21 Eylül 2024 Cumartesi

Çay alım fiyatı üretim maliyetinin altında 

Çay üreticileri açlık ve yoksulluğa mahkum ediliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, çay alım fiyatını brüt 17 lira ve 2 lira da destekleme bedelini vereceğini duyurdu. Ancak vergiler düşüldüğünde üreticinin eline geçecek net fiyat 16,6 lira. 

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 yılı yaş çay alım fiyatını duyurdu. Buna göre alım fiyatı kilogram başı 17 lira. Bakanlık kilogram başı 2 lira da destekleme bedeli vereceğini, böylece üreticinin eline kilogram başına 19 lira geçeceğini duyurdu.

Ancak Bakanlığın hilesini Hopa Ziraat Odası ortaya çıkardı. Oda'nın tahmini maliyet hesabına göre, bir kilo yaş çayın üreticiye maliyeti 16,99 lira. Bakanlığın açıkladığı brüt 17 liradan vergiler düşüldüğünde, üreticiye 16,6 lira kalacak. Destekleme bedeli 2 lira ise hemen peşin verilmediği için, aralık-mart arasında hasat yapılan çay miktarına göre verildiğinden çay üreticisinin eline ilk elden geçecek para tahmini maliyetin de altında. 

Açlık ve yoksulluğa mahkum edilen çay üreticileri ise hem bu aldatmacaya hem de mahkum edildikleri düzene tepki gösterdi. Anka'da yer alan habere göre, çay üreticisi Osman Delihasan, bir çuval çayını Rize AKP İl Başkanlığı önüne dökerek açıklanan fiyatı protesto etti. Osman Delihasan, "Çayımıza ve Rizemize yapılan yaş çay açıklama şeklini, yerini bir çay üreticisi olarak kabul etmiyorum. Cumhurbaşkanımızdan bu olayı düzeltmesini bekliyoruz. Geçen sene aldığımız ekmeği bu sene almak istiyoruz. Biz 30 sene önce bir kilo yaş çayla bir kilo zeytin almak değil, bir yıl önce aldığımız ekmeği geri istiyoruz. Bunun karşılığında da temsili olarak Rize AKP önünde bir bez çayımı dökmek istiyorum ve bu olayı protesto ediyorum" dedi.

Delihasan, çay alım fiyatlarının sosyal medyadan açıklanmasına da tepki gösterdi, "Devlet yönetimi ciddiyet ister. Hafta sonu sosyal medyada çay fiyatı açıklanmaz. Bunu Rizeli'ye hakaret olarak, çay üreticisine hakaret olarak görüyorum. Çay fiyatını kabul etmiyorum" ifadelerini kullandı.