25 Eylül 2024 Çarşamba

Camilla  Mudrek: Brezilya'da komünistler hedef alınıyor ama direnmekten vazgeçmiyoruz

Bolsonaro'dan sonra Brezilya'da mücadele yürütmenin daha da zorlaştığına dikkat çeken La Via Campesina Temsilcisi Camila Mudrek, Amazon ormanlarını söndürenin de sahile vuran petrolü temizleyenin de halk olduğuna vurgu yaptı. Mudrek, hem emek hem de doğanın sömürüsü bakımından tarihin en kötü dönemini yaşadıklarını dile getirdi.

Çiftçilerin Küresel Örgütü (La Via Campesina), kurulduğu 1993 yılından bu yana neoliberal politikalara karşı küresel alanda mücadele yürütüyor. La Via Campesina, bünyesi altında 69 ülkeden 148 örgüt bulunduruyor. 

La Via Campesina, özellikle Brezilya'daki madencilik sorununa karşı da önemli bir mücadele sürdürüyor. Direnişlerle dolu olan Latin Amerika tarihinde şu an yeni bir yok etme sürecinden geçildiğini belirten hareketin temsilcisi Camilla Mudrek, ETHA'ya kunuştu. Mudrek, "Yaşamın her yanını savunmaya çalışıyoruz, direnmek için" dedi. Öte yandan Mudrek, Bolsonara diktatörlüğünün çok şiddetli olduğu Brezilya'da komünistlerin hedef alındığını ancak direnmekten de vazgeçmediklerini vurguluyor. 

Mudrek, "Bizler militer diktatörlük içinde değiliz belki ama insanları bir şeyler yapmaya itmenin pek çok yolu yok. Bütün kedere ve acıya rağmen bizler dans ediyoruz, şiir okuyoruz ve hala direniyoruz" diyor. 

La Via Campesina Temsilcisi Camilla Mudrek, ETHA'nın sorularına şu yanıtları verdi. 

Bolsonaro'nun başkanlığında şu an Brezilya'da neler oluyor?

Bolsonaro geldikten sonra iki büyük felaket oldu. Birtanesi küreseldi, Amazon ormanlarının yanması. Brezilya'nın kuzeyinde yer alıyor, yangından çıkan duman San Paola'ya çökmüş durumda. Bir diğeri de Kuzey doğusunda sahile vurmuş petrol sızıntısı var, nereden geldiğini bilmiyoruz. Bolsonaro, insanlara yardım etmek için hiçbir şey yapmıyor. 

Biz kendi ellerimizle yangını söndürdük. Aynı zamanda sahile vuran petrolü de kendimiz ellerimizle tahliye ettik. Tüm bu süreçte "Komünistler, muhalefettir” diyor Bolsanora. Şubat ayında, yeraltından maden çıkarmak için bir baraj var, bu baraj yıkıldı ve ikiyüzden fazla insan öldü. Bolsanaro, ülkeyi maden şirketlerine açıyor, bu yüzden gerçekleşiyor bunlar. 

Şu an hem emekte hem de doğa-ekoloji bağlamında tarihin en kötü durumundayız. 

Tarihine bakıldığında Latin Amerika madenleri ve yerel zenginlikleri bakımından sömürgeye açık. Ama aynı zamanda direniş de oldu. Yabancı basından takip ettiğimiz kadarıyla direnişler sürüyor, peki şu an ne aşamadasınız?

Sol açısından çok önemli bir süreçten geçiyoruz. Şimdi bizim gördüğümüz kentin sol kısmı, yerllierle bir bağlantı kuruyor, onlarla içiçe. Sınıf mücadelesi içinde biz de öğreniyoruz, bu mücadele içinde yanımızda kimler var. Sadece endüstride çalışan işçiler değil, Brezilya için bir gelişme stratejisi, projesi düşünüyoruz ve hepsini bütün kesimleri işçi sınıfının yanında olacak kesimleri de birleştiren bir gelişme; kalkınma projesi geliştirmeye çalışıyoruz. Yerli kadınlar var, geçen sene seçimlere katıldılar. Aynı zamanda Via Campasine'nin temsilcisiyim, yerli kadınlara gidiyoruz. Bu projeye neler katılabilir bunu anlamaya çalışıyoruz. 

Aynı zamanda sömürgecilik de mesele olarak güncelliğini koruyor. Köleliğin kendisinin bilimini analiz etmeye çalışıyoruz. Irk meselesine dair de, yani emek ve doğa meselesinin bütünleştiren birşey yapmaya çalışıyoruz. La Via Campasine olarak hem kölelikle hem ırkla bağlantısını yakalamaya çalışıyoruz, yani bunun bilimini yapmaya çalışıyoruz. 

Aynı zamanda feminizm de önemli. Partiyarkanın, ataerkilliğin sömürü düzenindeki rolü nedir, topraklarımızda nasıl bir rol oynamıştır buna bakıyoruz. Bizim Brezilya özelinde hem de Latin Amerika özelinde sosyalizm, etnik, ırksal ve cinsel çelişkilere çok daha açık. Dolayısıyla onlarla çok daha girift şekilde bunların her birini kapsayan bir strateji belirlemeye çalışıyoruz. 

Şimdi kapitalizmin bu aşamasında ülkeleri aşan yeni bir çağın ortasındayız. 4.0 devrimiyle yeni bir çağ. Ekoloji meseli temel en büyük meselerden biri, bizi zorlayacak en büyük mesele 4.0 sanayi devriminde. Bunun gibi etkinlikler olduğu sürece gecmişe dönüp anlamak değil geleceğe dair bir perspektif çıkarabileceğiz. Düşmanımızın ne yaptığına dair daha iyi bir bilincimiz olacak ve aynı zamanda bir alternatif yaratmanın da nüveleri olacak.