22 Eylül 2024 Pazar

Bursa'da 'Kadınlar ve antifaşist mücadele' paneli

Bursa'da ESP ve SKM, "Kadınlar ve antifaşist mücadele" konulu panel düzenledi.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), Bursa'da "Kadınlar ve antifaşist mücadele" konulu panel düzenledi.

HDP Yıldırım İlçe binasında düzenlenen panelin moderatörlüğünü HDP eski Bursa İl Eşbaşkanı Serpil Yıldırım yaptı.

Panelde ilk sözü alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Dilşad Canbaz, çıplak arama işkencesine ilişkin AKP milletvekili Özlem Zengin'in "Suç duyurusu olaydan hemen sonra olur, bir kadını çıplak arayacaksın, bu kadın buna eğer maruz kalıyorsa dakikasında bundan rahatsızlığını beyan eder, bir sene beklemez. Onurlu kadın, ahlaklı kadın bir sene beklemez" sözlerini eleştirerek "Özlem Zengin kendisi kadın ama erkek egemen zihniyetin erk dilini kullanıyor" dedi. Çıplak aramanın sistematik hale getirildiğini söyleyen Canbaz, "Devlet, devrimci iradeyi teslim alamadığı için çıplak arama ve şiddeti gündemde tutuyor" diye belirtti.

Son dönemde yaşanan gözaltı ve hapislerine ilişkin de konuşan Canbaz, "Yargı, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefetten tutuklayamadıklarına ev hapsi veriyor. İktidar bundan sonraki süreci bu şekilde yönetmek istiyor. İktidar bunu kalıcı hale getirmek istiyor. Sokağa çıkmamız ve birlikteliğimiz sistemi korkutuyor" ifadelerini kullandı. Her alanda kadınların örgütlendiğini söyleyen Canbaz, "İşçi sınıfı içinde de kadınlar örgütlü" dedi ve Migros depo işçilerini örnek verdi. Canbaz, "Örgütlü mücadele dışında seçeneğimiz yoktur" dedi.

SKM Sözcüsü Deniz Aktaş ise "Tarihsel olarak yaşadıklarımızdan deneyimler çıkardık. Kadınlar faşizme geri adım attırıyor. Faşizm baskın bir şekilde saldırıyor, kadınlar pandemi yasaklarını dinlemeden sokakta oldular. Savaşa karşı mücadelede kadınlar önde olmalılar. Kadın üniversitelerine karşıda mücadele devam ediyor. Eylemleri değişik tarzlar geliştirilerek devam edilmeli" diye konuştu.