24 Kasım 2024 Pazar

Çepni: Ordu'daki selin siyasi sorumlusu AKP'dir

HDP Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Çepni, Ordu'da yaşanan sel felaketi ile ilgili Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Çepni, "HES projeleri iptal edilmelidir. Dağları delen tünellerden, sahil yolu, yayla yolu projelerinden vazgeçilmelidir" dedi. Halklerin Demokratik Partisi (HDP) Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Çepni, Ordu'da yaşanan sel felaketi ile ilgili Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Çepni, "Ordu'daki felaketin sorumlusu Karadeniz'i beton yığınına çevirenlerdir" dedi.

Ordu'da yaşananların sorumlusunun siyasi iktidar olduğunu ifade eden Çepni, "Biz Karadeniz'e ihanet ettik'' diyenlerin yaşananların siyasi sorumluluğunu üstelenmesi gerektiğini söyledi. Çepni, "Karadeniz'de kentlerle denizin arasına beton bariyerler ören, sahil yolunu doğanın tam kalbine beton bir hançer gibi saplayan bu iktidardır. Bu yüzdendir ki, yapılan bu yol her defasında denizin öfkesine maruz kalıyor. Su yollarını, doğal yaşam alanlarını inşaat, maden ve enerji şirketlerine teslim eden de bu iktidardır. Bu yapılanlarla bu iktidar ülkeye, insanlara ve doğaya da büyük zarar vermektedir" dedi.

YAŞANANLARDAN DOĞAYI TALAN EDEN AKP SORUMLUDUR

AKP'nin bilim insanlarının, ekoloji mücadelesi yürütenlerin, Karadeniz halkının ve doğanın tüm uyarılarına rağmen, betonlaşmaya, dere yataklarına inşaat kurmaya devam ettiğini belirten Çepni, "HES projeleri ile suyu doğal akışından kopardı, şirketlerin kullanımına sundu. Dereleri ıslah projeleri adı altında, suyu beton kanallara hapsedip doğayla ilişkisini kesti" diye konuştu.

"Neredeyse her yıl Karadeniz bölgesinde buna benzer, hatta çoğu zaman can kaybına da sebep olan hadiseler meydana geliyor. Fakat hükümet her defasında doğal afet diyerek durumu geçiştiriyor" diyen Çepni, AKP'nin Soma katliamında olduğu gibi yaşanları 'kader-fıtrat' diye açıklamasını eleştirdi.

SEL İLK DEĞİL AMA DERS ÇIKARAN YOK

"Bu felaketler Karadeniz'de ilk kez yaşanmıyor. 2 sene önce yine Ordu'da yaşananları hatırlayalım. 3 yıl önce 23 Ağustos 2015'te Hopa, Borçka, Arhavi civarında yaşanan sel felaketinde onlarca insanımız hayatını kaybetmişti. Yüzlerce ev kayarak yıkılmış, atık sular ve çöpler sulara karışmış, salgın hastalık riski oluşmuştu. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ise buna rağmen bölgeyi afet alanı ilan etmemişti. 2012 yılında ise Samsun'da dere yatağına yapılan TOKİ evlerini de sel vurmuş, 13 kişi hayatını kaybetmişti" diyen Çepni, acilen yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
"-Felaketin yaşandığı bölge afet alanı ilan edilmeli ve kriz yönetimi kurulmalıdır.
-Sulara atık su karışması, salgın ve bulaşıcı hastalık riskine karşı, bölgeye acilen halk sağlığı ekipleri müdahale etmelidir. Sular klorlanarak önlem alınmalıdır.
-Gıda, su ve barınma yardımı yapılmalıdır.
-Bozulan altyapı hızla yenilenmelidir.
-Mevsimlik işçilere yaşanabilir barınma ve güvenceli yaşam şartları sağlanmalıdır.
-HES projeleri iptal edilmelidir. Dağları delen tünellerden, sahil yolu, yayla yolu projelerinden vazgeçilmelidir.
-Ormanları, meraları maden işletmelerine, enerji şirketlerine teslim etmekten; dereleri besleyen alanlara ev ve işyeri yapmaktan acilen vazgeçilmelidir."