6 Ekim 2024 Pazar

Çepni: İkizdere'deki proje AKP ve şirketin rant işbirliği

Meclis Genel Kurulu'nda İkizdere köylülerinin direnişine ilişkin konuşan HDP Milletvekili Çepni, taş ocağının İyidere'deki Lojistik Liman Projesi için bir gerekçe olduğunu dile getirdi. Projenin AKP ve şirketin rant işbirliği olduğunu kaydeden Çepni, bu ancak bu rant işbirliğinin direnişe çarptığını söyledi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu üyesi Murat Çepni, Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Rize İkizdere'de AKP'ye yakınlığıyla bilinen Cengiz Holding'in yapmak istediği taş ocağı projesine karşı köylülerin direnişine dikkat çekti. 

Taş ocağının İyidere'deki Lojistik Liman Projesi için gerekçe olduğunu belirten Çepni, "Bir kere biz, bu İyidere'deki Lojistik Liman Projesi'nin son derece hayali bir proje olduğunu söylüyoruz. Bu 93'ten itibaren geliştirilen Avrupa-Kafkasya-Asya arasındaki ulaştırma koridoruna binaen düşünülüyor fakat bu projenin içerisindeki limanlar Odessa, İliçevsk, Köstence, Varna, Burgaz, İstanbul, Samsun, Batum ve Poti limanları, bunların içerisinde İyidere limanı yok. Tabii, şu soruyu soruyoruz, bütün bu limanların kapasitesi dolmuş da mı yeni bir limana ihtiyacınız var ya da bütün bu limanları ortadan kaldırıp iptal mi edeceksiniz de bu liman işler hale gelecek? Bunların hiçbir yanıtı yok" dedi.

Ovit Tüneli'nin de buna benzer olarak temellendirildiğini dile getiren Çepni, orada da yine tartışılması gerekenin İran'la yürütülen ticari ilişkilerin ambargoyla ilgili nasıl bir problem oluşturduğu ya da bunun nasıl aşılacağı henüz belli değil dolayısıyla gerekçenin ortadan kalktığını söyledi. Bu limanın projesinde yeni bir taş ocağı açılmayacağının söylendiğine dikkat çeken Çepni, şöyle devam etti:

"Burada şirket ve AKP iş birliği var. Yani Karadeniz, Cengiz İnşaat eliyle peşkeş çekilmiş durumda, burada devlet ve şirket iç içe geçmiş durumda. Bunlar iki sene önce bir yalanla başladılar. Eskencedere taş ocağı resimlerinde bambaşka bir ağaçsız alanın fotoğrafını koyarak ÇED almaya kalktılar, proje durduruldu; bu bir.

İki, direniş ne zaman başladı? On gün sonra. On gün sonra AKP'li milletvekilleri alana geldiler. Soruyoruz yahu, niye on gün beklediniz, alana geldiniz? Çünkü sıkıştınız.

Üç, bilgilendirme toplantısı ne zaman yapılır? Proje başlamadan önce yapılır. Bunlar ne zaman geldiler? On gün sonra Bakanlık ve şirket bilgilendirme toplantısı yapmaya kalktı. Çok da enteresanı şu, orada köylüler diyor ki, 'Eskencedere yok oluyor.' Yetkili şunu söylüyor, 'Evet, haklısınız, biz de bunu gördük, toplantı yapacağız.' Çözüm ne? Suyu boruların içine alacağız. Yani suç üstüne suç işliyorlar."

Bu süreçte her türlü kirli yöntemin kullanıldığını hatırlatan Çepni, şirketin proje sahibinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olduğuna dikkat çekti. Bu projenin bir AKP şirketler koalisyonu olduğunun altını çizen Çepni, ancak bu rant ittifakının direnişe çarptığını belirtti.