23 Eylül 2024 Pazartesi

Can'ın Arkadaşlarından 'AYM kararı uygulansın' çağrısı

TİP milletvekili Atalay hakkındaki AYM hak ihlali kararlarının uygulanmamasına ilişkin açıklama yapan Can'ın Arkadaşları, hukukun hiçe sayıldığını ve siyasi iktidarın eli ile yargının karar verdiği kaydedildi.

Can'ın Arkadaşları, TİP Antakya Milletvekili Can Atalay'a dair Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hak ihlali kararının uygulanmaması üzerine yapılan yeni başvuruya ilişkin Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. "Can Atalay Meclise, Can Atalay'a özgürlük" pankartının taşındığı açıklamaya, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyelerinin yanı sıra çok sayıda avukat katıldı.

'YARGI KARARLARI HERKESİ BAĞLAR'
Söz alan Gaziosmanpaşa Bölge Hukukçular Derneği Başkanı avukat Buket Gülay, AYM'nin Atalay hakkında ihlal kararları verdiğini anımsattı. Gülay, Yargıtay'ın kararlara uymadığını ve bunun hukuken izah edilemez olduğunu vurguladı. Gülay, "Yargı kararları devleti, yöneticilerini olmak üzere herkesi bağlar. Mahkeme kararları istisnasız uygulanmalıdır. Yargı kararlarının bağımsız olarak uygulanmadığı toplumlarda bağımsızlıktan söz edilemez. Can Atalay halkın oyuyla vekillik yapamıyorsa oy alarak vekillik yapmaya başlamış her vekilin, vekilliğinin meşruluğu tartışılır hale gelmiştir" dedi.

'HUKUKU HİÇE SAYAN KARARLAR'
ÇHD İstanbul Şube Başkanı Avukat Çiğdem Akbulut ise şöyle konuştu: "AYM'nin daha önce Osman Kavala, Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dosyalarında verdiği kararlarda gördüğümüz, hukuku hiçe sayan, siyasi talimatlara göre konumlandığı pozisyona dönmeyeceğini umuyoruz. ÇHD Başkanımız Selçuk Kozağaçlı ve üyelerimiz hakkında tamamen hukuka aykırı şekilde elde edilmiş ve düzenlenmiş delilleri dayanak alarak gerçekleştirilen tutuklamalara ve verilen mahkumiyet hükmüne dair yaptığımız başvurularda yine bir siyasi yargılama mevzu bahis olduğu için hiçbir hak ihlali bulmayan pozisyonuna geri dönmemesini umuyoruz."

'YARGI KARARLARI UYGULANMIYOR'
ÖHD Eş Genel Başkanı Serhat Çakmak da, ülkede siyasal iktidarın güç kazanmasıyla birlikte hukuk makamlarındaki istisnai bir halin genel hale çevrildiğini söyledi. Çakmak, "Bir devletin meşruluğunu asıl kaynağı Anayasa ve yasalara bağlılığıdır. Siyasal iktidarlar da bu meşruluğun asli vazifedarlarıdır. Aslında bir kararın uygulanması için en çok siyasal iktidarlar mücadele vermelidir. Ama gelmiş olduğumuz noktada siyasal iktidar eli ile yargı kararları uygulanmıyor" ifadelerini kullandı.