Çamlıova'da mermer ocağı toplantısı halkın tepkisiyle iptal edildi
Kaş'ta sedir ormanlarına mermer ocağı açmak isteyen şirketin dünkü bilgilendirme toplantısı, tepkiler üzerine iptal edildi. Çevre savunucusu Akoy, "İkizce gibi Çamlıova'nın da suyu tükenmesin" dedi.
Kaş'ın Çamlıova mevkiindeki orman arazisinde 2022 yılında başlayan mermer ocağı ısrarı sürüyor. Türkiye'nin doğal yayılış gösteren sedir ormanlarının bulunduğu bölgede maden ocağı başvurusu mahkemeden dönen Nota Çevre Ltd. Şti, yeni bir başvuru daha yaptı. Başvuruyla ilgili bölgede dün yapılması planlanan halkı bilgilendirme toplantısı, tepkiler nedeniyle yapılamadı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından daha önce verilen mermer ocağı ruhsatı 2022 yılında iptal edilen şirketin yeni ÇED başvurusunda, mevcut proje alanına bir de kırma-eleme tesisinin kurulacağı ikinci bir alan eklendiği görülüyor.
'ORMANIN KESİLMESİNE GÖZ YUMULMAYACAK'
Gazete Duvar'dan Ceren Deniz'e konuşan Kaş Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Murat Akoy, prosedür gereği halkın projeyle ilgili bilgilendirilmesi için dün planlanan toplantıyı protesto için alana gittiklerini belirterek, "Bugün Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan yetkililer geldiler, Çamlıova'dan köylü toplandı. Kaş ve Kalkan'ın mahallelerinden yaklaşık 250 kişi alanda bir araya geldi. Kaş Meclisi partiler üstü bir şekilde meclis üyeleriyle toplantıya katıldı. Tüm partilerden temsilciler de katıldı. Herkes bu mermer ocağını istemedikleri için toplantıya katılmayacaklarını söyledi. Çamlıova Muhtarı, sivil toplum örgütlerinden temsilciler ve meclis üyeleri söz aldı. Hep bir ağızdan bu verimli orman arazisindeki ağaçların kesilmesine göz yumulmayacağı söylendi" dedi.
BİR TUTANAK BAKANLIK TUTTU, BİR TUTANAK HALK
Bakanlıktan gelen yetkililerin bölge halkının maden ocağına tepkisine istinaden tutanak tuttuklarını söyleyen Akoy, şöyle bilgi verdi: "Tutanakta, 'Halk bilgilenmek istememiştir' ifadesi kullanıldı. Biz de kendi tutanaklarımızı tuttuk. Bunun altına da 250 civarında kişi imza attı. Şimdi biz Antalya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne evrakları göndereceğiz. Müdürlük muhtemelen kurumlardan görüş isteyecektir. 2022'de Orman Genel Müdürlüğü nasıl bu alanlara maden ocağı yapılması için olumsuz görüş bildirdiyse yine olumsuz görüş bildireceğini düşünüyoruz ve projenin onaydan geçmeyeceğini biliyoruz. Çünkü halk istemedikten sonra burada böyle bir faaliyet yapılamaz."
'AYNI SENARYO İKİZCE'DE YAŞANDI'
Ruhsat verilen arazinin tamamının sedir, ardıç ve kızılçam ormanı olduğunu ve sedir tohum kaynağının sınırında olduğunu söyleyen Akoy, "Tesisler kurulursa bin dönümlük verimli orman alanı tamamıyla tahrip olacak. Mermer ocağı ve kırma-eleme tesisinde yapılacak olan patlatmalar doğal dengeyi bozarak yeraltı su yollarının değişmesine, suyun daha derine kaçmasına sebep olacak. Köyün yaşam kaynağı olan su kaynaklarına zarar verecek. Bu durum Çamlıova'nın komşu mahallesi olan İkizce'de yaşandı. İkizce'de kurulan taş ocağındaki patlatmalardan ötürü bölgenin önemli su kaynaklarından Belmuar'ın suyu azaldı" dedi.
'HALK SAĞLIĞINA ZARAR VERİYOR'
Akoy, ocağın sadece doğaya değil, halk sağlığına da olumsuz etkilerinden endişe edildiğini belirterek, şunları söyledi: "Tesislerden çıkan toz, bitki yapraklarını kaplayarak solunumu ve fotosentezi, çiçeklenme döneminde döllenmeyi önleyecek. Bu da geçimini ormancılık, tarım ve hayvancılık faaliyetleri ile sürdüren Çamlıova'yı ekonomik olarak kayba uğratacak. Aynı zamanda tozlanma etkisiyle mahalle halkı üzerinde sağlık sorunlarına da sebebiyet verecek. Çamlıova'nın özel florası yanında faunası da zarar görecek. Büyük özenle korunması gereken, biyolojik çeşitlilik ve yaban hayatı açısından çok zengin bir orman ekosistemi kaybedilecek. Ocağın açılmak istendiği bölgede Dikmen Tepesi diye bilinen, tarihi kalıntıların bulunduğu bir ören yeri de bulunuyor. Ocağın genişlemesi, bölgedeki bu kültürel mirasın da tahrip edilmesi anlamına geliyor."
HALK ENDİŞELİ: OCAK SUYU KURUTACAK
Bölge halkının, mermer ocağının getireceği doğal tahribat ve sağlık sorunları nedeniyle kaygılı olduğunu söyleyen Çamlıova Mahallesi Muhtarı Mehmet Toplu da kısıtlı olan içme suyu kaynağına yakın bir alana yapılması planlanan mermer ocağının kaynağı kurutabileceğini söyleyerek, buna engel olunmasını istedi. Yapılması planlanan ÇED toplantısına çevre köylerden gelen yöre sakinlerinin de katılımıyla tepki gösterdiklerini belirten Toplu, "Memleketini, doğasını seven insanlarımızla proje için seçilen alanda bir araya geldik. Toplantıyı yaptırmadık. Temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan köyümüze yapılacak olan bu ocaktan çıkacak toz tüm havzadaki orman örtüsüne zarar verecek. Doğanın bağrına göz göre göre rant uğruna göz dikilmesine asla müsaade etmeyeceğiz" dedi.