22 Eylül 2024 Pazar

CPJ: Türkiye tutuklu gazeteciler sıralamasında ikinci ülke

CPJ'nin 2019 yılı raporuna göre Türkiye, dünyada tutuklu gazetecilerin sayısının en yüksek olduğu ikinci ülke konumunda. İlk sırada ise Çin yer alıyor.

ABD merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), 2019 yılı raporunu açıkladı. Rapora göre mesleki faaliyetlerinden dolayı dünya genelinde 250 gazeteci tutuklu bulunuyor.

Tutuklu gazetecilerin sayısının en yüksek olduğu ülkeler ise sırasıyla; Çin, Türkiye, Suudi Arabistan ve Mısır.

Rapora göre Türkiye'de tutuklu gazetecilerin sayısı 47.

Raporda, Türkiye'nin 100'ün üzerinde haber kurumunu kapattığı ve çalışanlarından çoğunun "terörizmle" suçlandığı belirtilerek, "bağımsız habercilik ve eleştirinin yok edilmeye" çalışıldığı ifade edildi.

Türkiye'de kapatılan veye el değiştiren yayın kuruluşlarının "içinin boşaltılmasının" yanı sıra birçok gazetecinin zorunlu olarak ülke dışında yaşadığı, işsiz kaldığı veya otosansür uyguladığı da kaydedildi.

Raporda, Türkiye'de birçok gazetecinin yargılandığı ve hapishaneye girme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığına dikkat çekildi.

'TÜRKİYE İLE ÇİN YARIŞIYOR'
Gazeteciler Koruma Komitesi, "Cezaevindeki gazetecilerin kaydını tutmaya başladığı 1990'lı yıllarından başından beri Türkiye'nin dünyanın en çok gazeteci hapseden ülkesi olma konusunda Çin ile yarıştığı" ifade edildi.

Raporda Çin'deki hapishanelerde 48 gazetecinin tutuklu bulunduğu kaydedildi. Geçen yıl ise bu sayı 47 olarak tespit edilmişti.

Rapora göre, Suudi Arabistan ve Mısır'da ise 26'şar gazeteci tutuklu bulunuyor.

Dünyada medyanın içinde bulunduğu durumu takip edip raporlaştıran Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ise Türkiye'de 120'den fazla gazetecinin tutuklu olduğunu, bunun ise dünya rekoru olduğunu açıklamıştı.