23 Eylül 2024 Pazartesi

Cenevre'den Strasbourg'a uzun yürüyüş başladı

"Öcalan'a özgürlük, Kürdistan'a statü" şiarıyla Cenevre'den Strasbourg'a yapılan uzun yürüyüş Cenevre'de start aldı. Yürüyüşe aralarında KCDK-E, TJA, SKB, AvEG-Kon, SYKP'nin de olduğu demokratik kurumların yanı sıra çok sayıda aydın, sanatçı, siyasetçi katıldı.

KCDK-E, TJA, SKB, AvEG-Kon, SYKP'nin de aralarında olduğu demokratik kurumların yanı sıra çok sayıda aydın, sanatçı, siyasetçi, PKK lideri Abdullah Öcalan'a dönük gerçekleştirilen 15 Şubat komplosu ve ağırlaştırılmış tecride karşı, "Öcalan'a özgülük, Kürdistan'a statü" şiarıyla düzenleyeceği 4 günlük uzun yürüyüşün startı Cenevre'de verildi.

KOÇ: KOMPLOYA SON VERMEK İŞGALİ DE DURDURMAKTIR
Yürüyüş ön0cesi Cenevre Place de Neuve Meydanı'nda basın açıklaması yapıldı. Burada konuşan KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, 15 Şubat komplosunu lanetleyerek konuşmasına başladı. Öcalan şahsında Kürt halkının iradesi parçalanmak ve teslim alınmak istendiğini belirten Koç, "Tecridin sürdüğü böylesi bir süreçte Başkan Apo'nun gösterdiği direnişe ve duruşa ortak olmak, Rojava ve Kürdistan'daki işgale de dur demek anlamına gelecektir. Bu sadece bir topluluğun ya da bir zümrenin görevi değil, tüm Kürdistan halkının ve Türkiyeli devrimci demokratların görevidir. Bu görev bilinciyle Kürt ulusal birliğini sağlamak, Türkiye ve Ortadoğu'da demokrasiyi geliştirmek, uluslararası komplo ve derinleştirilmiş tecride karşı durmak için Cenevre'den Strasbourg'a kadar uzun yürüyüş gerçekleştiriyoruz. Kürt parti ve kurum temsilcileri, Türkiyeli devrimci ve sosyalistleri, aydın, sanatçı, siyasetçi, akademisyen ve İsviçreli dostlarımızla birlikte komployu ve tecridi halkların ortak direniş iradesine dönüştüreceğiz" dedi.

XELEF'İN ANNESİ: DAHA NE KADAR SUSACAKSINIZ?
Türkiye'nin desteklediği çeteler tarafından katledilen Kürt siyasetçi Hevrîn Xelef'in annesi Suad Mustafa da eylemde söz alarak, Birleşmiş Milletler'e, insan haklarını savunucularına ve CPT'ye çağrıda bulunarak Öcalan üzerindeki tecride daha ne kadar susacaklarını sordu.

SELÇUK: BU MÜCADELE FAŞİZME, SÖMÜRGECİLİĞE VE EMPERYALİZME KARŞIDIR
AvEG-Kon Eşbaşkanı Baki Selçuk ise Öcalan'a yönelik uluslararası komployu ve tecridi bir kez daha lanetlediklerini belirterek, Öcalan'ın uluslararası komplo ile esir alınmasının ve 21 yıllık esaretinin, Kürt halkının özgürlük mücadelesini, Türkiye'deki devrimci mücadeleyi ve bir bütün olarak birleşik devrimimizi engelemek amacını taşıdığını söyledi. Selçuk, faşizmin, sömürgeciliğin bugünkü saldırılarının da emperyalist güçlerin desteğiyle gerçekleştiğini belirterek, faşizme, sömürgeciliğe ve emperyalizme karşı birleşik mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

RİELLE: TEMEL HAKLAR REDDEDİLİYOR
İsviçre Sosyalist Parti (SP) Federal Parlamento Milletvekili Laurence Fehlmann Rielle de bir konuşma yaptı. "Kürt halkı ile dayanışma ve Öcalan'a özgürlük talep etmek için buradayım" diyen Fehlmann Rielle, "21. yüzyılda Kürt halkının temel haklarının hâlâ görmezden gelinmesi veya reddedilmesi asla kabul edilemez" dedi.

'ÖZGÜRLÜK İÇİN MÜCADELE BÜYÜTÜLMELİ'
Daha sonra Kürt Kadın Hareketi ve SYKP adına yapılan konuşmalarda, 15 Şubat Komplosu kınanarak, Öcalan'a özgürlüğü sağlamak için mücadelenin her alanda daha büyütülmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Yapılan konuşmaların ardından İsviçre kentlerinde yapılacak olan 4 günlük uzun yürüyüşün startı verildi. "Öcalan'a özgürlük, Kürdistan'a statü" pankartı arkasında yürüyen uzun yürüyüşçüler, sık sık farklı dillerde "Öcalan'a özgürlük" sloganı attı.

Yürüyüşün 1. gün etabı Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi önüne kadar sürdü ve burada basın açıklaması yapıldı.

BM ve CPT TECRİDE KARŞI HAREKETE GEÇMEYE ÇAĞRILDI
BM önünde kurumlar adına yapılan konuşmalarda 15 Şubat komplosuna tepki gösterilirken, Öcalan'ın özgürlüğünün bir an önce sağlanması gerektiğine vurgu yapıldı. BM ve CPT'ye tecride karşı harekete geçmeye çağrılan açıklamada, Öcalan'ın İmralı direnişiyle uluslararası komployu boşa çıkardığına vurgu yapılarak, fiziki özgürlüğünün sağlanması için halkların daha çok mücadele etmesi gerektiği ifade edildi.

Açıklamanın ardından uzun yürüyüşün birinci günü sona erdi. Tertip komitesinin kararıyla bu yıl uzun yürüyüşler sadece kent merkezlerinde düzenleniyor. Bu kapsamda Cenevre-Strasburg yürüyüşçüleri, Salı günü İsviçre'nin Lozan kentinde, 12 Şubat'ta Bern'de, 13 Şubat'ta Basel kent merkezinde yürüyecek. 14 Şubat'ta ise otobüslerle Fransa'nın Strasburg kentine hareket edilecek.

Uzun yürüyüşçüler, yürüyüşlerinin anlam ve önemine dikkat çekmek amacıyla yol güzergahındaki kentlerde birçok siyasi parti ve yetkili kuruşlarla görüşmelerde gerçekleştirecek.