21 Eylül 2024 Cumartesi

Çepni: Krize karşı mücadeleyi faşizme karşı mücadele ile birleştirmeliyiz

ESP'nin Gazi Mahallesi'nde düzenlediği 'Ekonomik kriz' panelinde konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, "Krize karşı mücadeleyi faşizme karşı mücadele ile birleştirmeliyiz" dedi.
Ekonomik krize karşı Gazi Mahallesi'nde panel düzenlendi. ESP İstanbul İl Örgütü'nün düzenlediği Gazi Cemevi'nde gerçekleşen panele, HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, DİSK İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Daire Başkanı Kanber Saygılı ve ESP Genel Başkanvekili Fadime Çelebi katıldı.
 
"İşçi sınıfı ve kriz" başlığı altında ilk sunumu Kanber Saygılı yaptı. Saygılı konuşmasına, "Krizin yarattığı sorunları işyerlerimizde, pazarda, mutfağımızda yaşıyoruz" diyerek başladı. Krizin halka ödetilmesinin koşulunun, "işten atma, zam, yüksek enflasyon ile karşı karşıya kalacağız" diyerek konuşmasını sürdürdü.
 
SAYGILI: BUGÜNÜN İHTİYACI UMUT, DAYANIŞMA VE MÜCADELE
 
"Krizi tek başına atlatma şansımız yok" diyen Saygılı, krize karşı emek, demokrasi ve özgürlük isteyenlerin birleşmek zorunda olduğunu söyledi" dedi. Yerellerde krize karşı çalışma yapılması gerektiğini belirten Saygılı, "24 Haziran'dan sonra mücadeleye katılan kitlelerde karamsarlık gelişti. Umutlu olmalıyız, karanlık süreçte bir, iki mum etrafı aydınlatabilir" diye kaydetti.
 
Siyasi parti farklılığı olanlar için domatesi 5 lira yerine 2 liraya almadığını belirterek, "hangi partiye oy verirse versin kitlelerde krizin etkilerine karşı tepkilerinin olduğunu, bu nedenle kahvehanele, işyeri önlerine ve duraklara, halkın olduğu mekanlara gidebiliriz" diye konuştu. Mücadele edilmediği durumda krizin çürüme ve umutsuzluğu geliştireceğinin altını çizen Saygılı, "Bugünün ihtiyacının umutlu olmak, dayanışmayı geliştirmek ve mücadele etmeye ihtiyaç var" diyerek sözlerini tamamladı.
 
ÇELEBİ: KADINLAR ÇÖZÜMSÜZ DEĞİL
 
Ardından söz alan Fadime Çelebi ise "Kriz ve kadınlar" başlıklı sunum yaptı. Çelebi, 3. havaalanı işçilerini, Flormar'da direnen kadın işçileri selamlayarak başladığı konuşmasına, "Kapitalizm aşırı kar amacı güder, bu nedenle sadece karnını nasıl büyüteceğini düşünür, sistemini yaşatmak ister" dedi.
 
Kapitalizme karşı kadın-erkek elele mücadele etmek gerektiğini belirten Çelebi, "Kadınlar ciddi saldırılarla karşı karşıya. İş istihdamı daraldıkça ve yaşam standardı da düşüyor. Emperyalizme bağlı yeni sömürge ülkelerdeki yaşama mahkum etmek istiyorlar bizleri. Erkek egemen sistem tarafından mobbing, taciz ve emek sömürüsü ile tamamlıyorlar" diye konuştu.
 
Toplumsal erkekliğin kadına şiddet olarak döndüğünü ifade eden Çelebi, "Kapitalizm kadını siyasetten koparır. Kadınlar ciddi baskılarla karşı karşıya kalır. Yaşanan OHAL sürecinde devlet şiddeti en fazla kadına yönelmiştir. Ekonomik kriz dönemlerinde tencerenin kaynamamasının, ödenmeyen faturaların bedelini kadınlar öder. Krizin faturası kadına kesilir. Bu durumu erkek egemen toplumsal rolden bağımsız düşünemeyiz. Ekonomik kriz kadına yönelik şiddet olarak döner" diye kaydetti.
 
Krizin kadınlar üzerindeki diğer bir yansıma biçiminin sağlıkta yaşandığını söyleyen Çelebi, kadınların sağlık haklarına ulaşımının zorlaştığını, bedensel olarak 3 ayda bir sağlık kontrollerini yapamaz duruma geldiğini ve yetersiz beslenmeden dolayı daha sık sağlık sorunlarıyla karşılaştığını vurguladı.
 
"Kadınlar çözümsüz değil" diyen Çelebi, "Şimdiye kadar kadınlar toplumsal mücadelelerde öncü ve lokomotif rol oynamıştır. Kadınlar alternatifsiz değildir. Krize karşı birleşik kadın hareketi geliştirmek gerekir. Kadınlar, krizin faturasını ödemiyoruz demelidirler. Krize teslim olmamızı istiyorlar ama biz kadınlar olarak krize teslim olmayacağız" şeklinde konuşmasını sürdürdü.
 
Geniş kitlelere gitmenin önemine değinen Çelebi, "Kitlelerin bilinci kendiliğinden değişmez. Kitlelere bilinç taşıyarak farkındalığı biz yaratacağız. Oturduğumuz apartmanda bir araya gelerek, pazarlarda bildiri vererek, evlerde toplantılar yaparak, daha fazla emek, daha fazla mücadele ederek durumu değiştirebiliriz" şeklinde konuştu.
 
Faşizme karşı özsavunma perspektifi ile mücadele edilmesi gerektiğini belirten Çelebi, "Gerçek anlamda kurtuluş devrim ve sosyalizmdedir. Çünkü aynı zamanda devrim günceldir" dedi.
 
ÇEPNİ: KRİZE KARŞI MÜCEDEYİ FAŞİZME KARŞI MÜCADELE İLE BİRLEŞTİRMELİYİZ
 
HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni ise "Ekonomik kriz ve savaş" başlığı altında konuşma yaptı. Çepni, Hewler'de hayatını kaybeden HDP eski milletvekili İbrahim Ayhan'ı anarak başladığı konuşmasında, sermayenin emeğin ve doğanın talanı ve sömürüsü üzerine büyüdüğünü, toplumu savaş siyasetine yedeklediklerini, kendisinden olmayanların tasfiye edildiğini belirterek, "AKP'nin inşaata dayalı ekonomi politikası iflas etti. Aynı zamanda demokrasi düşmanı politikalar geliştirdi. İktisadi krizi savaş politikası ile birleştirdi. Savaş sanayisine yatırım yaptı. Savaş sanayisi son dönem en fazla gelişen sermaye grubudur. AKP, savaş politikalarıyla bağlantılı olarak milis ve paramiliter faşist örgütlenmeleri savaş sanayisi ile birleştiriyor" diye konuştu.
 
AKP'nin bir taraftan dikensiz gül bahçesi yaratmak istediğini diğer taraftan da başkanlık sistemi ile faşist cepheyi etrafında topladığını belirten Çepni, "Dolaysıyla krize karşı mücadeleyi faşizme karşı mücadele ile birleştirmeliyiz. Faşizme karşı tüm mücadele güçlerinin temsilcisi HDP'dir. Fakat HDP yetmez. Bugün onu da aşan örgütlenmeler geliştirmeliyiz. Faşizm başkanlık sistemi ile her şeyi saraya bağlıyor. Bizim de yerelde örgütlenmemiz gerekiyor. Bulunduğumuz her alanda mücadeleyi örgütlemeliyiz. Umutsuzluğa yer yok. Umutlu olmamız gereken bir andayız. Cumartesi Annelerinin, Flormar ve 3. havaalanı işçilerinin direnişi umudu büyütmemiz için güçlü dayanaklarımızdır" şeklinde sözlerini tamamladı.