23 Eylül 2024 Pazartesi

Çin'de can kaybı 3 bin 14'e yükseldi

Korona virüsü salgını nedeniyle Çin'de son 24 saatte 31 kişi daha yaşamını yitirdi. Ayrıca 139 yeni vaka tespit edildi. Bu arada Çinli bilim insanları virüsün mutasyon geçirdiğini açıkladı.

Çin'de yeni tip koronavirüsü (Covid-19) salgınında yaşamını yitirenlerin sayısı 3 bin 14'e yükseldi.

Ulusal Sağlık Komisyonu, virüs bulaşma durumları şüpheli olan kişilerin sayısı 522 olarak bildirilirken, gözetim altında tutulanların sayısı 32 bin 870'e geriledi. İyileşerek taburcu edilen hastaların sayısı 52 bin 45'e yükseldi.

Ülkede salgın nedeniyle son 24 saatte 31 kişi yaşamını yitirdi, 139 yeni virüs vakası tespit edildi.

Son 24 saatteki can kayıplarının tamamı virüsün merkez üssü olan Hubey eyaletinde gerçekleşti.

Bugüne kadar tespit edilen yeni koronavirüsü vakası ise 80 bin 270'e çıktı.

Diğer yandan Çin ana karası dışında Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde kaydedilen vaka sayısı 104'e çıkarken, Makau Özel İdari Bölgesi'nde ise 10 olarak bildirildi.

GEÇİCİ HASTANELER KAPATILIYOR
Virüs salgınının merkez üssü durumundaki Hubey eyaletinde normal hastanelerde kapasite yetersizliği nedeniyle kurulan 16 geçici hastanenin tedricen kapatılacağı açıklanmıştı.

Karar sergi salonları, spor salonları ve çeşitli binalardan dönüştürülen ve yatak kapasitesi 5 bini bulan geçici hastaneyi kapsarken, ülkede son haftalarda Hubey başta olmak üzere yeni vaka, şüpheli vaka sayısında ciddi oranda azalmanın bunda etkili olduğu aktarılmıştı.

Eyalete bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık'ta ortaya çıkan virüs salgını nedeniyle, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülke, Çin'in bu kentinde mahsur kalan vatandaşlarını tahliye etmişti.

Yeni tip koronavirüsün kısa sürede diğer kent ve ülkelere yayılması üzerine Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) acil durum ilan etmişti.

BİLİM İNSANLARI: VİRÜS MUTASYON GEÇİRDİ
Çinli bilim insanları, 70'ten fazla ülkeye yayılan ve dünya genelinde 3 bin 200'den fazla kişinin ölümüne yol açan yeni koronavirüsün iki alt tür oluşturacak şekilde mutasyon geçirdiğini açıkladı.

Çinli araştırmacıların son bulgularına göre virüs yakın zamanda 149 mutasyon noktası oluşturdu ve biri L alt türü diğeri de S alt türü olacak şekilde mutasyon geçirdi.

Çalışma, bu iki alt türün coğrafi dağılım ve insanlar arasında yayılma konusunda birbirinden önemli ölçüde farklılaştığını gösterdi.

S alt türü görece daha eski versiyonken, L alt türünün 'daha bulaşıcı ve daha agresif' olduğu açıklandı.

Bilim insanları farklı alt türleri iyice anlamanın tedavileri farklılaştırmaya ve yeni zatürre türünün yayılmasının önlenmesine yardımcı olacağını belirtti.

'YAYIŞMA KABİLEYETLERİ VE ŞİDDETİ FARKLI' 
Söz konusu çalışma Çin Bilimler Akademisi'nin sponsorluğunda National Science Review adlı hakemli dergide 'SARS-CoV'un kökeni ve devam eden evrimi' başlığıyla yayımlandı.

Araştırmanın yazarları Pekin Üniversitesi'nin Yaşam Bilimleri Okulu'ndaki Biyoenformatik Merkezi'nden araştırmacı Lu Jian ve Çin Bilimler Akademisi'ndeki Şanghay Pastör Enstitüsü'nden araştırmacı Cui Jie'nin imzalarını taşıyor. 

Araştırmacılar yeni koronavirüsün evrimine dayanarak  L ve S alt türleri arasında yayılma kabiliyeti ve hastalığın şiddetinde ciddi farklılıklar olabileceğini işaret etti. 

L alt türünün virüsün ilk ortaya çıktığı Vuhan'daki salgının ilk aşamalarında daha yaygın olduğu ancak görülme sıklığının Ocak 2020 itibarıyla azaldığı belirtildi. 

Makalenin yazarları insan müdahalesinin L alt türü üzerinde daha büyük bir seçimsel baskı yaratabileceğini ve bu müdahaleler olmazsa bu alt türün daha agresifleşeceğini ve daha hızlı yayılacağına inanıyor. 

Diğer yandan seçimsel baskının görece daha zayıf olması nedeniyle daha eski ve daha az agresf S alt türünün de görülme sıklığını göreli olarak artırmış olabileceği belirtildi.

Bugün itibari ile bazı ülkelerdeki koronavirüs vakaları ve buna bağlı ölümler:
Çin: 80.409 vaka / 3.012 ölüm
Güney Kore: 5.766 vaka / 35 ölüm
İtalya: 3.089 vaka / 107 ölüm
İran: 2.922 vaka / 92 ölüm
Japonya: 331 vaka / 6 ölüm
Fransa: 285 vaka / 4 ölüm
Almanya: 262 vaka / Ölüm yok
İspanya: 222 vaka / 1 ölüm
ABD: 159 vaka / 11 ölüm
Singapur: 110 vaka / Ölüm yok
Hong Kong: 105 vaka / 2 ölüm
İsviçre: 90 vaka / Ölüm yok
Britanya: 85 vaka / Ölüm yok
Avustralya: 52 vaka / 2 ölüm
Tayland: 43 vaka / 1 ölüm
Tayvan: 42 vaka / 1 ölüm
Irak: 35 vaka / 1 ölüm
San Marino: 16 vaka / 1 ölüm
Filipinler: 3 vaka / 1 ölüm

KORONAVİRÜSÜN GÖRÜLDÜĞÜ DİĞER ÜLKELER
Norveç, Kuveyt, Bahreyn, Malezya, Hollanda, İsveç, Kanada, Avusturya, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İzlanda, Belçika, Vietnam, Umman, İsrail, Lübnan, Cezayir, Macau, Ekvador, Danimarka, Hırvatistan, Yunanistan, Çekya, Katar, Finlandiya, İrlanda, Belarus, Pakistan, Portekiz, Meksika, Romanya, Senegal, Brezilya, Yeni Zelanda, Azerbaycan, Rusya, Gürcistan, Endonezya, Macaristan, Estonya, Mısır, Litvanya, Kamboçya, Arjantin, Suudi Arabistan, Slovenya, Kuzey Makedonya, Afganistan, Dominik Cumhuriyeti, Ukrayna, Lihteştayn, Foroe Adaları, Lüksemburg, Andora, Nijerya, Şili, Fas, Nepal, Ürdün, Polonya, Letonya, Tunus, Sri Lanka.

CALİFORNİA'DA ACİL DURUM İLAN EDİLDİ
ABD’nin California eyaletinde, ilk kez bir kişi virüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Eyalette acil durum ilan edildi.

ABD’de şimdiye kadar 11 kişi yaşamını yitirdi.