23 Eylül 2024 Pazartesi

Burkina Faso'da darbe

Burkina Faso'da bir grup asker devlet televizyonunda darbe bildirisi okudu. Ülkenin hava ve kara sınırları ikinci bir emre kadar kapatıldı. Cumhurbaşkanı Roch Christian Kabore ise istifa etti.

Burkina Faso'da darbe oldu. Asker, devlet televizyonunda darbe bildirisi okuyarak yönetime el koyduklarını duyurdu.

Kendilerine, "Kurtuluş ve Restorasyon için Yurtsever Hareket (MPSR)" adını veren grup devlet televizyonuna el koydu. Askerler adına bildiriyi okuyan Yüzbaşı Kader Ouedraogo, Cumhurbaşkanı Roch Christian Kabore iktidarının devrildiğini ve Yarbay Paul-Henri Sandaogo Damiba'nın MPSR'nin lideri olduğunu söyledi.

Ouedraogo, anayasanın askıya alındığını, hükümetin ve meclisin feshedildiğini, gece yarısından itibaren hava ve kara sınırlarının ikinci bir emre kadar kapalı tutulacağını ve ikinci bir emre kadar 21.00'den 05.00'e kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini belirtti.

Pazar gecesinden itibaren, pek çok askeri kışlada silah sesleri duyulmuş, hükümetin darbe yaşanmadığı yönündeki açıklamaları sonrası askerler sokaklara dökülerek hükümet partisi Halkın İlerleme Hareketi binasına saldırmıştı.

Burkina Faso'da son dönemde düzenlenen saldırılarda çok sayıda askerin yaşamını yitirmesi kamuoyunda tartışma konusu olmuştu. IŞİD'le mücadelede başarısızlıkla eleştirilen Kabore'nin istifası için ülke çapında eylemler düzenlenmişti. Komşu ülke Mali'deki El Kaide ve IŞİD bağlantılı cihatçı çeteler, 2015'ten bu yana Burkina Faso'nun kuzey ve doğusunda sık sık saldırı düzenliyor.

KABORE İSTİFA ETTİ
Asker tarafından alıkonulan Cumhurbaşkanı Roch Christian Kabore ise el yazısıyla kaleme aldığı ve ülkede kurulan yeni cunta yönetimine hitaben yazdığı mektubunda, pazar gününden bu yana yaşanan olayların ardından toplumun yüksek yararı için tüm görevlerinden istifa kararı aldığını yazdı.

Cumhurbaşkanı Roch Kabore, pazar gecesi başkent Ouagadougou'daki evinin çevresinde yoğun silah sesleri duyulmasının ardından askerler tarafından gözaltına alınarak bir askeri kampa götürülmüştü.

Cumhurbaşkanı Kabore, resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ülkesinin zor bir dönemden geçtiğini belirtti. Böyle zamanlarda demokrasiye sahip çıkmak gerektiğini vurgulayan Kabore, "Silahlarına sarılanları toplumun yüksek yararı için silahlarını bırakmaya davet ediyorum. Anlaşmazlıklarımızı birbirimizi dinleyerek ve diyalog yoluyla çözmeliyiz" ifadesini kullandı.