21 Eylül 2024 Cumartesi

Cumartesi Anneleri 701. buluşmasını polis barikatı önünde gerçekleştirdi

Cumartesi Annelerinin 701. buluşması yasaklanmasına rağmen kayıp yakınları Galatasaray'a yürümek istedi. Yolu kesen polis, yürüyüşe izin vermedi. Polis barikatı önünde yapılan açıklamada gözaltına kaybedilen Mehmet Ertek'in akıbetini sordu.
Cumartesi Anneleri'nin, Galatasaray Meydanı'ndaki 701. buluşmasını gerçekleştirecek. Oturma eylemine engel olmak isteyen polis İstiklal Caddesi'ni ablukaya aldı.
 
Galatasaray Meydanı'na ve İstiklal Caddesi'ne çıkan tüm yollar bariyerler ile kapatılırken, çok sayıda TOMA konuşlandırıldı. Cumartesi Anneleri'nin toplandığı Hazzopulo Pasajı'da polisler tarafından kepenkleri indirilerek kapatıldı.
 
Cumartesi Anneleri eylemi için İHD Şube binası önünde kitle sabah saatlerinden itibaren toplanmaya başladı. İHD'ye ilk olarak ESP, SKM ve SGDF üyeleri Hasan Ocak fotoğraflarıyla geldi. Ardından HDP milletvekilleri Murat Çepni, Gülistan Koçyiğit, Hüda Kaya, Ahmet Şık, Erkan Baş, Züleyha Gülüm, Saruhan Oluç, Garo Paylan, CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Ali Şeker, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, ESP İstanbul İl Başkanı Pınar Türk, HDK İstanbul İl eşsözcüsü Gülçin Aykul, Sanatçı Ferhat Tunç, Rakel Dink ve oğlu Arat Dink, İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Suruç Aileleri İnisiyatifi geldi.
 
KİTLENİN ÖNÜ BARİYERLER İLE KAPATILDI 
 
İstiklal Caddesi'nden Galatasaray Meydanı'na doğru yürüyen yüzlerce kişinin en önünde Cumartesi Anneleri yer aldı. Ellerinde karanfiller ve kayıpların fotoğraflarını taşıyarak yürüyen kitlenin önü İstiklal Caddesi'ne çıkan sokakta polis tarafından kesildi. Polisler eylemin yasaklandığını belirterek, açıklama yapılacaksa İHD'de yapmalarını söyledi. Milletvekillerin tartışmalarına rağmen Cumartesi Anneleri'nin meydana çıkarılmasına izin verilmedi. 
 
POLİS BARİKATI ÖNÜNDE KAYIPLARIN ATIBETİ SORULDU
 
Bunun üzerine oturma eylemine başlayan Cumartesi Anneleri, açıklamalarını burada yaptı. Cumartesi Anneleri adına açıklama yapan Maside Ocak, gözaltına kaybedilen Mehmet Ertek'in akıbetini sordu.
 
"701.haftadır gözaltında kaydedilen sevdiklerimizi arıyor ve kaybedenlerden hesap soruyoruz" diyen Ocak, "701 haftadır kayıplarımızın akıbetini akıbeti açıklamadığı için, mezar yerleri gizlendiği için suçlular bilinmelerine rağmen cezalandırılmadıkları için Galatasaraydayız. 701. haftadır hak talep edenlere yönelmiş her türden şiddeti bertaraf etmekle ve adaleti sağlamakla görevli olan devletin, kendi yarattığı inkar, baskı ve şiddet ortamında hukuka, hakikate ve adalete ulaşamadığımız için Galatasaraydayız. 701 haftadır eksilemeyen yasımız, bitmeyen bekleyişimiz, tükenmeyen umudunuz, solmayan karanfillerimizle meydanlardayız. Mehmet Ertak'ın akıbeti açıklayıncaya ve onu kaybedenler evrensel hukuka uygun yargılanıncaya kadar bu dosya bizim için kapanmayacak. Bu dosyanın avukatı da Mehmet Ertak gibi kaybedildi ve 143 haftadır dosyasında hiçbir ilerleme yok" denildi. Ocak son olarak Ertak ve Elçi için adalet istemekten vazgeçmeyeceklerini vurguladı.
 
Yapılan açıklamanın ardından kitle İHD Şube binası önüne geçti.