6 Ekim 2024 Pazar

CİSST: Düzenleme tutsakların temel haklarını kısıtlıyor

25 Mayıs 2021 tarihli Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne ilişkin kaygılarını paylaşan CİSST, yasa yapım sürecinin anayasaya aykırı olduğunu kaydetti.

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), tutsakların ziyaretçileriyle yapacakları görüşmelerin kayıt altına alınması ve mektuplarının kaydedilmesine ilişkin hususları içeren kanun teklifinin yaratabileceği hak ihlallerine yönelik kaygılarını paylaştı. 

25 Mayıs 2021 tarihli Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi hakkında tutsakların ziyaretçileriyle yapacakları görüşmelerin kayıt altına alınması ve mektuplarının kaydedilmesine ilişkin hususları içeren 2-3519 Esas Numaralı Kanun Teklifi Nisan ayında gündeme getirilip gelen tepkilerden sonra geri çekilmişti.

CİSST, 2-3519 Esas Numaralı Kanun Teklifinin hem tutsakların ve görüştükleri kişilerin özel hayatının ihlali anlamına geleceğini hem de hapishane idarelerine tutsakların temel haklarını sınırlama yönünde yetki verildiğini oysa temel hakların ancak Anayasa'nın 13. maddesine uygun olarak özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve kanunla sınırlanabileceğini belirtmişti. CİSST, "Yasa teklifi geri çekilip aynı maddelerin sadece siyasi mahpusların temel haklarını sınırlamaya çalışan bir düzenleme ile 25 Mayıs 2021 tarihinde tekrar kanun teklifi olarak verilmesi Anayasanın 10. maddesinde yer alan kanun önünde eşitlik hakkı başta olmak üzere daha önce açıklanan sebeplerle de Anayasa'ya aykırıdır" dedi. 

CİSST, şöyle devam etti: "Hapishanelerde artan hak ihlalleri ve mahpusların pandemi sebebiyle birçok haklarının askıya alındığı düşünüldüğünde halen daha mahpusların temel haklarını kısıtlayan düzenlemelerin iki gün gibi kısa bir sürede, daha kamuoyunda tartışılmadan el çabukluğuyla geçirilmeye çalışılması, demokratik bir ülkede olması gereken yasa yapım sürecine de aykırıdır."