
 
DEVLET YENİ ACILAR EKLEMEYE DEVAM EDİYOR
 
Hasan Ocak'ın abisi Ali Ocak ise "23 yıldır sanki duvarlara sesleniyoruz ama biliyoruz ki mücadelemiz boşa gitmedi. Bu coğrafyada yeni kayıplar yaşanmasın diye mücadele ettik ama yönetenler görmezden gelmeye devam ediyor. Yeni acılar ekleterek adalet arayışımıza neden olan suçları devam ettiriyorlar. Biz bayramı eşit adil ve özgür bir dünyada kutlayacağız. Barışı, kardeşiliği ve paylaşmayı o zaman yaşayacağız" diyerek insanlık suçlarıyla yüzleşme çağrısı yaptı.
 
FAİLLER ARTIK SOKAK ORTASINDA ÖLDÜRÜYOR
 
Hüseyin Taşkaya'nın oğlu Şerif Taşkaya ise konuşmasında şöyle dedi: "Babaannem 'Oğlumu istiyorum' diyerek yaşamını kaybetti. Babam halkının mücadele bayrağını yere düşürmedi. Babamın Urfa'da kaçırıldığı zaman iktidar yanlısı olan insanlar bugün de Urfa'da insanları katletmeye devam ediyor. Eskiden insanlar gözaltında kaybediliyordu ama şimdi sokakta öldürülüyor. Bu hukuksuzluk yargının eseridir. Nerede bir zulüm varsa orada isyan ve direniş olmaya devam edecek. Kayıplarımızı vermeden barış olmayacak. Bu kirli suçların sonu yok. Eski iktidarlar bu mücadeleyi bitiremedi siz de bitiremeyeceksiniz."
 
KAYIPLARIMIZ İÇİN MEZAR DÜŞLÜYORUZ
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına açıklamayı Semra Arcan yaptı.
Arcan, "Haksızlığın, hukuksuzluğun, adaletsizliğin hüküm sürdüğü topraklarda bayramlar bayram gibi kutlanamaz" dedi.
 
Bayramların kayıp yakınlarının acılarını ve öfkelerini büyüten zamanlar olduğunu belirten Arcan, "Biz gözaltında kaybedilerek akıbetleri karanlıkta bırakılan sevdiklerimizi, ölümle yaşam arasındaki gel-git de arıyoruz. Kayıplarımızın bir gün çıkıp gelme umudunu içimizde taşırken, aynı zamanda onlar için bir mezar düşü kuruyoruz" diye belirtti.
 
Adaletli bir hukuk düzeni kurmadan bayramdan, huzur ve barıştan söz etmenin toplumu yalanlarla oyalamak olacağını vurgulayan Arcan konuşmasına şöyle devam etti: "Yalnızca kendi canları yandığında feryat edenler, 690 haftadır Galatasaray’dan yükselen sesimize kulak verin; yalanda yaşamayı reddederek gerçeği sahiplenmek, aklı ve vicdanı özgürleştirmenin ön koşuludur. Unutmayın geçmişte yaşanmış insanlığa karşı suçlar yalnız geçmişimizi karartmaz, bugünümüzü de gölgeler. Geçmişin suçlarıyla yüzleşmeden, hesaplaşmadan aydınlık bir bugün ve yarın mümkün değildir.
 
GALATASARAY TOPLUMUN HAFIZASIDIR
 
Türkiye’nin yaşadığı derin sancıların toplumsal sorunları inkar eden politikaların sonucu olduğunu ve bu sorunlarının çözümünün eşitlik, adalet, özgürlük ve barışta olduğunu ifade eden Arcan, "Bizim 690 haftadır Galatasaray’da oluşumuz hafızanın unutmaya karşı direnişidir" dedi. Arcan, Bayram vesilesiyle Devleti; gözaltında kaybedilenleri arama, bulma ve bu suçun aydınlatılması, soruşturulması, cezai yargılama süreçlerinin işletilmesi yükümlülüğünü yerine getirmeye çağırdı.