4 Ekim 2024 Cuma

Çepni: Bu düzeni değiştireceğiz

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bütçe görüşmelerinde  konuşan HDP Milletvekili Çepni, "Bu düzeni biz değiştireceğiz, demokratik halkçı bir iktidarı biz mutlaka kuracağız. Bizim tüm sorunlara çözümümüz var. Yeter ki yan yana gelelim, yeter ki birleşelim ve mutlaka kazanacağımıza olan inancımızı her zaman koruyalım" dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Murat Çepni, Meclis Genel Kurul'da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bütçe görüşmelerinde iktidarın doğa düşmanı,  rant ve sermaye odaklı politikalarına ilişkin konuştu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın bir bütün olarak bütün bakanlıkların karşısında konumlanması gerekiyorken yıkım politikalarını meşrulaştırmak için çaba harcadığını kaydetti. 

Ekolojik yıkımın bir sistem sorunu olduğunu kaydeden Çepni, "Ranta dayalı, kâra dayalı, sermayeye dayalı bir yönetim anlayışının karşısında, demokratik, halkçı, ekolojist, kadın özgürlükçü bir halk iktidarını hedefliyoruz, böyle bir siyaseti hedefliyoruz. Demokratik ve halkçı diyoruz çünkü halkın ve tüm tarafların demokratik dahiliyeti olmadığında, işte, bu mesele gelir, 5'li çete gibi şirketlerin insafına kalır. Bir diğeri de halkçı olacak, doğadan yana olacak yani halka ve doğaya rağmen hiçbir kalkınma stratejisini kabul etmiyoruz, reddediyoruz; bu artık tüm dünyada böyle olmak zorunda. Şirketlerin karını değil, halkın ve doğal yaşamın çıkarını esas alan bir stratejiyi, bir siyaseti hedef alacağız" dedi. 

Enerjiyi kamulaştıracaklarını  söyleyen Çepni, "Her şeye rağmen enerji yatırımını reddediyoruz. Doğayı katleden, insanı zehirleyen bir enerji yatırım politikasını reddediyoruz. İklim krizini derinleştiren tüm bu projeleri reddediyoruz, bunları iptal edeceğiz, bunları reddediyoruz, kaldıracağız ortalıktan" ifadelerini kullandı.

İnsanların büyük kentlere göçünün en kritik sorunlardan biri olduğunu dile getiren Çepni, şöyle devam etti: "Siz insanların doğduğu yerde karnını doyurmasını engellerseniz; tarımı, hayvancılığı bitirirseniz insanları göçe zorlarsınız. Göçe zorladığınız koşullarda da Kanal İstanbul gibi 1 milyona yakın insanın yeniden orada yerleşeceği kentler kurarsınız. Bu anlamda biz, demokratik anlamda, demokratik halk iktidarı koşullarında halklarımızın kendi yaşadıkları yerlerde yaşamlarını idame ettirecekleri koşulları sağlayacağız.

Yine, termik santral ve nükleer santral projelerini iptal edeceğiz; bunları bir suç olarak görüyoruz. Son olarak şunu söylemek istiyorum. Tüm bu yıkım projelerine imza koyanlar, onay verenler bilsinler ki suç işliyorlar ve bu suç, öyle basit suçlar değil, insanlığa karşı işlenmiş suçlardır. O yüzden buradan bir kez daha uyarıyoruz. Bu suça hiç kimse ortak olmasın. Halkımıza da çağrımız şudur.Bu düzeni biz değiştireceğiz, demokratik halkçı bir iktidarı biz mutlaka kuracağız. Bizim tüm sorunlara çözümümüz var. Yeter ki yan yana gelelim, yeter ki birleşelim ve mutlaka kazanacağımıza olan inancımızı her zaman koruyalım."