23 Eylül 2024 Pazartesi

Büyükelçi: Salgında tek bir Avrupa ülkesi bile bize yardım etmedi

İtalya'nın Avrupa Birliği (AB) Büyükelçisi Maurizio Massari, "Ne yazık ki tek bir AB ülkesi bile Komisyon'un çağrısına yanıt vermedi. Yalnızca Çin iki taraflı karşılık verdi" ifadelerini kullandı.

İtalya'nın Avrupa Birliği (AB) Büyükelçisi Maurizio Massari, Avrupa ülkelerine hitap ettiği makalesinde "Virüs gelip geçecek ancak geriye kayıtsızlığın ve bencilliğin kokuşmuş tohumları kalacak" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün küresel salgın (pandemi) ilan ettiği koronavirüs (Covid-19) salgınından Çin'in ardından en yüksek can kaybı İtalya'da yaşandı. 

Independent Türkçe'de yer alan habere göre İtalya'nın Avrupa Birliği (AB) Büyükelçisi Maurizio Massari, Amerikan Politico dergisi için kaleme aldığı makalede, ülkesinin Avrupa'nın yardımına duyduğu ihtiyacı vurgularken yaptıkları çağrılara yanıt alamamaktan da yakındı.

Avrupalıların koronavirüs krizine dayanışma içinde hareket ederek hızlı ve etkili bir şekilde karşılık vermesi gerektiğini kaydeden Massari, "Bu ulusal bir kriz değil. Bu Avrupa'nın krizi ve öyle de muamele görmeli" dedi.

Massari, krizin üstesinden gelmek için kişilerin payına bilimsel uzmanlık, makul sivil yönetim ve sorumluluk düştüğünü, Avrupalı hükümetler ve AB kurumları nezdindeyse siyasi cesaret, vizyon ve dayanışmaya ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

"Koronavirüsü kontrol altına almak için elinden gelen her şeyi yapan" ülkesinin Avrupa'da salgından en ağır darbeyi yediğini belirten İtalyan elçi, Roma yönetiminin 6 aylık olağanüstü durum ilan ettiğini ve Çin'le tüm uçuşları durdurduğunu hatırlattı.

Virüsün ilk kez 20 Şubat'ta Lombardiya'da görülmesinin ardından önce 11 belediyenin ve sonrasında da ülkenin geri kalanının tecrit altına alındığını söyleyen Massari, "Ne var ki Roma bu krizi tek başına ele almaya terk edilmemeli. Ulusal çapta alınan tedbirlere ilaveten bu, küresel ve her şeyden önce Avrupa'nın yanıt vermesi gereken bir kriz" dedi.

Avrupa Komisyonu'na ve meseleyi AB liderleriyle müzakere eden Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'e teşekkür ettiklerini belirten Massari sözlerine şöyle devam etti:

Ancak şimdi AB'nin katılım ve istişarelerin ötesinde hızlı, somut ve etkili acil eylemlerde bulunmasının zamanı. İlk olarak gerekli tıbbi ekipmanların tedariki ve en çok ihtiyaç duyan ülkelere bunların AB'nin koordinasyonuyla dağıtılması sağlanmalı. Bugün bu İtalya demek, yarınsa bu başka bir ülke olabilir.

'HİÇBİR AB ÜYESİNDEN YANIT GELMEDİ, ÇİN KARŞILIK VERDİ'
İtalya'nın Avrupa Birliği Sivil Koruma Mekanizması'nın bireylerin korunması için tıbbi ekipman tedariki için aktif hale getirilmesini çoktan talep ettiğini kaydeden Massari, "Ne yazık ki tek bir AB ülkesi bile Komisyon'un çağrısına yanıt vermedi. Yalnızca Çin iki taraflı karşılık verdi. Şüphesiz bu Avrupa dayanışması için iyi bir işaret değil" ifadelerini kullandı.

İtalyan elçi daha sonra da üyeler arası eşitlik ve şeffaflığı sağlamak adına, AB'nin koronavirüs vakalarını tespit etmek ve raporlamak için tüm blok adına ortak yönergeler içeren müşterek bir yaklaşım benimsemesi gerektiğinin altını çizdi.

Massari ayrıca, salgının en çok vurduğu Lombardiya ve Veneto bölgelerinde yapılan ticaretin İtalya ekonomisinin üçte birine karşılık geldiğini hatırlatarak koronavirüsün finansal zararının büyük olacağını belirtti.