22 Eylül 2024 Pazar

Cezasızlık politikası erkeği ödüllendirmeye devam ediyor

Mahkeme, Defalarca koruma kararı almasına karşı Y.O.'yu katletmeye çalışan Ömer Faruk Ayvaz'a haksız tahrik indirimi uygulanarak 10 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

Ankara'da defalarca koruma kararı almasına rağmen 26 Nisan 2016'da ayrıldığı Ömer Faruk Ayvaz'ın ateşli silahla saldırısı sonucu katledilmeye çalışılan ve bir gözünü kaybeden Y.O.'nun önce İstinaf ardından Yargıtay'da bozulan davasının karar duruşması Ankara 8'. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmaya Y.O.'nun yanı sıra Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Ankara Şubesi Kadın Komisyonu, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Ankara Şubesi Kadın Komisyonu, İnsan Hakları Derneği (İHD)Ankara Şubesi Kadın Komisyonu, Ankara Barosu Kadın Hakları Komisyonu'ndan çok sayıda avukat katıldı. Fail Ömer Faruk Ayvaz, tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken, failin aile ve avukatları da duruşma salonunda hazır bulundu.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, dava savcısının ve mütalaasının değiştiği öğrenildi. Bir önceki savcı mütalaasında haksız tahrik indiriminin yapılmaması gerektiğini belirtirken davaya atanan yeni savcı ise mütalaasında haksız tahrik indiriminin uygulanması gerektiğini savundu.

FAİL AVUKATI, ‘KRAVAT İNDİRİMİ' İSTEDİ
Fail, benzer saldırgan ifadelerle kendini savunmaya çalışırken fail avukatı savunmayı destekledi. Fail avukatı "kravat" indirimini savunurken, "Benim müvekkilim karşınıza hep kravatıyla çıktı. 2 üniversite okumuş, düzgün biri. Bunlar indirim uygulanması için bir sebep" sözleriyle suçu görmezden geldi.

Savunmaların ardından davanın esasına ilişkin kararını açıklayan mahkeme başkanı, faile 1/4 oranında haksız tahrik indirimi uygulayarak 10 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Failin suçu göz önünde bulundurularak tutukluluk halinin devamına karar verildi.

AVUKATLARA ÖLDÜRMEKLE TEHDİT 
Duruşmanın ardından failin ailesi Y.O.'ya hakaret ve cinsiyetçi söylemlerde bulunurken, dava avukatlarına yönelik saldırgan tutumlarını sürdürdü. Avukatlara da cinsiyetçi küfür, hakaret ve tehditlerde bulunan failin kardeşi, dava avukatını, "Onu vurdurtacağım" diye tehdit etti.

NE OLMUŞTU?
Ankara'da 2016 yılında Y.O., ayrıldığı Ömer Faruk Ayvaz tarafından sistematik şiddet ve tehdide maruz bırakıldı. Şiddet karşısında Y.O. birçok kez şikayette bulunsa da cezasızlık uygulaması ile bir sonuç alamadı. 26 Nisan 2016 tarihinde Y.O. ve kardeşini takip eden Ömer Faruk Ayvaz, Y.O.'yu katletme girişiminde bulunarak, sol gözünü kaybetmesine neden oldu. Hakkında dava açılan fail "kasten öldürme", "kasten yaralamaya teşebbüs" ve "tehdit", "hakaret" suçlarından,  kardeşi Berkcan A. ve arkadaşı Yunus Emre ise "suça yardım", "tehdit" ve "hakaret" suçlarından yargılandı.

Yargılama sonunda Ömer Faruk Ayvaz, Y.O. ve kardeşine karşı "kasten öldürmeye teşebbüsten" cezalandırıldı. Y.O.'nun kardeşine yönelik saldırıdan toplam 7 yıl, Y.O.' ya yönelik saldırıdan ise yalnızca 7 yıl 6 ay hapis cezası aldı ve cezada "haksız tahrik" indirimleri uygulandı. Failin kardeşi Berkcan Ayvaz ve arkadaşı Yunus Emre Tepe ise beraat etti. Yargıtay Berkcan Ayvaz ile Yunus Emre Tepe'nin beraat kararları onarken, fail Ömer Faruk Ayvaz'ın cezanın üst sınırdan verildiği, "haksız tahrik" indiriminin ise azaltılması gerekçesiyle yerel mahkemenin verdiği kararı bozdu. Yeniden başlayan yargılamanın bugün görülen duruşmasında ise faile haksız tahrik indirimi de uygulanarak 10 yıl 6 ay hapis cezası verildi.