23 Eylül 2024 Pazartesi

COP 26 zirvesine uyarı eylemi: İklim ve gezegen için mücadeleye

Glasgow'da düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 26'ncı Taraflar Konferansı'nda (COP26) devletleri iklim değişimini durdurma konusunda gerçekçi adımlar atmaya çağıran 120'den fazla aktivist bir imza metni yayımladı.

Genç iklim aktivistlerinin, aydınların, gazetecilerin, sendika üyelerinin, sanatçıların ve birçok kurum temsilcisinin olduğu isimler imza kampanyasıyla tüm yurttaşları iklim için harekete geçmeye çağırdı. 

'İKLİM İÇİN BEN DE VARIM'
"Ben de varım" diyen imzacılar 6 Kasım Cumartesi küresel eylem günü ve sonrasında gösterilecek dayanışmanın önemine vurgu yaptı. 30 yıldır aynı ezberlerin dinlendiği belirtilen imza metninde, "Artık zaman çerçevesi daraldı; 1,5C hedefinde başarılı olabilmek için, yani bugünü ve geleceği kurtarmak için hemen harekete geçilmeli; 2050 değil 2030 yılına dek fosil yakıt emisyonlarının sıfırlanması hedeflenmelidir. Hem Glasgow'da hem de dünyanın dört bir yanında kitlesel protestolar inşa etmek zorundayız" denildi.

'HAREKETE GEÇ'
Bilimin arkasında birleşen küresel iklim hareketinin sloganının, "Sistemi kökten değiştir" olduğu duyurulan metinde, şu ifadeler yer aldı: "Bu hareketin Türkiye ayağı olarak, iklim adaleti ve adil dönüşüm ilkeleriyle bir araya gelen bizler de 6 Kasım Uluslararası Eylem Günü'nde COP26 zirvesini protesto etmek ve 'Harekete geç!' demek için örgütleniyoruz.

Gezegenin bütününün tehlikede olduğunu söyleyenlerin sesinin yükselmesi için, sesimizi ve gücümüzü büyütmek için bir araya geliyoruz. 'Ben de orada olacağım' diyen herkesi 6 Kasım Küresel Eylem Günü'nde bu harekete katılmaya davet ediyoruz."

6 KASIM'DA EYLEM VE YÜRÜYÜŞ
İklim aktivistleri 6 Kasım Cumartesi günü saat 15.00'te Kadıköy'deki Süreyya Operası önünde bir araya gelecek. Basın açıklamasının ardından Müze Gazhane'ye yürüyüş düzenlenecek.