22 Eylül 2024 Pazar

CİSST: İstanbul Sözleşmesi mahpus kadınların ve LGBTİ+'ların güvencesidir

İstanbul Sözleşmesi'nin feshine ilişkin açıklama yapan CİSST, "Yetkili mercileri fesih fikrinden vazgeçmeye ve İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere insan haklarını korumayı temel alan tüm metinlerin gereklerini yerine getirmeyi davet ediyoruz" dedi. 

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla gece yarısı İstanbul Sözleşmesi'nin feshine tepik gösterdi. 

İstanbul Sözleşmesi'nin kadınlar,  kız çocukları ve LGBTİ+'ların cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği bağlamında maruz kaldıkları şiddeti önlem ve ayrımcılığa karşı durmak üzere yazılmış bir Avrupa Konseyi Sözleşmesi olduğu hatırlatan açıklamada, "Hapishaneler de normatif yapıları sebebiyle özellikle mahpus kadın ve LGBTİ+'ların sıklıkla şiddete maruz kaldıkları kapalı alanlardır ve İstanbul Sözleşmesi ayrımsız şekilde mahpus kadınları ve LGBTİ+'ların güvencesidir" denildi. 

İstanbul Sözleşmesi'nin ayrımsız şekilde tüm kadınların, kız çocuklarının ve LGBTİ+'ların maruz kaldığı şiddeti önleme, failleri cezalandırmak, özneleri şiddetten korumak ve bunları yaparken de devletin bütüncül politikalar oluşturmasını sağlamak üzerine kurulu olduğu hatırlatılan açıklama, şöyle devam etti: "Sözleşmenin koruması kapsamına cinsiyet temelli hapishane şiddetine maruz kalan mahpus LGBTİ+'lar, gördüğü erkek şiddeti sebebiyle kendi hayatlarını savunmak zorunda kalan mahpus kadınlar da girmektedir. 

Ayrıca belirtmek isteriz ki; uluslararası bir insan hakları sözleşmesinden böylesine bir yöntem ile çekilme kararının alınması insan hakları ve özelde mahpus haklarını korumayı amaçlayan diğer sözleşmeler bakımından da bir tehdit arz etmektedir. İnsan haklarına saygılı ve demokratik bir ülkede yaşamanın gereği olarak mahpuslar da dahil olmak üzere ayrımsız şekilde herkesin temel hak ve özgürlükleri güvence altına alınmak zorundadır. Yetkili mercileri fesih fikrinden vazgeçmeye ve İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere insan haklarını korumayı temel alan tüm metinlerin gereklerini yerine getirmeyi davet ediyoruz."