6 Ekim 2024 Pazar

Çepni, İyidere liman projesi ve İkizdere taş ocağını Meclis gündemine taşıdı

HDP Milletvekili Çepni, İyidere imanına taş sağlamak üzere açılacak İkizdere taş ocağının eleştirilerinin yanı sıra bu projenin bir rant projesi olduğu görüşüne ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu'nun yanıtlaması için Meclis'e soru önergesi verdi. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'nün, Rize İyidere İlçesi Hazar Mahallesi Fabrika Mevkiinde yapılacak olan İyidere Lojistik Merkezi ve Limanı projesine yönelik tartışmalar sürüyor. 

Bakanlığa ait Lojistik Merkezi ve Limanı projesi kapsamında, Nisan 2019 tarihinde nihai ÇED Raporu düzenlendi ve 8 Mayıs 2019 tarihinde ÇED olumlu kararı kamuoyuna duyuruldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2013 yılında Rize ve Trabzon İl sınırlarında yer alan İyidere Bölgesini lojistik merkezi kurulması yönünde "Özel Proje Alanı" ilan etti ve daha sonra kapsamı ve alanı genişletilerek bölge "Endüstriyel Gelişme Bölgesi" olarak onaylandı. 

Projenin ÇED raporunda; Rize İyidere Lojistik Limanının, konteyner, genel kargo, kuru yük ve ro-ro gemilerine hizmet vermek üzere çok amaçlı olarak planlandığı, liman terminal sahasının Karadeniz sahil yolunun deniz tarafına yapılacak dolgu sayesinde oluşturulacağı, liman-içi baseni ve rıhtım önleri-15,0 m derinliğe taranarak, tasarım gemilerinin ihtiyaç duyduğu su derinliğinin sağlanacağı bilgisi yer alıyor. Lojistik limanda; ana dalgakıran 2 bin 780 metre uzunluğunda, tali dalgakıran 460 metre uzunluğunda inşa edilecek. İyidere Lojistik Limanına 60 bin DWT'lik gemilerin yanaşarak kuru, sıvı ve konteyner gemilerinin kullanmasına olanak sağlayacağı, 60 bin DWT'lik gemilerin yanaşabilmesi amacıyla, yetersiz olan deniz derinliğini artırmak amacıyla 681 bin 121 m2 'lik alanda toplam 3 milyon 405 bin 605 m3'lük dip tarama işlemi gerçekleştirileceği de belirtildi. 

DOLGUNUN BÜYÜK BÖLÜMÜ TAŞLARLA YAPILACAK
Proje kapsamında dolgunun büyük bölümü taşlarla yapılacak. Projede dolgu için yaklaşık 19 milyon 322 bin 993 ton anroşman taş ve stabilize malzemenin kullanılması planlanmaktadır. Söz konusu projenin ekonomik ömrünün 50 yıl olacağı ve proje bedelinin 700 milyon TL olacağı açıklandı. 

ÇED raporunda, proje, "İyidere İlçesi İç ve Doğu Anadolu'ya geçiş noktası konumunda olduğundan, yurtiçi ve yurtdışından gelen yük gemilerinin, yüklerini limana boşaltarak, buradan İç ve Doğu Anadolu'ya karayolu ile daha hızlı bir şekilde ulaştırması sağlanacak. Aynı şekilde İç ve Doğu Anadolu üretilen ürünlerin bu liman üzerinden deniz yolu ile yurtiçi ve yurtdışına nakliyesi sağlanacak. Liman inşaatının yaklaşık 3 yıl sürmesi, inşaat aşamasında 250 kişi, işletme aşamasında ise 150 kişinin çalıştırılması beklenmektedir" şeklinde tanımlanmıştır. İyidere Liman projesinin etrafında Fatsa Limanı, Ordu Limanı, Giresun Limanı, Görele Limanı, Tirebolu Limanı, Vakfıkebir Limanı, Trabzon Limanı, Sürmene Limanı, Rize Limanı, Pazar Limanı ve Hopa Limanı mevcut. 

Bu limanların yıllık kapasitelerinin çok altında çalışması, İyidere liman projesinin gerekliliği konusunda kamuoyunda tartışmalar sürüyor. Limana taş sağlamak üzere açılacak İkizdere taş ocağının eleştirilerinin yanı sıra bu projenin bir rant projesi olduğu görüşü yaygınlaşıyor. 

SORU ÖNERGESİ
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlanması üzerine verdiği soru önergesinde konuyu Meclis gündemine taşıdı. Çepni'nin yönelttiği sorulardan öne çıkanlar şöyle:

"Limana ait atıklar ne şekilde bertaraf edilecektir? Limanın arıtma tesisine ait derin deşarj hattından Karadeniz'e verilecek kirli suların Karadeniz'e vereceği zararlar konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile işbirliği yapılmış mıdır?
Rize İyidere Lojistik Limanı ve Dip Taraması ÇED Raporunda; 'dolgu malzemesi ihtiyacı, çevrede gerekli ÇED olumlu/ÇED Gerekli Değildir Kararı alınmış olan başka şahıs veya şirketlerin işletmiş olduğu malzeme sahalarından satın alınma yolu ile damperli kamyonlar ile ya da gemiler ile proje alanına taşınarak karşılanacaktır.' Denmesine rağmen, neden İkizdere'de yeni bir taş ocağı açılmaktadır? Raporda belirtildiği gibi, neden başta Rize ve Trabzon olmak üzere mevcut taş ocaklarından dolgu malzemeleri alınmamaktadır? Kanunlara göre, bu durumun, liman projesinin ÇED raporunu geçersiz kıldığı görüşleri için Bakanlığınızın bir açıklaması olacak mıdır?
Azerbaycan'da bulunan Gashgaçay, Elbeidash ve Ağduzdağ maden yataklarının etüdü, araştırılması, araştırılması, geliştirilmesi ve işletilmesi üzerinde çalışmak için Eti Bakır A.Ş'ye, Elbeidash ve Ağduzdağ cevher yatakları 30 yıl süreyle Cengiz Holding'e ait Eti Bakır bünyesindeki Artvin Madencilik A.Ş.'ye devredileceği haberleri basında çıkmıştır. Kamuoyunda, İyidere lojistik liman projesinin yapımında, bu madenlerin taşınması, depolanması için ısrar edildiği iddiaları vardır? Bu iddialar doğru mudur? Bakanlığınız bu konuda kamuoyunu bilgilendirilecek midir?"