22 Eylül 2024 Pazar

Çanakkale'de kadınlar: Biz hayır dediğimiz andan itibaren kaybettiniz

"İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceğiz" diyen Çanakkale İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi, Çanakkale İskelede eylem yaptı.

Çanakkale İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesini Çanakkale İstelesi'nde protesto etti.

"İstanbul Sözleşmesi bizim vazgeçmiyoruz" pankartının açıldığı eylemde yapılan açıklamada, "Devlet bugün sizin yanınızda, kadınların karşısında olabilir; ama siz çoktan kaybettiniz. Biz var olduğumuz için, birbirimizin yanında olduğumuz için, cesaretimizi bugün tek kalemde üstünü çizmeye kalktığınız haklar için yüzyıllardır mücadele etmiş kadınlardan aldığımız için kaybettiniz. Kendi adımıza karar vermekten, eşitlikten, özgürlükten ne olursa olsun vazgeçmeyeceğimiz için kaybettiniz. Biz 'hayır' dediğimiz andan itibaren kaybettiniz. Çünkü bunun geri dönüşü yok" denildi.

Açıklamada, "Biz buradayız. Her yerdeyiz. İsyandayız. İstanbul Sözleşmesi’ni feshetmeye harcanan çaba, uygulamak için harcansaydı öldürülen kadınlar hayatta olabilirlerdi. İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamakla yükümlü olduğu halde uygulamayanlar, şiddeti önlemeyenler, cezasız bırakanlar, eşitliği sağlamayanlar bu cinayetlerin suç ortağı. Açıkça söylüyoruz: Ya görevinizi yapın ya da istifa edin, çünkü bizim bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok. Yaşama hakkımızın güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi’nden de, tek bir hakkımızdan da vazgeçmiyoruz" diye belirtildi.